ADR Centru a reprezentat din nou Regiunea Centru la Zilele Landului Brandenburg

SUTE DE CETATENI GERMANI S-AU ARATAT FOARTE INTERESATI DE STADIUL DEZVOLTARII SI DE OPORTUNITATILE DIN JUDETELE REGIUNII CENTRU

La invitatia partenerilor germani, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat, in perioada 1-3 septembrie, pentru a sasea oara in ultimii 13 ani, la evenimentul ”Zilele Brandenburg – 2023” desfasurate in orasul Finsterwalde, din zona de sud a acestui land german, aflat la aproape 130 km de Berlin si Potsdam, precum si foarte aproape de landul Sachsen. Regiunea unde a avut loc manifestarea face parte din aria naturala protejata ”Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park”, o fosta zona miniera care este acum pusa in valoare pentru a dezvolta o economie alternativa, prin valorificarea turismului si traditiilor locale, fiind desfasurate activitati de tranzitie verde si masuri de sprijin pentru o administratie eco-eficienta. Regiunea Centru este singura regiune partenera a Landului Brandenburg care nu a lipsit de la editiile succesive ale evenimentului Zilelele Landului Brandenburg, din momentul in care a fost oficializat parteneriatul dintre acest land si regiunea noastra. Din acest motiv, cetatenii germani au cautat cele mai recente informatii despre Regiunea de dezvoltare formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, fiind curiosi sa afle lucruri noi despre oportunitatile si frumusetile din tara noastra. Pe parcursul manifestarii, standul Regiunii Centru a fost vizitat de oficialitati de rang inalt din acest land, care s-au aratat interesate de a dezvolta colaborarea cu regiunea noastra.

Aceasta prezenta a ADR Centru la Zilele Landului Brandenburg, face parte din seria de succese deschisa in anul 2010, prin participarea la editiile evenimentelor organizate din doi in doi ani, singura perioada lipsa fiind cea a Pandemiei. La aceasta editie a manifestarii au participat in total peste 40.000 vizitatori, un record pentru aceasta perioada post-pandemie si de doua ori mai multi oameni decat populatia de circa 18.500 locuitori ai acestui orasel din districtul Elbe-Elster. Standul Regiunii Centru, a fost amplasat in zona Castelului in stil Renaissance edificat in 1572, pe ruinele unei constructii din secolul XII, in perimetrul alocat Ministerului de Finanti si pentru Europa, in apropierea standurilor Cancelariei de Stat a Landului si a Centrul de Presa. Si in cadrul prezentarii din acest an, pe langa cele este 10.000 de materiale de informare si de promovare din intreaga Regiune, editate de judete si de municipalitatile cu care ADR Centru are un solid parteneriat, vizitatorilor standului le-au fost prezentate si materiale video din toate judetele regiunii. Un punct de atractie l-a constituit degustarea de produse traditionale neperisabile din Romania, care a facut deliciul vizitatorilor. Astfel, pe langa documentarea despre atractiile deosebite si posibilitatile de petrecere a timpului liber in regiunea noastra, germanii au aflat detalii despre traditiile din regiune, obtinand multe informatii si despre posibilitatile de investitii in Romania.

Singurul stand de informare din afara Germaniei prezent la acest eveniment s-a bucurat de o atentie deosebita din partea oficialitatilor din Brandenburg, cu care ADR Centru dezvolta un parteneriat solid de peste doua decenii. Astfel, echipa ADR Centru – sprijinita de un grup de tineri voluntari din Sebes, coordonati de Reprezentanta pentru parteneriat bilateral dintre acest land si Regiunea Centru – a primit vizitele doamnei Kathrin Schneider, Ministru Secretar de Stat, coordonatoarea Cancelariei de Stat a Landului si a doamnei Katrin Lange, Ministrul de Finante si pentru Europa (MdFE) al landului, precum si a domnului Jobst-Hinrich Ubbelohde, Secretar de Stat in cadrul MdFE, responsabil pentru activitatile de parteneriat european ale acestui land. O atentie deosebita a fost acordata standului romanesc de la aceasta manifestare si de catre doamna Barbara Richstein, Vicepresedinta Parlamentului landului german, pe langa mai multi parlamentari din land si alti reprezentanti ai ministerelor germane. Pentru doamna ministru Lange intalnirea cu echipa romana nu este o noutate, dansa efectuand o vizita de lucru in Regiunea Centru la sfarsitul lunii iunie, iar doamna ministru Schneider are o vasta experienta dobandita prin coordonarea Ministerului pentru Infrastructura, Trafic si Planificare Teritoriala de la Potsdam.

Mai mult de 300 de cetateni germani au vizitat standul ADR Centru, alaturi de politicieni locali si experti tehnici, care au subliniat relevanta parteneriatului bilateral cu Regiunea Centru, deoarece timp de doua decenii cele doua regiuni au invatat una de la alta si oamenii au reusit sa se cunoasca si sa se bucure de rezultatele activitatilor comune de parteneriat. Dintre acestea, trebuie mentionate doua evenimente definitorii care au avut loc in acest an, respectiv: Conferinta internationala desfasurata la sfarsitul lunii aprilie la Potsdam, cu tema ”Acasa in Europa – Gestionarea comuna a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg” si suita de concerte ale orchestrei ”Grenzenlos” (”Fara granite”), desfasurata la jumatatea lunii iulie, in Alba Iulia, Sebes si Sibiu, la care au participat peste 1.000 de spectatori, in total. Vorbind despre parteneriatul bilateral, oficialii germani au aratat ca, pentru Landul Brandenburg, colaborarea cu Regiunea Centru este importanta in special prin prisma transferului de cunostinte, a dezvoltarii investitiilor si a cooperarii in domeniul economic dintre cele doua regiuni.

