Interviu Ovidiu Jidveian preşedintele PSD Alba Iulia

„Am crezut tot timpul că viaţa mea, şi implicit a românilor, poate fi mai bună dacă politicul îşi face datoria cu bună credinţă./ Cred că Alba are nevoie de parlamentari care să înţeleagă profund şi temeinic profilul unui judeţ./ Dumneavoastră vă place starea de circ pe care o generează anumiţi politicieni?/ Cetăţenii merită din partea noastră respect şi profesionalism./ Mircea Eliade avea mare dreptate, şi e valabil încă, atunci când spunea că nişte «piloţi orbi» conduc România.”

Domnule Ovidiu Jidveian, sunt convins că cititorii noştri ar dori să afle de la dumneavoastră motivele care v-au determinat să intraţi în politică.

În primul rând, aş vrea să vă mulţumesc pentru posibilitatea pe care mi-o oferiţi de a-mi transmite gândurile albaiulienilor, şi nu numai lor. Am ales să fac politică dintr-o raţiune simplă: vreau ca societatea în care trăim cu toţii să arate altfel decât arată în acest moment. Am intrat în mediul politic pentru că vreau să particip activ la impunerea unui set de valori care să genereze şi să garanteze un stat puternic şi demn, care să răspundă în mod real la nevoile pe care le are cetăţeanul. Personal, nu am putut niciodată, şi nici nu cred că o să pot, să stau pe margine şi să mă plâng de faptul că politicienii care mă reprezintă în diverse funcţii sunt corupţi, mint şi îşi aduc aminte de mine doar în anii electorali. Cred că fiecare dintre noi trebuie să ne exprimăm punctele de vedere, să luptăm pentru valorile pe care le împărtăşim, iar un partid politic e un bun loc pentru a face aceste lucruri. În esenţă, am crezut tot timpul că viaţa mea, şi implicit a românilor, poate fi mai bună dacă politicul îşi face datoria cu bună credinţă.

Aţi intrat în politică de foarte tânăr, aţi dobândit multă experienţă, iar acum conduceţi una dintre cele mai puternice organizaţii municipale PSD din România: cea de la Alba Iulia. Din această postură, şi nu numai, consideraţi că judeţul nostru are nevoie de o schimbare a clasei parlamentare care ne reprezintă?

Cred că Alba are nevoie de parlamentari care să înţeleagă profund şi temeinic profilul economic, social, cultural, turistic ş.a.m.d. al unui judeţ. Schimbarea de care vorbiţi este absolut necesară şi, în opinia mea, trebuie să vină din înţelegerea faptului că Parlamentul României nu reprezintă un incubator de afaceri, ci cea mai importantă entitate a unui mecanism democratic. Din 1990 până în prezent, încet dar sigur, imaginea Parlamentului s-a schimbat până la nivelul la care majoritatea cetăţenilor nu mai au încredere în ceea ce reprezintă această instituţie. E, în mod evident, nevoie de promovarea unui model de parlamentar care să îşi respecte mandatul şi pe cetăţenii care l-au trimis acolo pentru elaborarea unui cadru legal care să permită un nivel de viaţă mai bun pentru fiecare dintre noi. E nevoie în mod cert de o schimbare fundamentală în modul în care parlamentarii se raportează la cetăţenii care au crezut sincer în promisiunile făcute în timpul campaniilor electorale. Eu cred cu tărie că judeţul Alba merită parlamentari care să se lupte pentru oamenii acestei zone. Din păcate, există cetăţeni care nici nu ştiu numele parlamentarilor din judeţ, darămite să-i fi văzut la treabă în colegiile în care au fost aleşi.

În aceste condiţii, nu luaţi în calcul posibilitatea de a vă depune candidatura pentru un mandat de parlamentar la alegerile din toamna acestui an?

Luarea unei astfel de decizii nu poate fi făcută pe „genunchi” şi nici nu cred că este momentul ca cineva să anunţe acum o astfel de chestiune. Ne aşteaptă un proces electoral dificil, alegerile locale din iunie, în urma cărora sperăm să obţinem un rezultat care să ne permită constituirea unei majorităţi atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean Alba. Dacă în toamnă organizaţia PSD din care provin consideră că sunt un candidat viabil pentru Parlamentul României, voi lua, bineînţeles, în calcul o astfel de candidatură. Iar dacă voi obţine un mandat de parlamentar, le voi demonstra oamenilor pe care îi reprezint că există şi un alt mod de a face politică şi de a duce la capăt cu responsabilitate proiecte eficiente pentru judeţul Alba.

Aţi demonstrat de-a lungul timpului că sunteţi un politician ambiţios, tenace şi cu un discurs principial. Credeţi că astfel de virtuţi îşi mai găsesc locul într-o politică pe „viaţă şi pe moarte”, măcinată de atacuri şi jigniri?

