Șanse crescute pe piața muncii pentru 300 de persoane din Alba, Mureș și Sibiu, printr-un proiect cu finanțare europeană

LUCRATOR IN COMERT (3)Schimbările care au marcat piața muncii în ultimii ani au demonstrat că cele mai multe șanse în găsirea și păstrarea unui loc de muncă le au cei care cunosc bine o meserie și specialiștii. Una dintre soluțiile inteligente care deschide poarta spre piața muncii este participarea la programe de formare profesională, prin proiecte co-finanțate prin programul POSDRU. În această direcție se înscrie și proiectulMediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat în perioada aprilie 2012-noiembrie 2013, de către SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale“ CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.

136 de persoane calificate gratuit în ocupații cerute pe piața muncii

Beneficiarii proiectului au fost 300 de persoane din următoarele categorii: persoane care muncesc în propria gospodărie, șomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă şi persoane inactive din trei județe, mai exact din comunele: Roşia Montană, Meteş, Ciugud, Berghin, Daia Română, Şpring (Alba), Păuca, Loamneş şi Ludoș (județul Sibiu) și Saschiz (județul Mureș).

LUCRATOR IN COMERT (2)Activitățile proiectului au avut drept scop cunoașterea și rezolvarea nevoilor cu care se confruntă membrii grupului țintă,  axate pe susținerea măsurilor active de ocupare a forței de muncă. În acest sens a fost înființat un Centru de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, care a avut rolul rolul de a asigura legătura între beneficiarii proiectului și specialiștii centrului. Vorbim de servicii de informare, consiliere/orientare profesională, evaluare vocațională, formare profesională, consultanță și asistență pentru  demararea de afaceri, toate adaptate nevoilor specifice membrilor grupului țintă. Acest lucru a permis atingerea obiectivului proiectului, respectiv: „dezvoltarea resurselor umane și a gradului de ocupare a forței de muncă din mediul rural“.

Din numărul total al beneficiarului, 136 au urmat și finalizat programe de calificare profesională în ocupațiile de „Lucrător în comerț“ și de „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“. Fiecare absolvent a primit  un certificat de calificare recunoscut pe piața muncii din România, iar printr-o procedură simplă și în statele membre Uniunii Europene.

Un rol important în atingerea rezultatelor planificate și a indicatorilor prognozați l-au avut colaboratorii proiectului: primăriile din cele 10 comune, școli, dar și societăți comerciale.

LUCRATOR IN COMERT (1)Contribuție la atingerea indicatorilor POS DRU asumați de România

Proiectul derulat de SC Tobimar Construct S.R.L. contribuie la îndeplinirea indicatorilor asumați de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulți, cu vârsta între 25-64 de ani,  trebuie să participe, până în 2020,  la programe de învățare pe tot parcursul vieții. Partenerii proiectului au gândit și soluții de întreținere și replicare a rezultatelor obținute, lucru care va sigura sustenabilitatea proiectului. Demersul a fost co-finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”. Informații suplimentare se pot obține la tel/fax: 0258/839199, asistent manager Savu Maria.

Despre Redacția ProAlba 30700 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*