Comuna Ciugud va realiza prima școală smart din mediul rural din România

Proiectul „Smart School la Ciugud” a fost declarat câștigător în cadrul competiției „Țara lui Andrei”, iar comuna va primi finanțare pentru a realiza prima școală smart din mediul rural din România. Proiectul inițiat de comuna Ciugud a fost selectat din cele câteva zeci de proiecte intrate în finală, fiind susținut în fața juriului chiar de primarul Gheorghe Damian, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care își exprimau dorința de a învăța într-o școală inteligentă.
Iată filmul prin care copiii din Ciugud își exprimă dorința de a învăța într-o școală smart (producător: Cătălin Cădan)

„Cu o bucurie imensă vreau să vă anunț că vom realiza la Ciugud prima școală smart în mediul rural din România. Ne-am încăpățânat să credem că școala poate avea un viitor și la sat, că nu trebuie să fugim cu toții la oraș pentru a primi o educație aleasă și că putem crește mari în comunitățile noastre de „la țară”. Mă bucură faptul că în ultima perioadă numeroși oameni au crezut în ideea noastră și au visat alături de noi, iar, în final, juriul competiției „Țara lui Andrei” ne-a oferit încrederea pentru a construi o școală inteligentă  care să pregătească viitorii cetățeni inteligenți ai comunității noastre. Viitorul înseamnă să învățăm să folosim tehnologia pentru a aduce copiii spre educație”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene, a intrat în acest an cu proiectul „Smart School la Ciugud – școala viitorului în mediul rural” în competiția Țara lui Andrei, o platformă de responsabilitate socială susținută de OMV Petrom. Administrația locală va primi aproximativ 45.000 de euro finanțare în cadrul RO SMART în Țara lui Andrei și va adăuga alte câteva zeci de mii de euro, contribuție proprie, pentru a transforma școala gimnazială din localitate într-o „smart school”. În cadrul acesteia copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaționale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii și părinții pot interacționa. O soluție inovatoare este oferită copiilor, care din motive medicale lipsesc de la cursuri, aceștia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video cu un user și o parolă. De asemenea elevii din Ciugud nu vor mai fi obligați să care un ghiozdan plin cu cărți la școală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele și cărțile de care au nevoie în procesul educațional. „Smart school” înseamnă o școală inteligentă care pregătește viitorii cetățeni inteligenți ai comunității dar și dovada că se poate face învățământ de calitate și în mediul rural.

În prezent, comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel național conceptul „smart village” dorind să implementeze numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean (prima comună din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale, implementarea iluminatului inteligent, asigurarea electricității cu ajutorul unei microcentrale eoliene sunt câteva proiecte deja implementate). Următorul pas este „școala inteligentă” care se dorește un concept național menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite. Într-o perioadă în care populația școală migrează masiv spre oraș trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității și atractivității învățământului la sat deoarece dispariția școlii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educație pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilități economice pentru a le susține educația în zonele urbane. Școala inteligentă are scopul de a stimula educația, de a crește rezultate școlare ale elevilor dar și de a reduce abandonul școlar.

Despre Redacția ProAlba 30700 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*