Vreau ca lumea să înţeleagă limpede un lucru: am refuzat de-a lungul carierei mele de avocat şi de politician să abordez atacul la persoană, jignirea, umilirea adversarului ca potenţiale arme pentru a-mi impune punctul de vedere. Cred în transmiterea unor mesaje care să respecte adevărul şi să arate situaţia fără precedent în care se află această societate prost guvernată. Cred cu tărie în faptul că o discuţie bazată pe argumente şi profesionalism poate face diferenţa şi fără să abaţi asupra adversarului o ploaie de vorbe grele. Să vă spun ceva care vă va face să mă înţelegeţi mai bine: cetăţenii merită din partea noastră respect şi profesionalism căci, nu-i aşa?, vrem să-i reprezentăm şi să decidem direcţia în care va merge această ţară pentru următoarea perioadă. Păi, ce mesaj de responsabilitate şi profesionalism transmit cei care de ani buni se jignesc reciproc? Dumneavoastră vă place starea de circ pe care o generează anumiţi politicieni? Eu vă spun că o bătălie electorală poate fi şi trebuie câştigată respectându-ţi adversarii şi votanţii, spunând lucrurilor pe nume fără ca acest nume să fie neapărat o înjurătură sau un limbaj de mahala.

Înainte să începem acest interviu îmi povesteaţi câtă dreptate avea Eliade când spunea că România e condusă de nişte „piloţi orbi”…

Într-adevăr. Şi, din păcate, timpurile par să nu se fi schimbat deloc. Iată ce spunea în 1937 Mircea  Eliade: „Clasa noastră conducătoare, care a avut frâiele destinului românesc de la întregire încoace, s-a făcut vinovată de cea mai gravă trădare care poate înfiera o elită politică în faţa contemporanilor şi în faţa istoriei: pierderea instinctului statal, totala incapacitate politică. Nu e vorba de o simplă găinărie politicianistă de un milion sau o sută de milioane furate, de corupţie, bacşişuri, demagogie şi şantaje. Este ceva infinit mai grav, care poate primejdui însăşi existenţa istorică a Neamului Românesc: oamenii care ne-au condus şi ne conduc nu mai văd. Într-una dintre cele mai tragice, mai furtunoase şi mai primejdioase epoci pe care le-a cunoscut mult încercata Europă – luntrea statului nostru este condusă de nişte piloţi orbi. (…) Nici nu mai găseşti cuvinte de revoltă. Critica, insulta, ameninţarea – toate acestea sunt zadarnice. Oamenii aceştia sunt invalizi: nu mai văd, nu mai aud, nu mai simt. Instinctul de căpetenie al elitelor politice, instinctul statal, s-a stins.”

Probabil că orice vorbă în plus ar fi de prisos după astfel de cuvinte…

Aşa este. Vreau doar să vă mulţumesc pentru acest interviu şi doresc să le urez albaiulienilor şi tuturor locuitorilor judeţului Alba multă sănătate şi să ne bucurăm împreună de vremuri mai bune. Pentru că le merităm!

способы продвижения сайта самостоятельновзлом email ru

Despre Redacția ProAlba 37532 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

3 Comments

 1. dupa parerea mea, OJ este cel mai meritoriu plitician din judetul Alba, pentru a administra o institutie, dar nu institutia primariei, nu acum, nu inca..sau de a reprezenta institutia parlamentului, dar nu acum, nu inca..dar va veni si vremea sa, merita cu prisosinta, deoarece o dovedeste prin sarmul sau, prin inteligenta, prin respect, modestie si umilinta, dar si prin educatie si bune maniere, calitati specifice unui adevarat roman, un print al vremurilor de altadata.

 2. Întâmplător sau nu, azi, de Florii, cineva, ceva, mi-a strecurat sub ochii fizici și mentali această comunicare a tânărului Jidveian, cu mine și cu tine. Seniorul Jidevean, pentru mine, este aici, undeva, prin urbea Albă și, nu cred că mă înșel că, în această perioadă, cu puțin timp în urmă, nu a păcălit pe nimeni când a dat din puterea sa sufletească la cei din jurul său și, acum, ne privește cu încrederea schimbării.
  Cuvintele de mai sus s-au născut din floarea bunătății și iubirii, într-un moment de cumpănă a noastră, a tuturor.
  Pe unii îi ducem noi pe drumul cel de veci. Fizic cel puțin. Pe noi …
  Cei care trebuie, faceți pasul înapoi!
  Cei care trebuie faceți pasul înainte!
  În anul, de grație, chiar este, 2012, vin spre noi, alegătorii, mesaje mai bine sau mai prost ticluite și cele cu conținut înălțător.
  Articolul – interviu și subconștientul meu mental și spiritual îmi spun, că este o ființă care vrea să întreprindă ceva, ne arată jumătatea sa și, noi, să punem lângă ea, jumătatea noastră, la vot.
  Alina și Rareș, cei care au comentat și ceilalți, sper că mulți, care au citit, tineri sau nu, este absolut necesar să ajungă la concluzia – eu știu cu cine votez.
  Vino, cu trupul, mintea și sufletul tău, tu alegătorule, la vot!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*