Expoziție „Restituiri. Revoluția din 1848-1849 în Transilvania” la muzeul din Alba Iulia

muzeuAnul acesta se împlinesc 165 de ani de la Revoluţia din 1848-1849 care a răvăşit întreg spaţiul european. Principiul libertăților cetățenești cerute de revoluționarii francezi a evoluat și s-a transformat în libertăți naționale pentru popoarele supuse ale Europei, iar peste revendicările sociale s-a suprapus ideea de unitate națională. Românii s-au ridicat şi ei la luptă cerând să fie stăpâni la ei acasă pentru că atunci Moldova era constrânsă să accepte protectoratul rusesc, Muntenia, suzeranitatea Imperiului Otoman, iar Transilvania şi Bucovina se aflau în stăpânirea imperiilor vecine, habsburgic şi ţarist.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, o adevărată cronică vie a luptei poporului român pentru libertate şi unitate naţională, posedă în colecţiile sale un număr mare de documente originale, de mare valoare istorico-documentară, legate de Revoluţia din 1848-1849 în Transilvania şi mişcătoare mărturii privind personalitatea lui Avram Iancu, legendar încă din vremea Revoluţiei, eroul moţilor săi fără îndoială.

Expoziţia organizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia sub genericul: Restituiri. Revoluţia din 1848-1849 în Transilvania. Din documentele timpului, prin documentele originale ale autorităţilor vremii şi ale liderilor români transilvăneni de atunci, aşezate în câteva vitrine din Sala Unirii, oferă publicului şansa de a afla, direct din surse, informaţii despre Revoluţia paşoptistă din Transilvania. În plus, sunt prezentaţi apărătorii naţionalităţii române din Transilvania, câteva arme din perioadă şi o copie a acuarelei lui Ion Petcu având ca temă Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

Despre Redacția ProAlba 32123 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*