Risc mare de avalanșe în Munții Șureanu, până luni seara

Potrivit informarii ANM, valabila de vineri seara pana luni seara, in Muntii Parang si Sureanu este risc mare de avalanse (grad 4).

In ultimele zile s-au acumulat cantitati importante de precipitatii in zona masivelor Parang si Sureanu, ninsori la peste 1.800 metri si predominant ploi sub 1.500 m. Intre 1500-1800 m precipitatiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.

La peste 1800 m, stratul de zapada recent depusa depaseste pe alocuri 50 cm, este partial umezit si va mai creste. Datorita vantului puternic din zonele inalte, o mare parte din zapada a fost

viscolita si depusa pe vai, unde sunt acumulari mai importante, iar pe versantii nordici si estici s-au format noi placi de vant in apropierea crestelor. In profunzime, stratul vechi de zapada este compact si intarit, cu cruste subtiri in interior.

Declansarea avalanselor de dimensiuni medii si izolat mari este posibila atat spontan, cat si in conditiile unei slabe supraincarcari, indeosebi pe pantele mai inclinate si mai ales prin ruperea placilor de

vant.

Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite vai, unde sunt depozite mai mari de zapada si se pot declansa avalanse umede de dimensiuni mici si medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la baza si uneori chiar pana la fund. Riscul este amplificat la supraincarcari.

In Muntii Fagaras, Bucegi, Tarcu-Godeanu si Rodnei, riscul de avalansa este insemnat (grad 3).

Risc moderat de avalanse se inregistreaza in Muntii Calimani-Bistritei.

Conform meteorologilor, la munte vremea se mentine mai calda decat normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitatii temporare, predominant sub forma de ninsoare in cursul noptii si diminetii de sambata, inclusiv la altitudini joase, iar in restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m si temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zapada, in special la peste 1700 m, local consistent in Carpatii Occidentali, in cei Meridionali si in nordul celor Orientali.

Vantul va prezenta intensificari temporare de 50-60 km/h in majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea si reducand vizibilitatea.

Sursa/mediafax.ro

Despre Redacția ProAlba 37777 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*