La Alba Iulia s-a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea unei clădiri monument istoric emblematic pentru România: Palatul Principilor Transilvaniei

hava si cretuMiercuri, 24 mai 2017, la Primăria municipiului Alba Iulia, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru reabilitarea unei clădiri monument istoric emblematic pentru România: Palatul Principilor Transilvaniei. Edificiul va beneficia de investiții în valoare totală de peste 21,7 milioane lei, alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, destinată îmbunătățirii mediului urban, respectiv prin Prioritatea de investiții 5.1 pentru ”Conservarea, protejarea, promovarea dezvoltarea patrimoniului natural cultural”. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat de către domnii Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, și Simion Crețu, Director general ADR Centru, după ce, vineri, a fost semnat și de către doamna vice-prim ministru, Sevil Shaiddeh, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Astfel, pentru această clădire monumentală din inima Cetății Vauban, se vor atrage fonduri nerambursabile, provenind din FEDR și bugetul de stat, în valoare de peste 20,6 milioane lei.

palatul principilorProiectul ”Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia” propune realizarea unei investiții locale care generează un impact regional, național și european, prin punerea în valoare a unui monument istoric, de clasa A, inclus în lista monumentelor istorice 2015 cu denumirea de Palatul Principilor. Edificiul este situat în Situl Urban Cetatea Alba Iulia fiind un complex arhitectonic important, una dintre cele mai vechi clădiri din acest sit. Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este  cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania şi îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist şi baroc. Fostul palat a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat și extins în secolele XVI-XVII. Inițial, clădirea a avut drept destinație reședința Capitoliului romano-catolic, iar din secolul al XVI-lea a fost reședință princiară, între 1541 și 1699, reprezentând centrul politic, administrativ și social al regiunii transilvane. Pe o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă doar o parte din ceea ce a fost, în epoca premodernă, reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi așa, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

   ”Un reper esențial de istorie a românilor va fi redat acestora. Dubiile legate de viitorul Palatului Principilor din Alba Iulia s-au risipit, odată cu semnarea contractului de reabilitare. Nu e cea mai mare valoare a fondurilor nerambursabile accesate de noi, însă e una dintre cele mai importante victorii ale administrației locale. Acum nu mai lipsește nicio hârtie, nicio ștampilă, nu mai există niciun semn de întrebare și ”mingea” e la noi în teren: avem o perioadă precisă la dispoziție să facem Palatul Principilor să strălucească din nou, așa cum merită. La fel cum merită felicitări speciale Echipa – cu E mare, da! – Direcției Programe a Primăriei, pentru felul incredibil în care s-a luptat pentru o cauză ca aceasta. Le mulțumim și partenerilor noștri: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii, pentru convingerea manifestată față de Alba Iulia și valorile ei. Sigur, sper, și asta o spun cu optimism, să nu adunăm dezamăgiri cauzate de procedurile prin care se va decide constructorul. Încă mai căutăm să completăm aceste resurse cu alte surse de finanțare, nu pentru o fațadă sau alta, ci pentru a reda, completă și nealterată, noblețea unui edificiu de unde, cândva, s-a condus această parte a Europei”, a declarat domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

 Finanțarea nerambursabilă alocată are valoarea de 20.644.359,09 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare este de 67 de luni, fiind socotită din momentul în care a avut loc prima activitate pentru realizarea cererii de finanțare, respectiv 01.10.2014. În concluzie, în  luna mai 2020, albaiulienii și nu numai, vor beneficia de amenajările realizate prin proiect. Obiectivele de prim rang vizate prin această investiție urmăresc conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal ”E”, în suprafață de 3113,64 mp prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare (tencuieli, elemente de piatră, picturi murale decorative), dotări interioare (instalații și echipamente climatizare, siguranța la foc și antiefracție, obiecte de iluminat, etc.) și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene.

   „Considerăm că această investiție vine să completeze toate realizările din această cetate simbol a României. În ultimii ani, municipalitatea albaiuliană a atras importante fonduri europene pentru revitalizarea întregului oraș. Poate că, pentru reabilitarea întregii clădiri ar fi necesare sume mai importante, dar la fel de importantă este și munca depusă și inițiativa de a revitaliza orașul și de a genera bunăstare. Prin proiectul pe care l-am semnat azi, amenajările vizate urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, în principial, în zonele în care acestea au existat până la modificările din perioada habsburgică. Se cunoaște faptul că, pentru a susține dezvoltarea turismului cultural, sunt necesare acțiuni concertate de conservare, restaurare și punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică și istorică. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, și acum prin POR 214-2020, am reușit să finanțăm și vom finanța, restaurările de obiective istorice, pentru a crește potențialul turistic și atragerea de noi turiști. La nivelul întregii regiuni, avem depuse 687 de proiecte pe POR 2014-2020, a căror valoare totală este de circa 700 milioane euro. Dintre acestea, sunt semnate deja 10 cereri de finanțare, prin care se solicită aproape 100 milioane lei, fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru. 

Ulterior acestor investiții se va realiza promovarea produsului turistic ”Palatul Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E”, prin introducerea în circuitul public, în scopul creșterii notorietății și impunerii în plan național a acestuia ca destinație turistică de prim rang. Pe de altă parte, este posibil ca această importantă clădire administrativă din Transilvania, să ofere posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber, pentru localnici şi turişti. În urma unui concurs național, câștigat de arhitecta Ligia Vlasa din Alba Iulia se propune valorificarea interioarelor Palatului cu ajutorul unor instalaţii interactive. Soluţiile propuse adoptă un limbaj interactiv – avangardist – iar tematicile sunt vaste și abordează multe expresii. Pentru a nu altera cu nimic autenticitatea locului. Concret, în Palatul restaurat ar putea fi amenajate spații expoziţionale care să atingă domenii ca: istoria; astronomia şi astrofizica; matematica şi logica; fizica, biologia, chimia; ştiinţele medicale, ştiinţele agricole; antropologia. O astfel de abordare va susține și atingerea indicatorului de creștere a numărului de turiști, prevăzut în proiect, deoarece după lucrările de restaurare, se dorește creșterea constantă a numărul de vizitatori: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă 5 ani.

 

Despre Redacția ProAlba 37631 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*