PD-L Alba Iulia: Un sondaj CURS realizat la nivelul municipiului Alba Iulia îl creditează pe Mircea Hava cu prima șansă la câștigarea alegerilor locale

Înainte cu câteva zile de alegerile locale din 10 iunie asistăm la o adevărată bătălie care se dă pe sondajele de opinie în municipiul Alba Iulia. Cele două tabere care se luptă pentru a câștiga alegerile locale vehiculează diferite scoruri și procente electorale care ar urma să fie atribuite de electoratul albaiulian. Cine are dreptate?

Pe de o parte, garanția cuvântului unui institut cu renume în ceea ce privește studiile sociologice și sondajele de opinie trebuie să primeze. Un sondaj CURS realizat la nivelul municipiului Alba Iulia îl creditează pe Mircea Hava cu prima șansă la câștigarea alegerilor locale. La o diferență de peste 30% față de contracandidatul său, actualul primar este aproapte câștigător al unui nou mandat în fruntea administrației publice locale. Această alegere nu este deloc surprinzătoare, mai ales că Alba Iulia este unul dintre puținele orașe ale României care, în perioadă de criză, a renăscut. În această notă a fost dusă și campania electorală a lui Hava. Accentul pus pe realizările din ultimii ani se pare că i-a fost de ajutor, mai ales că toate proiectele despre care acesta a vorbit în campania electorală sunt vizibile cu ochiul liber. Poate cea mai importantă realizare a acestuia este Cetatea Alba Carolina, care a fost refăcută și are un potențial turistic uriaș. Aceasta este dublată de investițiile în infrastructură și în rețeaua de utilități, precum și atenția acordată sprijinirii mediului economic local. Cu angajamentul asumat de a continua munca începută și proiectele necesare albaiulienilor, Mircea Hava este favoritul cursei pentru alegerile locale.

În contra-pondere, contracandidații acestuia vorbesc despre alte sondaje de opinie care îi plasează pe aceștia imediat în urma actualului primar, citând institute obscure și cercetări sociologice care, în realitate nu au existat. Este clar că cel mai bun sondaj de opinie este cel de pe 10 iunie, când albaiulienii vor merge la urne și își vor alege favoritul. Va fi cea mai bună dovadă a tehnicilor de influențare a electoratului, puse la cale de către unii candidați.

Vom compara rezultatele de la urne cu cele prezentate de candidații care repetă obsesiv în presa locală că sunt favoriții albaiulienilor la alegerile din 10 iunie. Până atunci, singurul argument obiectiv este acela al directorului CURS, Cătălin Stoica, care a exprimat punctul său de vedere cu privire la informațiile prezentate de către unii candidați în presa locală : „Sondajul realizat la nivelul municipiului Alba Iulia a evidențiat o serie de caracteristici ale logicii competitiei electorale in alegerile locale. Evident, aceste caracteristici sunt intilnite si in alte orase sau localitati rurale din tara. Spre exemplu, performantele (sau contra-performantele) primarului in functie pot conta mai mult pentru realegerea acestuia decit partidul sau alianta politica din partea carora candideaza. Acest lucru se traduce in sintagma “in alegerile locale conteaza omul/candidatul mai mult decit partidul.” Fara indoiala, aceasta sintagma nu este universal valabila. Daca ar fi sa ma refer la cazul orasului Alba Iulia, datele sondajului nostru arata ca majoritatea celor intervievati la sfirsitul lunii martie 2012 erau multumiti (58%) sau foarte multumiti (15%) de activitatea Primariei in ultimii 4 ani. De asemenea, 69% dintre respondenti sustineau in acelasi sondaj ca lucrurile in Alba Iulia merg intr-o directie buna. Aceste opinii si evaluari pozitive ale administratiei locale din perioada 2008 si 2012 vor influenta, fara indoiala, optiunile de vot in cursa pentru primaria orasului. O precizare importanta: sondajul CURS a fost realizat la finele lunii martie 2012. De altfel, contrar a ceea ce se spune prin diverse cercuri la nivel local,  este singurul sondaj pe care institutul nostru l-a realizat in Alba Iulia in perioada premergatoare campaniei electorale si in perioada campaniei electorale.”

Biroul de presa al PD-L Alba Iulia

ceo оптимизацияпрограмма взломщик

Despre Redacția ProAlba 30759 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*