Pentru specialiștii Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba dezvoltarea personală și profesională continuă și se adaptează învățării virtuale

În data de 11 mai 2021 echipa de management și echipa de mobilitate  din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba au desfășurat prima activitate de job-shadowing, adaptată la contextul online, din calendarul celor propuse în proiectul ”OASIS – evOlutive & Atractive SocIal jobS”. Proiectul Erasmus+ este finanțat în cadrul Acțiunii Cheie 2 – Cooperare pentru inovare și schimburi de bune practici, KA204 – Parteneriate strategice pentru educație în rândul adulților. Coordonatorul este Departamentul Isère din Franța care, împreună cu partenerii Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba și Regiunea Autonomă a Văii Aosta din Italia și Asociația B-Live din Murcia Spania, și-a propus ca în următorii doi ani să pună bazele unui parteneriat puternic și dinamic care să răspundă mai multor provocări.

De această dată partenerii din Italia, ”Région Autonome Vallée d’Aoste” s-au ocupat de organizarea activităților comune, astfel că în prima parte a zilei participanții s-au bucurat de o sesiune plenară care a cuprins partea de introducere, descrierea proiectului, prezentarea programului zilei, apoi au luat cuvântul reprezentanți din fiecare țară, pentru prezentarea instituției și a activităților desfășurate local, sub umbrela parteneriatului. Întâlnirea care s-a desfășurat online, pe Zoom, a strâns împreună peste 40 de specialiști din domeniul social, din toate cele patru țări implicate.

Activitatea online a continuat în cursul după-amiezei cu schimburi în binom, așa numita activitate de ”portrete-încrucișate”. Acest tip de întâlnire a fost elaborat și organizat astfel încât să înlocuiască cu succes mobilitatea profesioniștilor și activitatea de tip ”job-shadowing”, care era programată inițial în cadrul proiectului, dacă acest lucru ar fi fost permis de contextul pandemic. Formula de organizare care a înlocuit întâlnirea directă a celor implicați în schimbul de experiență a implicat participarea a 5 specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba. Astfel, în fiecare ”cameră” online pe platforma utilizată au interacționat câte un reprezentant din fiecare țară cu un coleg din altă țară  dintr-o instituție parteneră, însoțiți de un observator obiectiv. În aceste ”perechi” stabilite anterior, specialiștii implicați au discutat detalii despre locul lor de muncă, profesia lor, pregătirea lor profesională, sarcinile lor zilnice, abilitățile lor personale, dificultățile cu care se confruntă în activitatea lor de fiecare zi. Schimbul de informație și de experiență petrecut între cei doi profesioniști din domeniul social a fost consemnat și de către observator, care a sprijinit clarificarea unor aspecte, iar ca produs final, fiecare participant a completat un ”Carnet de bord” care va face parte, alături de cele ale tuturor participanților implicați, dintr-un document final comun, care va contribui la realizarea pașaportului european a profesiei din domeniul social.

În data de 28 mai 2021 va avea loc următoarea întâlnire online cu toți participanții, pentru dezbaterea și clarificarea produsului final, la rece, după o perioadă suficientă pentru ca, la nivel local, fiecare țară parteneră să își poată elabora și structura propriile concluzii.

Toate aceste demersuri comune, prin dezvoltarea unei metodologii de analiză a bunelor practici, au ca scop final identificarea competențelor necesare, un set de aptitudini, abilități interpersonale, sociale și emoționale, dar și cunoștințele de care un viitor profesionist în domeniul social va avea nevoie pentru eficientizarea practicii de zi cu zi.

Prin încercarea lor de a elabora recomandări inovatoare privind conceperea și dezvoltarea standardelor profesionale pentru profesiile sociale, specialiștii Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba implicați în proiect, alături de partenerii europeni, vor răspunde nevoii de transformare, evoluție și adaptare a rolului și locului pe care îl au, în societate în general și la locul de muncă în particular, acei “oameni pentru oameni” – profesioniștii din domeniul social.

Felicitări colegelor implicate în activitate, Belașcu Alexandra Roxana, Dumitreanu Ana Florina, Krecsak Katalin, Mogoșan Mariana și Popa Delia Margareta și colegei observator Popescu Mirela Ioana.

Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” Alba Iulia, care ne-a găzduit și ne-a pus la dispoziție infrastructura necesară întâlnirilor online în ziua activității.

Echipa de management a Proiectului OASIS, CJRAE Alba

Nicoară Dana, Director CJRAE Alba, responsabil proiect

Badale Maria Ioana, responsabil comunicare/diseminare

Popescu Ioana Mirela, responsabil implementare și evaluare.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 37794 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*