„Atac fără precedent la democrație”. Deputatul Cornel George Comșa, SCRISORI către Președintele Klaus Iohannis și Ambasada SUA la București

comsa„În ultima lună, prinși cu spectacolul arestărilor și perchezitiilor, cu „lupta împotriva corupției” făcută în văzul lumii și spre deliciul publicului, riscăm să pierdem din vedere un atac fără precedent la democrație, pe care îl intreprind chiar deputați și senatori din Parlamentul României. Comisia comună care are în lucru în aceste zile modificări esențiale ale Legii electorale, alcătuită majoritar din reprezentanți PSD și PNL, pregătește baricadarea în primării și Consilii județene a aleșilor locali deja în funcție, încercând modificări anti-democratice ale Legii. Luând act de aceste demersuri care încearca să anuleze importanța votului cetățenilor și efectul acestui drept fundamental asupra rezultatului alegerilor, am înaintat, luni 23 februarie, o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, pentru a interveni în spatiul public pe această tema democratică esențială. De asemenea, am scris și Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei SUA, pentru a lua poziție în cazul în care reprezentanții Statelor Unite vor decide în acest sens”, se arată într-un comunicat remis presei de deputatul de Alba, Cornel George Comșa. Mai jos, puteți citi scrisoarea trimisă de deputatul Cornel George Comșa Președintelui Iohannis dar și pe cea trimisă Ambasadei SUA la București.

klaus iohannis 01„Apel democratic către Preşedintele României

București, 23.02.2015

Domnului Klaus Werner Iohannis

Președintele României

Palatul Cotroceni,

Bulevardul Geniului nr. 1-3

Sector 6 – București – România

În urma unei dorințe exprese de reformare a legilor electorale, ca urmare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie 2014, cetățenii români își doresc să aibă un rol mai important în exercitarea activă a drepturilor democratice. Tinerii, societatea civilă și întregul electorat român au considerat alegerile prezidențiale din toamna anului trecut ca fiind un sfârșit pentru modul de a face politică în România și au apreciat viitorul ca fiind unul al justei și necesarei participări la viața politică a națiunii.

Ca o consecință firească a acestor importante schimbări de paradigmă, clasa politică și-a luat angajamentul ferm în fața electoratului român de a reforma actuala legislație electorală în sensul în care să răspundă revoltei generate de imposibilitatea exercitării dreptului de vot a unor cetățeni români din străinătate la alegerile din 9 și 16 noiembrie 2014. În acest context s-au reactivat în spațiul public idei esențiale care ar trebui incluse în noile legi electorale.

În primul rând, salut și susțin inițiativa mai multor reprezentanți ai mediului academic și neguvernamental care propun unificarea întregii legislații electorale într-un singur Cod Electoral care să conțină și Legea referendumului, o lege  ce trebuie normată unitar  în ceea ce privește pragul electoral la toate cazurile de referendum. Un Cod Electoral va facilita acuratețea și armonia juridică a legislației electorale din România, aliniându-ne cu majoritatea statelor moderne  care au înțeles că un cod unitar asigură claritate, transparență și funcționalitate în procesul democratic.

În al doilea rând, atrag atenția asupra câtorva teme majore care trebuie incluse în acest proces de reformă, pentru a consolida statul de drept și a putea lupta în mod consistent împotriva corupției și a cartelurilor politice locale care sufocă majoritatea instituțiilor administrației locale și centrale:

  1. Formula electorală majoritară în două tururi de scrutin pentru alegerea Primarilor și Președinților de Consiliu județean;
  2. Limitarea mandatelor la 2 consecutive pentru  Primari și Președinții de Consiliu județean;
  3. Facilitarea accesului și oferirea de șanse egale cu reprezentanții partidelor pentru candidații independenți în procesul electoral prin scăderea numărului minim de semnături care să permită intrarea în cursa electorală si mărirea numărului reprezentanților candidaților independenți în secțiile de votare;
  4. Introducerea votului prin corespondență și a celui electronic;
  5. Reducerea numărului colegiilor electorale la nivelul alegerilor parlamentare și redefinirea magnitudinii circumscripțiilor electorale;
  6. Eliminarea posibilității de folosirii a practicilor de tip garrymandering în desenarea colegiilor electorale.

