Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, ne vorbește despre temele europene de interes pentru județul Alba

Pro Alba a discutat cu europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, unul dintre cei mai activi europarlamentari români, despre teme europene de interes pentru județul nostru. Pentru cei care doresc să discute cu europarlamentarul Grupului S&D din legislativul european o pot face pe email la adresa victor.negrescu-office@europarl.europa.eu.

  1. Domnule eurodeputat, ca de obicei și anul acesta ați fost foarte activ și ați reușit să păstrați legătura în mod constant cu cetățenii județului Alba. Știm că ați desfășurat o campanie de informare în toate localitățile din Alba. Care au fost reacțiile acestora?

Am fost prezenți în toate localitățile județului Alba pentru a vorbi cu cetățenii despre activitatea noastră din Parlamentul European, abordând cu precădere temele europene de interes pentru ei. Reprezint județul Alba cu mândrie în legislativul european așa că acesta a fost primul județ în care a ajuns caravana noastră și am văzut multă susținere pentru parcursul României în plan european și în mod special pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen. În acest sens, am avut grijă ca mesajele cetățenilor județului nostru, adresate liderilor europeni, să ajungă la Bruxelles și am fost bucuros chiar să citesc mesajul unei tinere din Alba Iulia, Irina, în plenul Parlamentului European.

Prin campania noastră de informare am adus Parlamentul European mai aproape de cetățeni și am discutat despre ce face Uniunea Europeană pentru ei, despre principiile care stau la temelia activității Grupului S&D și, nu în ultimul rând, despre oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa. Este important ca județul nostru să beneficieze de toate resursele europene disponibile și, în acest sens, am organizat multiple sesiune de informare, cu scopul de a da mai multe informații locuitorilor județului Alba cu privire la programe și proiecte europene pentru dezvoltarea locală, modernizarea unităților de învățământ și a spitalelor, sau pentru sprijinirea tinerilor, sectorului digital și antreprenoriatului local.

  1. Știm că sunteți o voce avizată și respectată la nivelul Parlamentului European în domeniul educației  și ați inițiat numeroase demersuri la nivel european în calitatea  dumneavoastră de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură. Pentru cei mai puțin familiarizați, ne puteți da câteva exemple de realizări pe care le-ați avut?

Domeniul educației a fost grav afectat în timpul pandemiei, vorbim despre mai mult de un milion de elevi din România care nu au avut acces la educație din cauza închiderii școlilor și a lipsei infrastructurii digitale. Mereu am susținut soluțiile rapide și eficiente, iar în fața acestor provocări fără precedent, așa cum știți am creat și am distribuit prima tabletă educațională românească către mii de copii care nu aveau acces la infrastructură digitală, inclusiv din județul Alba. În Parlamentul European, am fost autorul unui raport important, referitor la conturarea politicii în domeniul educației digitale, și am susținut măsuri concrete pentru a facilita accesul la educație digitală de calitate pentru toți.

Am reușit să includ la acea vreme în poziția Parlamentului European solicitarea ca 10% din planurile de redresare și reziliență să fie alocați educației, iar 2% sectorului cultural și creativ. Iată că astăzi vedem rezultate concrete ale demersurilor noastre. După ce inițial în Planul de Redresare și Reziliență al României s-au alocat doar 3% pentru educație, ulterior demersurilor noastre alocarea a crescut la 3,6 miliarde de euro pentru educație, echivalentul a 10%, din care 1,2 miliarde de euro dedicate educației digitale.

M-am implicat și pentru sprijinirea sectorului cultural și creativ. Județul nostru are un potențial enorm pe această zonă și am vorbit cu mândrie în intervențiile mele din plenul Parlamentului European despre bogăția noastră culturală, solicitând măsuri adecvate pentru a conserva patrimoniul cultural. Am sprijinit și artiștii și meșterii locali. De altfel, pot să vă spun că fiecare lider european a primit câte o ie tradițională produsă de un atelier local din Alba.

Totodată, am depus constant eforturi pentru ca vocea tinerilor  să fie auzită la nivel european și politicile europene să răspundă așteptărilor lor. Am fost reprezentantul Parlamentului European în plenara Conferinței privind Viitorul Europei și am propus o serie de măsuri constructive care îi privesc pe tineri și care au fost preluate în concluziile Conferinței. Împreună cu colegii mei din grupul S&D, am reușit să obținem o alocare suplimentară de 8 milioane de euro în bugetul european pentru activitățile din cadrul Anului European dedicat Tinerilor și am fost bucuros să văd că România a ocupat primul loc ca număr de evenimente organizate.

  1. Sunteți responsabilul grupului S&D pentru bugetul european în calitatea dumneavoastră de membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European. Ce ne puteți spune despre bugetul european pentru anul viitor?

Încă de la începutul anului, ne-am confruntat cu o serie de provocări care au impus o reacție rapidă, astfel încât să reducem impactul asupra cetățenilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor. Războiul ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a produs consecințe în toată Europa, inclusiv criza energiei și creșterea prețurilor, insecuritatea alimentară sau inflația galopantă. De aceea, în calitate de raportor social-democrat și membru în echipa de negocieri privind bugetul european pentru anul viitor, am cerut creșterea alocărilor și am obținut peste 687,3 milioane de euro fonduri suplimentare, din care peste 155 milioane de euro pentru combaterea crizei din domeniul energiei și pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Consider că nu este suficient doar să fim reactivi în fața acestor situații, ci trebuie să gândim în perspectivă și să depunem tot efortul astfel încât să vedem rezultate concrete pentru cetățeni. Din acest motiv, am solicitat și obținut fonduri suplimentare pentru priorități precum educația și tineretul, domeniul transportului, aderarea României la spațiul Schengen sau Republica Moldova.

Mai mult, împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat, am cerut ca facturile la energie să aibă prețuri accesibile, demers care a fost promovat de Grupul S&D din Parlamentul European prin acțiunea Bring the Bills Down / Scădem Factura. Am insistat în intervențiile mele asupra faptului că trebuie să protejăm în special categoriile vulnerabile, care au fost cele mai afectate de creșterea prețurilor și am propus o serie de măsuri pentru a sprijini populația și IMM-urile în această perioadă dificilă.

Am vorbit, recent, în plenul Parlamentului European, și despre bugetul pe termen lung al Uniunii, care va fi revizuit anul viitor tocmai pentru a avea flexibilitatea bugetară de care avem nevoie pentru a continua programe europene importante precum Erasmus+, Corpul European de Solidaritate, Europa Creativă și nu numai. Datele Comisiei Europene ne arată că în 2020, înainte de pandemie, 35.165 de participanți din 664 proiecte românești au beneficiat de mobilități în învățământul superior, educație vocațională, pregătire profesională și tineret, acțiuni cu o valoare totală de peste 72 milioane de euro. Putem să depășim aceste cifre prin eforturi suplimentare și susțin orice demers cu acest caracter inițiat la nivelul județului Alba întrucât cred că avem un potențial deosebit în aceste domenii.

Despre Redacția ProAlba 37777 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*