32 profesori se pregătesc pentru a preda la „Școala Părinților”, în cadrul Proiectului „Prin Educație spre vocație!”

În luna aprilie se desfășoară cursurile de instruire pentru 32 de cadre didactice implicate în organizarea a 17 grupuri de suport pentru părinți în cadrul proiectului „Prin educație spre vocație!”.  Prin acest proiect  se oferă sprijin pentru  405 copii aflați în situații vulnerabile din județul Alba, una din componentele proiectului fiind crearea unor grupuri de suport pentru părinții copiilor, și chiar sprijin pentru aceștia în învățarea „meseriei de părinte”. Succesul în educarea copiilor are la temelie o legătură strânsă între școală și familie.

„Este important să avem în vedere faptul că succesul copilului la școală depinde mult și de disponibilitatea părinților și a profesorilor de a construi o relație pozitivă, de parteneriat, bazată pe deschidere și echitate. Profesorii se așteaptă de la părinți să ofere copilului un model de moralitate, să-l încurajeze și să îi creeze cadrul necesar pentru a intervenii atunci când copilul are comportamente nepotrivite și în general să se implice, să discute, să fie deschiși, calmi și politicoși. Așteptările părinților de la profesori nu sunt cu mult diferite, din contră. Astfel, relația dintre școală și părinți trebuie să meargă dincolo de formal și birocratic dacă dorim să creăm acel spațiu al transparenței, al încrederii și al respectului în care este vizat mereu binele superior al copilului” a declarat Truța Daniela, managerul de proiect.

În cadrul cursurilor au fost abordate aspecte legate de modul de desfășurare a întâlnirilor profesor- părinți și felul în care vor fi administrate grupurile online de sprijin pentru părinți, pentru a răspunde  cât mai eficient întrebărilor și solicitărilor părinților legate de program și a pune la dispoziția lor materiale interesante care să le fie de folos în relaționarea cu copiii. Prin această „Școală a părinților”, aceștia vor învăța cum să-și încurajeze copiii să vorbească despre ceea ce gândesc și despre felul în care se simt, cum să-i asculte și să răspundă cu grijă şi afecţiune nu doar la lucrurile frumoase sau veștile bune, ci și la cele ce au legătură cu emoţiile dificile cum ar fi teama, furia, vinovăţia sau ruşinea.

„Pentru a se dezvolta optim din punct de vedere psiho-emoțional, copiii au nevoie de siguranță, securitate și de relații stabile. Printr-o comunicare caldă, blândă și receptivă părintele îl ajută pe copil să se simtă în siguranță și îi transmite unul dintre cele mai importante mesaje, acela că este acceptat și valoros. E recomandat ca părinții să profite de momentele bune pentru a-și exprima cât mai mult bucuria, recunoștința, încrederea sau entuziasmul în prezența copiilor  și, foarte important, să nu certe copilul pentru ceea ce simt ci, doar comportamentul greșit pe care l-au avut. Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, este absolut nevoie să le arătăm copiilor, acasă și la școală, acceptare necondiționată, empatie și încredere.” , a  declarat  Nicoleta Presecan, manager de formare.

Proiectul „Educație spre vocație” este implementat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iullia” în parteneriat cu  Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschool Norvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este Creșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645 de elevi în situații de risc din regiunile Centru si Nord–Vest prin crearea de activități de tipul „Școală după școală”. Operator de program fiind Fondul Român de Dezvoltare Socială. În județul Alba proiectul se desfășoară în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru Sat, Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru Fabrică,  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Țelna, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard, Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, Școala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădești, Școala Gimnazială Berghin, Școala cu clasele I-VIII Miraslău, Școala Gimnazială „Singidava” Cugir, Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud, Centrul de zi pentru copii „Cuvioasa Parascheva” Alba Iulia, Centrul educational de zi pentru copii „Sf. Nicolae” Alba Iulia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 37631 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*