La fiecare şapte ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism.
Naţiunile Unite au declarat în decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Conștientizare a Autismului, fiind evidențiată anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile sociale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.
Primăria Municipiului Alba Iulia marchează și în acest an Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului prin simbolul stabilit la nivel mondial: iluminarea în albastru a unei clădiri semnificative. Ca și în anul precedent, a fost aleasă Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina pentru a fi învăluită în lumină albastră. Evenimentul care va accentua această zi va începe la ora 18.30 și va avea loc pe esplanada Porții a III-a. Acțiunea din data de 2 aprilie cuprinde momente de socializare cu persoane cu dizabilități, prezentarea de informații despre tulburările din spectrul autismului, eliberarea de baloane albastre, dar și prezența cățeilor din rasa Labrador (rasă canină recomandată în terapia acestei tulburări). Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului reunește la Alba Iulia eforturile organizatorice ale Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistență Socială, Asociației pentru Consiliere și Asistență Specializată ACAS Alba Iulia și Asociației Chinologice a județului Alba și se înscrie în amplul proiect Alba Iulia – Capitala Sănătății.
Autismul este o tulburarea de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifesta înainte de vârsta de 3 ani și afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare, la acestea adăugându-se interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială. Autismul (Tulburările din Spectrul Autismului – TSA) nu este un handicap intelectual şi nici boală psihică, chiar dacă, în multe cazuri -aprox 50%- poate fi însoţit şi de diverse grade de retard. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală. Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decât al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.
Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi).
Fii primul care comentează