Interviu Dorin Şerdean, candidatul PP-DD la Primăria Municipiului Alba Iulia

Domnule Şerdean, cum v-aţi descrie în câteva cuvinte?

M-am născut în Alba Iulia, am 42 ani, sunt de profesie economist, licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale şi am un master în Administrarea Afacerilor. Sunt Maestru al Sportului la Şah şi deţinător al titlului de Maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah din anul 1996. Am fost antrenor şi profesor de şah, am lucrat timp de şapte ani în companii multinaţionale de asigurări şi financiar-bancare, dintre care aproape cinci ani în poziţii de management. Acumulând experienţă în toţi aceşti ani, am pornit în business pe cont propriu, astăzi fiind administrator a trei societăţi comerciale în domeniul serviciilor de brokeraj, consultanţă de marketing şi servicii IT.

Care sunt motivele pentru care aţi acceptat să candidaţi pentru Primăria Alba Iulia?

După 22 de ani cu acelaşi primar şi aceeaşi administraţie, cred că este legitim pentru oricare cetăţean din Alba Iulia să se gândească la schimbare. Motivele sunt multe, dar se pot rezuma într-o singură frază: vreau să demonstrez ce înseamnă cu adevărat administraţie, şi anume: viziune, strategie pe termen scurt, mediu şi lung, obiective adaptate la realităţile locului, la aspectele sociologice şi demografice ale municipiului Alba Iulia.

De ce aţi ales PP-DD?

În anul 2012, în România, PP-DD este singura platformă de pe care un om politic nou poate să se exprime în folosul cetăţenilor din comunitatea sa. PDL, PSD şi PNL sunt partide închise, în care noii veniţi se confruntă cu o lipsă de perspectivă, iar membrii vechi se bat pe posturi din ce în ce mai puţine, în consonanţă cu votanţii lor.

Care credeţi că sunt şansele dumneavoastră în lupta cu ceilalţi contracandidaţi?

Consider că am şanse bune de a câştiga. Atuurile mele: nu am fost implicat în politică până acum dar, în acelaşi timp, am o bună experienţă în management; am avantajul de a fi la vârsta deplinei maturităţi, am o echipă forte în spate şi cred că schimbarea trebuie să o producă un om din afara sistemului, nu unul care s-a rulat în toate formele politice ale ultimilor 22 de ani.

În plus, voi merge cu o listă de consilieri locali reprezentativi, oameni care au făcut ceva în viaţă, care au dat locuri de muncă şi care au, la rândul lor, tracţiune. Pot să îl menţionez aici pe Dorin Pocol, un om pe care îl respect mult şi care mă va ajuta să închegăm o echipă puternică pe Alba Iulia.

Care sunt lucrurile care nu vă plac la actuala administraţie?

Nu-mi place lipsa de viziune, proasta alegere a direcţiei pe care este înscris municipiul şi destinele locuitorilor săi (primează activităţile de comerţ şi palide tentative în sectorul turistic). De asemenea, într-o perioadă de criză este nevoie de aplicarea unui management relaţional, ori în administraţia locală au apărut o rutină şi nişte automatisme ucigătoare pentru orice înseamnă simplu cetăţean, dezvoltator de locuri de muncă, investitor şi/sau mediu concurenţial. Deci, de la omul simplu până la marele investitor potenţial, actuala administraţie nu are nicio soluţie, fiind blocată în practici învechite care afectează în rău viaţa oraşului.

Credeţi totuşi că actuala administraţie a făcut ceva bun?

Nu ştiu la care dintre cele cinci mandate de primar să mă refer… Aş putea contabiliza la „lucruri bune” doar lucrurile normale care s-au făcut din inerţie. Din păcate, am ajuns ca-n România să ne mirăm că se mai întâmplă şi lucruri normale. Să ne mirăm că în Alba Iulia s-au făcut reparaţii de străzi, trotuare, canalizări etc.? Păi, altfel eram morţi cu totul. Oare nu e firesc ca administraţia să fie în slujba comunităţii care prin vot a trimis-o să-i reprezinte interesele şi să administreze măcar CORECT dacă nu şi EFICIENT banii publici? Întârzierile pe lucrările publice, datorate contractelor cu dedicaţie, sunt însă ceva revoltător. Eu am o casă în Partoş şi faptul că a trebuit să stau 6 luni pentru un pod de 100 de metri mi-a scos peri albi!

