„Judetul Alba este condus olteneste. Deocamdata.”: Interviu cu Ion Marincas, candidatul PP-DD la Presedintia CJ Alba

Domnule Marincas, daca ar fi sa definiti o singura prioritate pe care o vedeti esentiala pentru mai binele locuitorilor judetului Alba, care ar fi aceea?

Ar fi mai multe lucruri de spus.Poate cea mai importanta directie este insa cea a atragerii si sprijinirii investitiilor, in special in mediul rural. Daca orasele judetului inca maimisca, la tara saracia este cat casa. Oamenii pe care ii intalnesc in fiecare zi imi spun ca s-au saturat satraiasca la fel ca stramosiilor, din secolele XVIII-XIX. Cineva trebuie sa se preocupe si de ei. Crearea de noi locuri de munca este esentiala. Pentru noi toti si pentru judetul Alba. Solutia pe care o propun eu estecea a acordarii de teren gratis de catre primarii pentru cei care doresc sa investeasca in unitati de productie, sub tutela Consiliului Judetean, care sa vegheze la echilibrarea potentialelor investitii.  Sigur, asigurandu-ne ca investitia va avea o durata minimala stabilita clar, din capul locului.

Credeti ca actuala conducerejudeteana nu a luat in calcul aceasta posibilitate?

Nu stiu cum este mai rau pentru ei. Fie s-au gandit si nu au facut nimic, fie nici nu s-au gandit la aceasta solutie. Important este insa sa privim spre viitor. Unde este vointa se gasesc si solutii. Si eu va spun ca da, sunt multe probleme, dar exista si solutii. Vorbeam de locuri de munca, spre exemplu. O directie speciala poate fi data de crearea unui regim avantajos pentru deschiderea de societati comerciale care sa aiba ca obiect de activitate acele indeletniciri specifice fiecarei comune sau zone a judetului in parte. Exista un model in tari civilizate care se numeste – “Un sat, un produs”. Adica valorificam traditia locului, ii sustinem pe oameni sa produca si ii ajutam sa si vanda. Mestesugurile si traditiile trebuie valorificate. Acest model este valabil si pentru grupurile speciale, etnii sau confesiuni care s-au consacrat anumitor meserii, si care astazi nu mai produc nimic, sau produc nesemnificativ. Sunt comunitati rrome importante de exemplu in Cilnic, Rosia Montana, Garbova, in zona Blajului si nu numai. Ele trebuie ajutate sa se integreze si sa isi pastreze traditiile productive.

Cu sigurantaeste important acest aspect, insa cred ca este dificil de gasit o solutie pentru fiecare…

Va repet, daca exista vointa si preocupare se gasesc mereu si solutii. Exista traditia fabricarii de butoaie pentru locuitorii din Muntii Apuseni. Nimeni nu a pus insa problema crearii unui centru pentru preluarea si valorificarea lor astfel incat cei care muncesc sa aiba si ei un beneficiu financiar clar. Nu sa ramana doar cu munca si atat. Dar pur si simplu n-au interesat pe nimeni pana acum aceste lucruri. Faptul ca actualul Presedinte al Consiliului Judetean este oltean poate fi o explicatie pentru dezinteresul manifestat fata de moti sau fata de oricare locuitor al acestui judet. Un judet mandru, din inima Ardealului, a fost condus olteneste. Dumitrel a fost total dezinteresat de soarta oamenilor din Alba. Daca tii la acesti oameni, esti cu gandul la ei zi de zi, nu cateva zile o data la patru ani. Ion Marincas va arata cum se conduce un judet cu preocupare si intelegere pentru oameni.

Agricultura, stim cu totii, are si ea un potential mult mai mare de dezvoltare decat o arata situatia actuala. Ce s-ar putea face aici?

Ma doare sufletul sa vorbesc despre agricultura pentru ca inseamna sa vorbesc despre bataia de joc nu numai din ultimii opt ani, ci din 90 incoace. Nu numai ca se poate maimult, se poate mult mai  mult. Si asta va pot spune toti cei care cunosc acest sector. Din pacate in agricultura din Alba, cei care muncesc cel maimult, producatorii, sunt cei ce castiga cel mai putin. O inechitate care deranjeaza pe orice om onest si de bun simt. As vrea de aceea, ca un prim pas, sa realizez delimitarea unor zone in cadrul judetului si infiintarea, in cadrul fiecareia din aceste zone, a unor centre-depozite de preluare si valorificare a produselor agricole. Agricultorii vor putea sa si vanda acolo produsele direct oamenilor, fara intermediari. Ar fi un imens avantaj pentru agricultori, dar si pentru cei din orase, pentru consumatori in general. Pentru ca dispare adaosul comercial al intermediarilor, si omul simte ca munca lui nu e in zadar.

Locuintele raman si ele o problema…

Locuintele sunt intr-adevar o mare problema, mai exact lipsa lor.  Dar pot sa nu ramana o problema. Am gandit un proiect “Ai o familie? Ai o casa!”. Acest proiect va sprijini tocmai constructia de locuinte sociale inclusiv in mediul rural. Il voi detalia in campania electorala. Am credinta ca lucrurile se pot schimba. Da, exista probleme, dar exista si solutii. Am numit doar cateva, PP-DD are o serie mai larga de propuneri, realizabile, concrete, serioase. Putem vorbi si de potentialul turistic al judetului si de haosul dezvoltarilor din ultimii ani in acest sens. Fara cap, fara coada, nu exista nici o gandire de fructificare a potentialului acesta rarisim pe care judetul nostru il are. Important este insa sa credem cat mai multi ca lucrurile se pot schimba. Ca putem evolua spre o politica a respectului si interesului fata de cetatean. Sunt convins ca Partidul Poporului Dan Diaconescu va castiga definitiv inimile locuitorilor juetului nostru si oamenii ne vor da sansa sa aratam ce putem. Ce poate PDL, PNL si PSD au vazut.

раскруткавзломать wifi

Despre Redacția ProAlba 38049 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

2 Comments

  1. Este cel mai bun interviu cu vreun candidat la CJ Alba pe care l-am vazut saptamanile astea. Felicitari Marincas! Sa dea Dumnezeu sa castigi si sa poti face pentru oamenii din judet ce promiti acum. Succes! Nu te descuraja, Dumitrel sau Hatanasiu nu au nimic sa ne mai minta..ne-am saturat de toti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*