Foto: Ghetarul Scarisoara vizitat de o echipa de cercetatori

De curand, Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de o echipa de cercetatori de la Institutul de Speologie “Emil Racovita” (Bucuresti si Cluj), Institutul de Biologie al Academiei Romane, Universitatea din Suceava precum si de la Laboratorul de Glaciologie si Geofizica Mediului din Grenoble (Franta), iar  Asociatia Speologica Sfinx din Garda a acordat sprijin tehnic.

In cadrul acestor cercetari exploratorii au fost prelevate carote din mai multe puncte din blocul de gheata unele cu ajutorul unei foreze aduse de echipa franceza, altele cu o foreza adusa de cercetatorul Aurel Persoiu de la Universitatea Suceava. Pentru echipa franceza, formata din cercetatorii Patrick Ginot si Joel Savarino, blocul de gheata adapostit in pestera Ghetarul Scarisoara este interesant. “Cu siguranta sunt lucruri care pot folosi la reconstructia climei. Trebuie inteles cum acest bloc de gheata a evoluat, care este dinamica blocului de gheata, daca in prezent este o acumulare sau o scadere a acestuia, intelegerea proceselor care au dus la formarea blocului de gheata” a declarat Patrick Ginot.

Cercetatorii de la Instututul de Speologie “Emil Racovita” doresc ca prin intermediul carotei obtinute sa poata determina “varsta blocului de gheata, dinamica climatului din zona precum si dinamica blocului de gheata” ne-a declarat domnul cercetator Dan Veres din Cluj. Dna Cristina Purcarea de la Institutul de Biologie al Academiei Romane, ne-a declarat ca se intentioneaza studierea “microorganismelor din gheata, in cadrul unui proiect despre biodiversitatea microbiana din gheata perena din pestera, acesta fiind un biotop foarte putin studiat”.

Ghetarul Scarisoara este important pe plan stiintific international atat datorita faptului ca “are un volum estimat la peste 120 mii metri cubi de gheata , fiind cel mai mare bloc de gheata subterana din lume, dar este vorba si de locul in care se afla cea mai veche gheata subterana din lume “ a precizat cercetator dr. Aurel Persoiu de la Universitatea Suceava.

 De asemenea Gheţarul Scărişoara este cel mai important obiectiv turistic natural al judeţului Alba. În prezent cercetătorii de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” (I.S.E.R.) departamentul Cluj, – primul Institut de Speologie din lume, fondat de savantul român Emil Racoviţă în 1920 – continuă studierea acestei peşteri. Astfel se fac studii ce vizează reconstituirea schimbărilor climatice din ultimii 5000 de ani – este cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume –  (schimbări de temperatură, precipitaţii şi de vegetaţie), pe baza depozitului de gheaţă din  peştera Gheţarul Scărişoara. În 2007 s-au efectuat sondaje cu ajutorul unui radar (Ground Penetrating Radar) pentru a putea vedea care este structura gheţii în profunzime şi grosimea ei.

La aceasta activitate au participat: Patrick Ginot si Joel Savarino din Franta (Laboratorul de Glaciologie si Geofizica Mediului din Grenoble), Dan Veres si Traian Brad cercetatori la Institutul de Speologie “Emil Racovita” – departamentul Cluj, Alexandra Hillebrand – cercetator la Institutul de Speologie “Emil Racovita” – Bucuresti, Cristina Purcarea – cercetator la Institutul de Biologie al Academiei Romane – Bucuresti, Aurel Persoiu – cercetator la Universitatea din Suceava, si Ciubotarescu Christian – de la Asociatia Speologica “Sfinx” din Garda. Activitatile s-au realizat cu avizele Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Romane, si a Administratiei Parcului Natural Apuseni.

topodinскачать программу formhack для друг вокруг

Despre Redacția ProAlba 39420 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*