Care sunt proiectele dumneavoastră pentru Alba Iulia?

Priorităţile administraţiei Şerdean sunt:

a. Imediat – gestionarea optimă a bugetului local şi eliminarea pierderilor şi a cheltuielilor făcute în direcţii inutile (licitaţii şi contracte de prestări servicii păguboase pentru administraţie).

b. Pe termen mediu – folosirea eficientă a fondurilor care pot veni din proiecte europene. O variantă de conurbaţie cu Sebeş şi Teiuş după modelul de conurbaţie Corvina (Hunedoara) – ar constitui un posibil pol de investiţii şi de proiecte (parcuri industriale, mari centre comerciale şi, implicit, centre logistice şi de depozitare, situaţie în care Alba Iulia ar fi privilegiată datorită poziţiei geografice din mijlocul Transilvaniei). Ar putea fi stimulate astfel investiţiile şi ar fi generate noi locuri de muncă.

c. De anvergură europeană – asumarea proiectului Alba Iulia Capitală Culturală Europeană 2020 de către Primăria Alba Iulia şi depunerea dosarului de candidatură la începutul anului viitor.

d. De impact naţional – crearea unui model de dezvoltare urbană cu Alba Iulia actuală în centru, folosind expertiza celei mai mari companii de construcţii din lume – Shanghai Construction Group – cu care deja am avut discuţii la Bucureşti împreună cu domnul Preşedinte Cornel Comşa.

Ce scor credeţi că va obţine PP-DD la Alba Iulia şi în judeţ?

Consider că PP-DD va obţine un scor de minim 30% în aproape toate comunele, oraşele şi municipiile din judeţul Alba.

Care e în clipa de faţă „statusul” organizaţiei judeţene şi al celei municipale?

Organizaţia judeţeană este puternică, totul este la parametri normali, specifici fazei de pregătire a listelor de candidaţi. Organizaţia  PP-DD Alba Iulia are un nucleu solid şi o echipă care se întăreşte de la o zi la alta în jurul acestuia. Vom propune cei mai serioşi oameni, cu diverse competenţe, astfel încât atât albaiulienii, cât şi toţi locuitorii judeţului Alba să se simtă reprezentaţi.

Ce veţi face în cazul în care pierdeţi lupta pentru fotoliul de primar?

Eu nu mă lupt pentru un fotoliu, mă lupt pentru o schimbare adevărată după 20 de ani în Alba Iulia. Ştiu că albaiulienii o doresc, dar până acum au fost amăgiţi de lipsa de contracandidaţi. Intru în această competiţie pentru a câştiga.

Ce le-aţi spune albaiulienilor cu două luni înainte de alegeri?

Albaiulienilor le transmit urarea de a petrece Sărbătoarea Paştilor şi ziua de 1 Mai în pace, sănătate şi bucurie, împreună cu toţi cei dragi din familie. Şi dacă nu toţi ai casei pot fi alături de ei, iar copiii lor, fraţii, surorile, părinţii, nepoţii sunt plecaţi la muncă în Spania, în Italia sau în alte locuri îndepărtate, atunci îi întreb: de ce stau singuri la masă? Nu cumva pentru că cei dragi lor nu şi-au găsit de lucru în ţara lor, în oraşul lor? Nu vor să schimbe în bine această situaţie ingrată? Nu vor să fie de Crăciun din nou împreună şi oraşul să aibă un primar mai preocupat de nevoile lor? Dorin Şerdean se va lupta să ridice Alba Iulia la nivelul Clujului, Sibiului sau Braşovului şi să reîntregească familiile risipite prin toată Europa şi lumea.

