Ziua Internațională a Apei a fost marcată în două licee din Alba Iulia

22 MARTIE  – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A APEI a fost marcată în Alba Iulia de două instituții liceale, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Economic DPM și în Aiud, la Liceul Tehnologic. Ideea acestui proiect a pornit de la realitatea cu care se confruntă omenirea şi anume, deficitul de apă la nivelul globului, iar ziua de 22 martie este marcată prin activitaţi în toate instituţiile de profil şi unitățile de învățământ din România și din alte ţări ale lumii. În acest an, de Ziua Mondială  a Apei, națiunile  își  reafirmă dreptul la o apă de calitate mai bună și o folosire responsabilă, sub tema Accelerarea schimbărilor.

Instituțiile partenere implicate în desfășurarea proiectului sunt Agenția de Protecție a Mediului Alba, Colegiul Național ”Horia Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Colegiul Economic ”D.P. Marțian” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Aiud. Proiectul ”APA, SURSA VIETII” are drept scop implicarea adolescenţilor într-o serie de activităţi şi întâlniri – dezbatere, campanie de informare organizate pentru ziua de 22 martie – Ziua mondială a apei în vederea cultivării interesului pentru resursele de apă și pentru tot habitatul natural.

Inițiatoarele acestui proiect, prof. Todoran–Fer Monica Nicoleta, prof. Beca Felicia, în colaborare cu prof. Mihinda Opincariu Mihaela, prof. Cetean Daniela, prof. Vizitiu Aniela, prof. Popa Victoria, prof. documentarist Dobra Lavinia și bibliotecar Bârz Lucreția, prof. Oțel Camelia, au stabilit desfășurarea unor activități de impact pe termen scurt, dar cu efecte care schimbă percepția despre apă ca resursă vitală.

Obiectivele specifice ale proiectului: suntdezvoltarea unor atitudini /comportamente favorabile ameliorării relațiilor dintre om și mediu, stimularea activităţilor de grup, cultivarea capacității de colaborare în scopul protejării mediului, implicarea  grupului ţintă într-o campanie de informare pe tema Apa, sursa vietii și propunerea capacităților creatoare ale elevilor prin organizarea de expoziții și concursuri.

Elevii au realizat afișe cu tema Apa, flyere (pliante) pe aceeași temă și prezentări power point/referate despre problemele globale legate de apă. De asemenea, au participat și la o campanie de informare şi conștientizare a opiniei publice cu privire la semnificația zilei de 22 martie – Ziua internațională a apei. Astfel, s-au distribuit pliante/fluturași (flyere) realizate de elevi în cadrul proiectului, atât în unitățile de învățământ, cât și cetățenilor pe stradă.

Activitățile din cadrul proiectului s-au finalizat, miercuri, 22 martie cu expoziția de afișe / postere, realizate de elevii din cele trei instituții de învățământ partenere, în incinta Colegiului Național ”HCC” Alba Iulia. Implicarea activă a cât mai multor elevi din grupul ţintă în această activitate aduce în plus conştientizarea datoriei morale pe care o avem de a informa și cultiva interesul pentru mediu, în special prin exemplul personal. În plus, toate activitățile au avut ca temă şi idee de bază comunicarea în diverse forme, directă, prin desen sau prin scris, încercând astfel să acoperim cât mai mult din nevoile comunicative ale grupului ţintă.

În cadrul Conferinței Naționale Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care 22 martie devenea ,,Ziua mondială a apei”. S-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pură, precum și identificarea problemelor și găsirea de soluții la aceste probleme.

Despre Redacția ProAlba 33668 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*