Alba Iulia are toate șansele să facă din proiectul Smart City 2018 un succes, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu

Victor NEGRESCUAlba Iulia are toate șansele să facă din proiectul Smart City 2018 un succes, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu. Există resurse – în primul rând oamenii hotărâţi să se implice în crearea unui oraș modern și conectat – dar participarea autorităților locale în aceste proiecte este esențială şi strategiile trebuie corect adaptate la nevoile locale.

”Alba Iulia dispune de resursele necesare pentru a face din acest proiect unul de succes. Principalul atu este resursa umană de calitate și determinarea oamenilor din societatea civilă și mediul de afaceri albaiulian. Cred că cetățenii acestui frumos oraș, important simbol pentru întreaga Românie, pot demonstra că implementarea eficientă a cooperării dintre spațiul privat şi cel public, în vederea promovării cercetării şi dezvoltării, este posibilă şi dezirabilă”, a spus eurodeputatul social-democrat într-un interviu acordat revistei Smart City. 

Fara politizare, pentru rezultate pe termen lung

Pentru ca Alba Iulia să se dezvolte, trebuie să spunem DA colaborării, NU politizării, arată Negrescu. Pentru astfel de proiecte e importantă cooperarea tuturor, indiferent de culoarea politică, spune europarlamentarul, care îşi exprimă dorința să sprijine toate proiectele de modernizare a oraşului:

„Îi pot asigura pe albaiulieni de întregul meu sprijin pentru realizarea tuturor proiectelor care pot transforma Alba Iulia într-un oraș modern și digital. Trebuie însă să avem în vedere că acest tip de inițiative nu trebuie politizate și trebuie să meargă dincolo de simpla implementare de moment a unor soluții inovative – indiferent de opțiunile politice, pentru succesul inițiativei este nevoie de colaborarea tuturor actorilor semnificativi și trebuie gândită o strategie reală pe termen lung. Sunt convins că acest proiect va beneficia și de întreg sprijinul guvernamental”. 

Infrastructură mai bună, incubatoare de afaceri şi bani pentru antreprenori

„Smart City” nu este o imagine desprinsă dintr-un film SF, ci se referă la lucruri reale și concrete, precum îmbunătăţirea condiţiilor de locuit din oraş, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii sau al serviciilor publice oferite. „Orașele inteligente nu sunt doar acelea în care este prezentă industria de vârf. Orașele inteligente sunt cele în care cetățenii pot trăi o viață mai bună”, a declarat Victor Negrescu pentru publicația amintită.

La fel de reală este şi nevoia de adaptare a proiectelor bazate pe noile tehnologii la specificul local și la așteptările cetățenilor, adaugă acesta, arătând că trebuie folosită din plin creativitatea lor, așa cum au făcut și alte orașe din Europa.

Social-democratul a explicat și modul în care trebuie create condițiile pentru a atrage proiecte axate pe noile tehnologii: ”Orașele Madrid sau Amsterdam care conduc în topul proiectelor de utilizare inteligentă a tehnologiei au reușit să folosească resursa cea mai de preț: creativitatea locuitorilor lor. De fapt, pentru a face rost de resursă investițională, trebuie mai întâi creat un ecosistem care îmbrățișează inovația și tehnologia, iar pentru asta orașele au diferite mecanisme la îndemână – de la dezvoltarea unor rețele de hub-uri și incubatoare de afaceri, reduceri de taxe locale până la îmbunătățirea infrastructurii și finanțarea directă a startup-urilor”.

Negrescu a câștigat în 2015, la Bruxelles, premiul Europarlamentarul Anului la categoria ”Agendă Digitală”.

 

 

Despre Redacția ProAlba 37627 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*