În al treilea rând, reprezentanții mediului academic și societatea civilă au convenit împreună cu Parlamentul asupra unei structuri standard a tuturor priorităților de modificare a legilor electorale, asumată de către Parlamentul României în documentul „Principii de bază privind principalele modificări ale legilor electorale în privinţa cărora hotărârile se adoptă cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale” aprobată în ședința comisiei din data de 19 ianuarie 2015.

Cu toate acestea, din cauza corupţiei interne generalizate din PSD, PNL și UDMR, precum și a dependenței totale a parlamentarilor acestor trei mari partide de baronii locali, revizuirea procesului electoral se face de facto în sens invers principiilor enunțate mai sus, adică nu spre dinamizare și creșterea accesului cetățeanului de rând la putere, ci pentru inhibarea democrației și consolidarea cartelurilor și clicilor politice locale.

Atât liderii majorității parlamentare cât și cei ai opoziției susţin în continuare alegerea Primarilor şi Preşedintilor de Consilii judeţene dintr-un singur tur de scrutin, fără a le limita numărul mandatelor, alimentând corupţia locală și o ilegitimitate morală a aleșilor locali care sunt votaţi astfel, în general, în minoritate.

Mai mult decât atât, partidele parlamentare nu au înțeles nimic din semnalele pe care justiția română le-a dat în ultimii ani cu privire la faptele de corupție ale unor aleși locali, și astfel dezbat reintroducerea alegerii Președintelui de Consiliu Județean de către consilierii județeni. Această măsură este total contrară principiilor inițiale pentru care s-a optat pentru alegerea directă de către toți cetățenii județului. Președinții de consilii județene nu trebuie să devină marionetele alianțelor politice de la nivel local și astfel nu trebuie afectată buna administrare pe termen mediu și lung a județelor. Dacă totuși se dorește o creștere a responsabilității în administrația publică, aceasta ar trebui să vină din partea consilierilor locali și județeni, prin legitimarea drepturilor și îndatoririlor ce le revin funcției și a rolului acestora în controlul și evaluarea activității Primarului respectiv al Președintelui de Consiliu Județean.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale este presată de comenzile politice ale tuturor partidelor parlamentare, care, în ciuda rezultatului alegerilor din 16 noiembrie și simbolului acestora, nu au înțeles că mai multă democrație nu înseamnă furnizarea de monopol aleșilor locali pe căi legale ci asigurarea unui echilibru între forțele politice, între instituții și o mai mare implicare a cetățenilor în democrația participativă. Lipsa de dialog și transparență a comisiei precum și refuzul de a accepta principalele propuneri privind unificarea legilor electorale într-una singură, nu fac decât să pună la îndoială respectarea voinței populare, nevoia urgentă de reformă în legislație și principiile enunțate de reprezentanți de seamă ai organizațiilor profesionale și mediului academic românesc.

Stimate domnule Președinte Klaus Iohannis, în calitatea dumneavoastră de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate vă rog să luați atitutine pentru asigurarea respectării voinței populare în redefinirea legislației electorale și a exercitării dreptului constituțional de vot a tuturor cetățenilor.  Partidele politice parlamentare au nevoie să fie readuse la masa dialogului cu președintele României și interpelate cu privire la influențele pe care liderii locali și nu numai le exercită în fixarea poziției partidului cu privire la ceea ce trebuie schimbat în legea electorală și în cea a finanțării partidelor politice.

Dacă eşuăm în această primăvară să reformăm cu adevărat legea electorală, practic vom preda România în mâinile acelorași găști locale și județene, care alimentează corupția de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel în politica partinică românească. Vom amâna astfel până în 2020 o eventuală schimbare în bine, aceasta în cazul în care ea va mai avea loc vreodată. Ce șansă mai poate avea un nou partid, cu adevarat curat în acest climat politic îmbâcsit și contaminat? Ce șansă mai au instituțiile acestei țări să respire și să funcționeze în interes public, și nu în interes corupt, de grup? Ce șansă mai au oamenii politici tineri care ar dori să facă bine acestei țări?