  ”De doua decenii dezvoltam constant parteneriatul nostru. Am crescut impreuna, am depasit ”majoratul”, cum se spune, si am devenit mai eficienti. Prin aceste participari la Zilele Landului Brandenburg, bazate pe colaborarea cu fiecare judet din Regiune, noi prezentam posibilitatile de investitii la nivel regional si oportunitatile care asigura atragerea de turisti si investitori, din Germania in Regiunea Centru, mai mult decat vizitele potentialilor parteneri. Deja avem zeci de exemple prin care demonstram ca partea germana sustine toate initiativele din regiunea noastra, utilizand cele mai bune forme de cooperare intre firmele romanesti si germane, concomitent cu un sprijin institutional substantial, pentru intarirea parteneriatelor dintre cele judetele romanesti si cele din landul german. In acest sens, pot spune ca in ultimul trimestru al anului, o delegatie din orasul Wittstock va vizita municipiul Sebes in vederea unei posibile infratiri, iar in cursul anului viitor, municipalitatea din Sibiu va dezvolta o cooperare mai stransa cu orasul Brandenburg an der Havel.

Discutam in acest moment despre posibilitatea organizarii in primul semestru al anului viitor a unei vizite in Regiunea Centru a unei delegatii a membrilor Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Landului Brandenburg, asa cum s-a intamplat cu zece ani in urma. Astfel, activitatea noastra bilaterala se dezvolta constant si, in timp ce furnizam informatii legate de climatul economico-social si sustinem permanent activitatile de parteneriat in toate domeniile, inclusiv in cel al turismului, obtinem informatii despre planificarea dezvoltarii, despre dezvoltarea sustenabila a oraselor, despre tranzitia verde si mobilitatea eco-eficienta. Iar noi mai avem un atu, semnalat mereu de partenerii nostri si chiar de doamna ministru Katrin Lange la vizita sa din iunie: suntem mult mai pregatiti decat germanii sa facem tranzitia digitala, asa cum este ea gandita la nivel european. Ne bucuram ca, la nivelul Cancelariei de Stat si a ministerelor din Landul Brandenburg, dar si la nivelul institutiilor federale, se acorda o mare importanta relatiilor noastre bilaterale. Cautam permanent, impreuna cu reprezentantii Parteneriatului bilateral, noi posibilitati de cooperare, sa atingem rezultate concrete si sa atragem fonduri europene pentru dezvoltare. Ne dorim sa concretizam cat mai multe proiecte comune si consideram ca, beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom realiza aici, in Transilvania, un climat socio-economic cat mai apropiat de cel din Germania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background

Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in anul 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a sustinut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru si a impulsionat constant activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma parteneriatului bilateral, si de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii si utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane il reprezinta posibilitatea de cooperare in domeniul dezvoltarii urbane. In aceste conditii, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg constituie, atat pentru partea romana, cat si pentru partea germana, o oportunitate, iar Regiunea Centru este pana in prezent singura din Romania care participa constant la un astfel de eveniment.

Zilele Landului Brandenburg se organizeaza din doi in doi ani, locatia evenimentului schimbandu-se de fiecare data. Alaturi de regiunile partenere traditionale ale Landului Brandenburg (din Polonia si Romania) an de an sunt invitati sa participe si alti parteneri internationali, dar numai Regiunea Centru are un atat de mare numar de participari. Atentia acordata regiunilor cu care colaboreaza germanii este ilustrata atent de presa regionala din Germania, inclusiv ca un model de convietuire intre diferite etnii, dar si in legatura cu avantajele reciproce rezultate din acest parteneriat, intre care se detaseaza turismul si posibilitatile de colaborare economica.  

Fiind cel mai mare oras din districtul Elbe-Elster, orasul Finsterwalde este si inima regiunii din jur. In aceasta fosta zona miniera, cu exploatari de suprafata, vizitatorii si rezidentii regasesc o zona urbana de dimensiuni medii spre mici, dar cu o structura economica si artizanala puternica, cu o gama cuprinzatoare de servicii, un oras comercial care are o scena artistica stimulativa. Cu hitul „Noi suntem cantaretii din Finsterwalde”, orasul este cunoscut in toata Germania ca un oras al cantaretilor si al lied-urilor. Un ”Festival al cantecului” este sarbatorit aici la fiecare doi ani, fiind unul dintre cele mai mari festivaluri populare din Brandenburg. Muzeul districtual are o expozitie permanenta dedicata istoriei corurilor din sudul Brandenburgului si Saxonia. Era si firesc in acest context ca evenimentul ”Zilele Landului Brandenburg 2023” sa aiba ca motto sintagma ”Aici canta muzica!”, semnificand bucuria de a trai, de a participa la comunitate si de a realiza, prin arta, lucruri deosebite pentru toti cei din jur.

Despre Redacția ProAlba 37777 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*