Foto: Îmbunătăţirea accesului femeilor de etnie roma pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale în dezbatere la Alba Iulia

Asociaţia Pakiv România a organizat în data de 4 septembrie 2012, între orele 10.00 – 13.00, la Hotel Parc din Alba Iulia o masă rotundă cu titlul ”Îmbunătăţirea accesului femeilor de etnie roma pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale”. Dezbaterea, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Alba, ai societății civile și ai mediului de afaceri, s-a axat pe analiza probelemelor cu care se contruntă grupurile vulnerabile în demersul lor de a se angaja pe piața muncii.  Discuțiile au fost canalizate spre modelele de incluziune socială și accesul persoanelor de etnie romă, în special, a femeilor de etnie romă, la instruire profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii.

”Acestă dezbatere este plus valoare pentru activitatea noastră. Este important să vedem care este punctul de vedere al autorităților, al sociatății civile și a mediului de afaceri în vederea îmbunătățirii acestui model pe care dorim să îl generăm. Am discutat despre cum putem să întărim din punct de vedere economic comunitatea de romi. Am discutat despre rolul și responsabilitatea comunităților de romi în aducerea unui aport la economia națională. În urma dezbaterii de azi am putea spune că există dorința de a se ajunge la un mod de lucru, la o serie de propuneri de schimbări legislative prin care economia socială să devină o realitatea în România. De asemenea, am discutat despre modul în care comunitățile dezavantajate, persoanele cu dizabilități, persoane care părăsesc detenția, femeile de etnie romă, tineri de orice natură și alte tipuri de persoane dezavantajate pot să participe în economia națională”, a declarat președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, la finalul evenimentului.

Masa rotundă a cuprins discuții despre modelul de dezvoltarea economiei sociale prin înființarea de cooperative, implementat prin proiectul FemRRom. ”Asociația Pakiv România este unul dintre pionieri în ceea ce însemnă dezvoltarea cooperativelor. Pot să spun că în Alba Iulia, în județul Alba, este primul demers de înființare a unei cooperative. La Târgu Jiu unde, de asemenea, de desfășoară acest proiect a fost prima cooperativă înființată. Aceste lucruri duc la progres. Interesul Asociației Pakiv România, dar și al colegilor noștri este de a aduce progres pentru economia românească: transformarea persoanelor dependente de ajutor social în persoane plătitoare de taxe și impozite. Acest lucru duce la progres pentru individ, iar progresul individului duce la progresul comunității, a localității și a zonei în care ne aflăm”, a subliniat Gruia Ioan Bumbu, președintele Asociației Pakiv România.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului ”FemRRom – Îmbunătățirea accesului femeilor de etnie romă pe piața muncii și sprijinirea economiei sociale, promovarea și dezvoltarea unor servicii integrate prin crearea unor cooperative pentru femei, asigurarea accesului la educație formală și dezvoltarea unor servicii de ocupare specializate și personalizate”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

поисковая оптимизация seo продвижениепрограмма для взлома почтового ящика майл ру

Despre Redacția ProAlba 37777 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. Așa cum am spus și în cadrul reuniunii, munca depusă de echipa de la Pakiv este deosebită, și totuși, atât rromul, cât și orice altă minoritate din România, în frunte cu imensa majoritate a românilor, se află într-un picior. Suntem un popor schilod. Ce folos că intrăm în viață, ca buni profesioniști, printr-o meserie sau chiar mai multe, când aproape fiecare suflet, de vreo 70 de ani, a fost nimicit, decimat în ceea ce înseamnă valoarea mentală și spirituală a familiei, școlii, bisericii și în orice domeniu economic, cultural, sportiv sau altă existență socială. Evoluția personală prin ceea ce este Dezvoltarea personală, pentru a trăi succesul profesional, financiar, familial, dar și cele ale stării de sănătate și de împlinire socială, reprezintă al doilea picior, pentru a fi bipezi adevărați, Ființe Umane. Este vital pentru România, pentru fiecare român, să înțeleagă aceasta și să ceară implementarea a ceea ce înseamnă Dezvoltarea personală prin toate mijloacele și mediile: Statul, Mass-media, Societatea Civilă. Succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*