Ne aflăm într-un moment de răscruce pentru politica internă și pentru politica regională și internațională în același timp. Cu un conflict deschis declanșat de un personaj anti-democratic la estul țării, cu un desen electoral anti-democratic în interiorul țării și cu promovarea unor non-valori sprijinite de grupuri ilicite în spațiul public, societatea românească, România este supusă unor riscuri similare cu cele din 1945-1947 când aici se instaura comunismul.

Domnule Președinte, securitatea națională și aderarea completă a României la valorile democratice nu poate fi realizată decât dacă redăm votului puterea sa inițială. Aceea de a decide spre bine și interesul public, nu înspre corupție si oligarhie. Vă rog să vă folosiți întreaga forță și elocință în a ataca aceste derapaje anti-democratice din Parlamentul României, unde deputați independenți ca mine nu au acces în Comisii. Aceasta, pentru a avea încă o țară la momentul când vecinul oligarhic si anti-democratic de la Est va încerca să ne contamineze din interior, prin acești oligarhi locali care controlează banii publici și majoritatea parlamentarilor.

România are nevoie de democrație! România are nevoie de dumneavoastră!

Deputat

Cornel George Comșa

 

Dean Thompson ChargeFebruary 23, 2015

His Excellency Mr. Dean Thompson Charge d’Affaires ad interim The Embassy of the United States of America 4­6, Dr. Liviu Librescu Blvd., District 1, Bucharest

Re: The political actions of the parliamentary committee on the new Electoral Code

Your Excellency,

I am writing concerning the recent activity of the Parliamentary Committee on the electoral law reform in Romania. Following the presidential election of November 16, 2014, a majority of Romanian citizens expressed their desire for genuine change and for a thorough reform of the laws governing the electoral process. The Romanian people wish for a new political paradigm, one which would enable new political movements and parties to participate in the national political arena and welcomes new people on the political exchequer. The youth, the civil society and the large majority of the Romanian electorate considered the last presidential election to be a new beginning and the start of real change in Romania’s political milieu.

As a natural consequence of this watershed moment, the Romanian political class has made a firm commitment to the Romanian electorate that it will launch efforts to reform of the current electoral law in the direction of the will of the people, in particular related to the hindering of the voting rights of the Romanians abroad. In this context, key liberal and democratic ideas remerged in force in the public space, ideas that should evidently be debated and included in the new electoral law.

Firstly, I welcome and support the initiative of several academics and NGOs that proposed the unification of the whole electoral legislation into a single electoral code that would also contain the referendum law. The law must also be uniform in all cases, including the threshold for all elections.

An electoral code will increase overall accuracy (in the fundamental interest of fair representation) and will establish legal harmony in the Romanian electoral legislation, in line with the most advanced understanding of public policy, one that will ensure clarity, transparency and functionality to the democratic process.

Secondly, I would draw attention to some major topics that must be debated and resolved through the new law. Aiming to strengthen the rule of law, to foster a consistent anti­corruption effort and keep in check the local and national political cartels, I would submit that the new law must include the following:

(1) The mayors and the County Council presidents must be elected through a majoritarian two­round system (run­off);

(2) The mayors and the County Council presidents must serve for maximum two terms;

(3) The numbers of signatures needed to run for any public office must be small enough to enable equal chances for independent candidates; it is necessary too that the number of independent representatives at the polling stations to be increased;

(4) The introduction of electronic voting and by mail is a real necessity for the millions of Romanians abroad;

(5) The reduction of the number of electoral colleges and so the reframing of the size of electoral circumscriptions;

(6) The new law must put an end to the highly toxic gerrymandering.

