Președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, se va întâlni, joi, 29 martie, cu directorul Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, dl. Morten Kjaerum. Întâlnirea va fi axată pe incluziunea socială a persoanelor de etnie romă, Uniunea Europeană prin Agenția pentru Drepturi Fundamentale (FRA) fiind interesată de o abordare nouă a acestei problematici.
La doar șapte zile de la desfășurarea la Bruxelles a evenimentului Platforma europeană extraordinară pentru incluziunea romilor, directorul Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, dl. Morten Kjaerum va participa la București la o întâlnire de lucru cu președintele Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu. Întâlnirea va fi axată pe îmbunătățirea politicilor de incluziune socială a romilor.
În cadrul evenimentului organizat de Comisia Europeană la Bruxelles, în 22 martie 2012, Morten Kjaerum sublinia necesitatea implicării active a romilor, precum şi a autorităților locale și utilizarea eficientă a fondurilor structurale ale UE în punerea în aplicare a strategiilor pentru romi.
Platforma europeană pentru incluziunea romilor a fost creată pentru a sprijini dezvoltarea de politici pentru integrarea romilor. Aceasta își propune să stimuleze schimbul de cunoştinţe şi coordonarea între statele membre ale UE, organizaţii internaţionale şi societatea civilă romă.
Într-un articol semnat de Morten Kjaerum, publicat de The European Magazine în 20 februarie 2012, oficialul european sublinia că ”romii sunt cei mai discriminaţi grup minoritar în UE. Un studiu realizat de FRA a evidenţiat că 60% din respondenţii romi au fost discriminați atunci când își caută de muncă. Pentru a rupe acest ciclu de sărăcie, excluziune socială şi discriminare, avem nevoie de o abordare integrată, care promoveaza accesul la îngrijire, locuinţe, ocuparea forţei de muncă, educaţie şi sănătate simultan”.
În acest context, stabilirea unei întâlniri cu liderul Asociației Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, nu este deloc suprinzătoare, acesta fiind în trecut președinte al Agenției Naționale pentru Romi. Mai mult, Asociația Pakiv România derulează nouă proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Asociația Pakiv România își desfășoară activitatea în 14 centre regionale din toată țara și gestionează finanțări externe în valoare de 39.172.768,34 lei.
”Aștept cu interes această întâlnire care ar putea marca un nou început al dialogului între statele europene și membrii comunităților de romi. O abordare incluzivă a acestei etni este un deziderat urmărit de mine personal, precum și de Asociația Pakiv România în ultimii șapte ani”, a declarat Gruia Ioan Bumbu.
Informații suplimentare
Asociația Pakiv România
Tel: 0258.811170
Tel: 0770909754
Fii primul care comentează