Care credeţi că este cel mai mare rău pe care politicienii locali l-au făcut municipiului Alba Iulia?

În primul rând, albaiulienii au fost amăgiţi mereu cu „Se poate şi mai rău!”. Au fost speriaţi de schimbare, ca nu cumva să le meargă mai bine. Li s-a retezat speranţa. Asta e cea mai mare vină a lui Hava şi a politicienilor locali. Şi faptul că, după 22 de ani, după cinci mandate, încă mai vrea. Nu înţeleg ce mai vrea? Ce n-a dovedit în aceşti ani şi poate dovedi în următorii? Ce?

Consider că este incorect să vorbesc despre „toţi” politicienii sau să-i acuz  de „cel mai mare rău” în mod global, însă cu siguranţă se poate vorbi de multe greşeli, de măsuri discreţionare, de administraţie ineficientă etc. Oameni ajunşi şi aflaţi vremelnic în funcţii publice au stat cu mâinile în buzunare şi au făcut să ajungem din fruntea Transilvaniei în coada ţării.

Credeţi că venirea lui Cornel Comşa la cârma organizaţiei e un semnal pozitiv pe scena politică locală?

Da, categoric da. Dl. Cornel Comşa este un om care „mănâncă politica pe pâine” şi prin implicarea sa managerială în acest proiect aduce un suflu nou, o idee proaspătă şi, nu în ultimul rând, un plus de calitate a exerciţiului politic, pe alocuri compromis, aşa cum afirmam mai sus.

Ce fel de politician NU aţi vrea să deveniţi?

Dacă despre scenă se spune că este „locul în care un artist se poate face de râs”, despre management se spune că este „locul în care poţi atinge nivelul maxim al incompetenţei”… eu nu vreau nici măcar să mă afirm ca un politician, aş lăsa politicianul pe banca de rezerve şi aş păstra în prima linie administratorul din mine. Candidez la funcţia de primar al Municipiului Alba Iulia şi nu vreau să devin un al doilea Hava. Dorin Şerdean va fi primul albaiulian dedicat 100% oraşului său, în slujba albaiulienilor.

aracer.mobiвзлом майл ру без программ

Despre Redacția ProAlba 35073 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

4 Comments

  1. nu pot sa cred…Stimate domn candidat, nu cred ca va avantajeaza foarte tare sa va prezentati aici activitatea de brokeraj pe care o intreprindeti, nu puteti cand, in spatele calculatorului mai sunt persoane care stiu in ce fel „lucrati„…Sunt o fosta colaboratoare total dezamagita de calitatile d-voastra de manager, plus de asta sa nu uitam anumite incidente cu anumiti executori, care nu apar in peisaj fara vreun motiv…Sa nu fiu inteleasa gresit, poate aveti calitati politice, nu contest…dar manageriale in domeniul brokerajului…nici pe departe…Bafta !

  2. In 1989 romanii si-au spart catusele de la maini si de la picioare dar de mandrie si-au facut coroane, incatusandu-si mintile. Cat de obtuz mental trebuie sa fi pentru a cauta defectele inaintea calitatiilor? Si eu votez cu Dorin Serdean!

  3. NU L-ASI VOTA NICI O DATA PE DAN DIACONESCU DAR VOI VOTA ORI CAND SI ORI UNDE PE DORIN SERDEAN,DESI ESTE FOARTE BUN IN ADMINISTRATIE,TREBUIE SA-I ACORDAM SANSA DE A AVANSA,NUMAI CA IN PARLAMENT,DOMNULE SERDEAN,MA TEM CA TE VOR „DEVORA”RECHINI CEI BATRANI DACA NU VEI INTRA IN CLICA LOR.EU TE SUSTIN,PANA LA CAPAT,PENSIONAR FIIND,NU I-MI PERMIT SA VOTEZ UN PARTID DE DREAPTA. DOAMNE AJUTA. Dinu NISTOR

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*