Thirdly, the representatives of the academic community and of the civil society have agreed with the representatives of the Parliament on a structure of priorities to amend the electoral law, undertaken by the Romanian Parliament in a public resolution approved on January 19, 2015.

However, due to internal, widespread corruption within PSD, PNL and UDMR, and because of some Parliament members’ absolute dependence to these three great parties to local „barons”, the changes in the electoral law do not reflect the above principles. In fact, the Parliamentary Committee’s decisions are against the will of the people and indubitably contrary to the ordinary citizens’ desire for easier access to the political process.

Both the leaders of the parliamentary majority and the opposition continue to support the election of the Mayors and the County Councils presidents in a single round, without limiting the number of terms, fuelling local corruption and perpetuating the moral illegitimacy of local elected officials who obtain the positions with a minority of votes.

Moreover, not completely unexpectedly, the parliamentary parties have chosen to remain deaf in regard to the many signals sent out by the Romanian Justice system in recent years, particularly in regard to endemic levels of corruption at the local and regional administrative levels. The decision to revert to the procedure of letting the Council members, and not the people, elect the presidents of the County Councils is absolutely contrary to the fundamental principles of democracy. The Presidents of the County Councils should not become puppets of local or national political alliances and thus should not affect the proper administration of the counties on medium and long term because of political in­fighting. If, however, an increase in accountability in public administration is desired, it should come from local and county councillors by legitimizing the rights and the duties of their role in controlling and evaluating the president of the County Council.

The joint Parliamentary Committee responsible with drafting the new bill is susceptible to pressure from all political parties present in the Parliament. These parties, despite the outcome of the presidential election and its loud message, chose not to understand that more democracy does not mean providing legal monopoly to local elected individuals, but a political balance between various political parties, between institutions and, indispensably, a greater involvement of citizens in a genuinely participatory democracy. The lack of dialogue and transparency in the Committee’s activity as well as its refusal to accept the main proposals for the unification of different laws in a single Electoral Code, thus disrespecting the will of the people and the civic society, constitute a sign that the traditional, entrenched political class does not understand the need of a political and legal change or, if it does, instead of welcoming it, sees it and treats it as a perilous development.

If, in the months ahead, we fail to substantially reform the electoral law, we are essentially surrendering the nation and its future to these local or county­based cabals that have been responsible for institutionalizing corruption at every conceivable level and perpetuating the deeply divisive partisan politics that defined the last decades. This will amount to delaying real change until 2020, if there will be one at all. What chances does a prospective and clean political party have in such a contaminated political medium? What are the prospects that our institutions will begin to function for the public interest and not for the interest of a selected few tainted by avaricious self­interest, corruption and a chronic disregard of the public good? Do the young men and women fighting for political and social change have any chance to contribute to the healing of this nation?

At this very moment, we find ourselves in a key juncture with our internal political process but also regionally and globally. With an anti­democratic individual waging a proxy (but very much real) war not far from our Eastern border, our own political life still defined by an anti­democratic electoral blueprint meant to keep some people down and keep other people out rather than integrating their skills for the greater good, our system of values perverted and manipulated by interest groups for which a meritocratic system is a dangerous nightmare, Romania finds itself in a position of risk similar to that of the late 1940s, when it was lost to Communism for half a century.

With massive instability at our North­Eastern borders and in an age of multiple geopolitical shifts at Europe’s Eastern and Southern borders, we are at a turning point in our political development as a pro­European, pro­Western community. An ancient, incompetent but potently entrenched political class is constantly refusing to accept the reforms necessary for transforming Romania into a more stable and politically more secure nation. For Romania to emerge as a strong transatlantic and European partner, it is imperative to build and maintain a strong democracy, one that will not be perverted by local oligarchs and will beat back the efforts of those who oppose our transatlantic partnership.

Our North American and European partners play an important role in defending our liberal and democratic values. Your advice and counselling is necessary to ensure Romania’s development and its transformation into a truly European country.

Yours truly,

Cornel George Comşa

Deputy, Romanian Parliament”

Despre Redacția ProAlba 37631 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*