ADR Centru a devenit Organism Intermediar pentru implementarea a cinci priorități din cadrul Programului Sănătate la nivelul Regiunii Centru

La sfarsitul lunii iulie 2023, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a semnat, cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), Acordul-cadru pentru delegarea unor functii privind implementarea Programului Sanatate, cu referire la prioritatile 1, 2, 3, 4 si 7, finantate in cadrul acestui Program din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Alocarea orientativa pentru Regiunea Centru pe aceste prioritati se cifreaza la aproximativ 360 milioane euro.

Programul Sanatate 2021 – 2027 (PS) este un program multifond, menit sa contribuie la implementarea Strategiei Nationale de Sanatate 2022-2030, prin finantarea de investitii atat in asistenta prespitaliceasca si spitaliceasca, cat si in rezilienta sistemului de sanatate. Acesta dispune de o alocare totala in valoare de 5,88 miliarde euro, care include finantare din cadrul Fondului Social European (FSE+) si a Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR), precum si o componenta de imprumut de 2 miliarde de euro, realizat prin intermediul Bancii Europene de Investitii.

Rolul ADR Centru va fi de asigura managementul implementarii proiectelor, prin monitorizarea indeplinirii indicatorilor, atingerii rezultatelor si a obiectivelor asumate de catre beneficiari in Cererile lor de Finantare si anexele aferente, precum si a modului in care beneficiarii respecta prevederile contractuale specifice operatiunii finantate. De asemenea OI pentru Sanatate din cadrul ADR Centru va asigura, pentru proiectele contractate in cadrul celor 5 prioritati, verificarea achizitiilor si a cererilor de prefinantare/rambursare si plata.

Prin aceste activitati, ADR Centru va sprijini atragerea si absorbtia fondurilor europene nerambursabile pentru cresterea calitatii serviciilor de asistenta medicala primara, comunitara, a serviciilor oferite in regim ambulatoriu, precum si imbunatatirea si consolidarea serviciilor preventive; dar si pentru imbunatatirea serviciilor de paliatie si a spitalizarilor pentru boli cronice adaptate fenomenului de imbatranire a populatiei, in vederea reducerii impactul dizabilitatii si a profilului de morbiditate. De asemenea, coreland aceste noi investitii cu cele pe care ADR Centru le-a gestionat in calitate de Organism Intermediar in cadrul Programului Operational Regional, atat in perioada 2007-2013, cat si pentru perioada 2014-2020, prin noile proiecte se va asigura cresterea eficacitatii si rezilientei sistemului medical in domenii critice, de importanta strategica cu impact transversal asupra serviciilor medicale si asupra starii de sanatate, realizarea de investitii in infrastructuri spitalicesti noi, concomitent fiind sustinute masurile care sustin domeniile oncologie si de transplant.

   ”Functiile pe care le-a dobandit OI pentru Sanatate din cadrul ADR Centrupentru prioritatile 1, 2, 3, 4 si 7, vor fi asigurate in limitele si conditiile specificate in acord si vor include aspecte ulterioare contractarii proiectelor eligibile, fiind vorba de verificarea achizitiilor si a cererilor de prefinantare/rambursare si plata si monitorizarea proiectelor. Din valoarea totala a alocarii nationale in suma de aproape 5,9 miliarde euro, cele cinci prioritati unde Agentiile pentru Dezvoltare Regionala vor activa in calitate de Organisme Intermediare au un buget cumulat de aproape 2,5 miliarde euro. Pentru proiectele din Regiunea Centru, noi vom gestiona un buget de aproximativ 360 milioane euro. Semnand acest Acord-cadru, ne-am asumat faptul ca OI pentru Sanatate din cadrul ADR Centru dispune de capacitatea administrativa si isi va dezvolta capacitatea operationala necesara indeplinirii corespunzatoare a functiilor delegate de AMPOS. Noi vom asigura, pe toata durata Acordului, activitati privind managementul de proiect, pentru investitii importante in sanatate in Regiunea Centru, conform sistemului de management si control stabilit de AM din cadrul MIPE. Finantarea activitatilor desfasurate in baza acordului se realizeaza prin contracte de finantare in cadrul Programului Asistenta Tehnica, proportional cu valoarea proiectelor gestionate”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

In cadrul MIPE, Directia Generala Program Operational Sanatate are calitatea de Autoritate de Management pentru Programul Sanatate (AM POS) si a delegat catre ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar (OI), implementarea la nivelul Regiunii Centru a proiectelor care se incadreaza pe cinci prioritati din cadrul programului.Acordul incheiat la sfarsitul lunii iulie 2023 stabileste functiile delegate OI ADR Centru de catre AM PO Sanatate, referitor la proiectele depuse in cadrul Programului Sanatate, care pot obtine finantare prin FEDR in cadrul prioritatilor 1, 2, 3, 4 si 7, precum si drepturile si obligatiile partilor care decurg din aceasta delegare de functii. Prin acest document partile se angajeaza sa colaboreze in vederea implementarii Programului Sanatate in Regiunea Centru, prin orice activitati necesare pentru asigurarea implementarii eficiente si la timp, in conformitate cu functiile si responsabilitatile fiecarei parti si in baza procedurilor specifice si instructiunilor aplicabile.

Despre Redacția ProAlba 37777 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*