România taie 3 hectare de pădure pe oră!

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, în România dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră.

București, 14 mai 2012 – Greenpeace a lansat astăzi harta suprafețelor despădurite din România, în perioada 2000-2011, solicitând, cu această ocazie, Ministrului Mediului și Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor.

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, în România dispar peste 3 hectare de pădure în fiecare oră.

Studiul elaborat de Greenpeace arată că suprafața forestieră totală despădurită și degradată, în perioada 2000-2011 a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an. Cele mai afectate  județe sunt Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș și Cluj

Pădurile acoperă aproximativ 29% din suprafața României față de media țărilor Uniunii Europene, care este de 42% și sunt concentrate în principal în zona montană.

„Studiul Greenpeace relevă că aproape jumătate, mai exact 48,95% din suprafețele despădurite în perioada 2000-2011 se află în actualele arii protejate. Mai grav este faptul că sunt afectate chiar pădurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. În comparație cu alte țări din Europa, unde suprafețele rămase sunt mult mai mici, România are 218.500 de hectare de păduri virgine,” declară Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Fenomenul despăduririlor este foarte răspândit, mai ales în județele montane, iar autoritățile au responsabilitatea de a gestiona și monitoriza intervențiile forestiere. De asemenea, în cazul în care au loc tăieri ilegale de arbori, este responsabiilitatea autorităților să efectueze controale și să aplice sancțiunile necesare – iar unde este cazul, să întocmească dosare penale.

O cercetare realizată de Greenpeace România arată că, în perioada 2009-2011, s-au înregistrat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sancțiuni (amenzi contravenționale sau dosare penale, în funcție de gravitatea faptei). Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în județele Argeș (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacău (aproape 2.000). Cele mai puține cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în Giurgiu și Teleorman, cu câte 8, respectiv 39 de cazuri, unde suprafața de pădure este semnificativ mai mică față de alte județe.

Suprafața despădurită se referă la orice zonă în care, în perioada analizată, pădurea s-a transformat în teren non-forestier sau a fost fragmentată în mod semnificativ prin tăieri selective sau alte procese antropice sau naturale.

Studiul a fost realizat de experți Greenpeace, folosind sisteme informatice geografice (GIS) și poate fi accesat la (www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/schimbari-climatice-energie/paduri/activitati/Evolutia-suprafetelor-forestiere-din-Romania-2000-2011 ).  În acest studiu nu au fost incluse suprafețele acoperite de pădure mai mici de un hectar. În această cercetare, termenul de „pădure” a fost folosit pentru a defini o zonă de 1 hectar, acoperit în proporție de minimum 20% de arbori care au cel puțin 5 metri înălțime.

Harta suprafețelor despădurite este disponibilă aici (www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/schimbari-climatice-energie/paduri/activitati/Harta-suprafetelor-despadurite-din-Romania-2000-2011 )

http://ec.europa.eu/agriculture/fore/characteristics/index_en.htm

Ariile protejate din România sunt reprezentate, în principal, de parcurile naționale și naturale, în număr de 29, precum și de siturile Natura 2000, care numără,   în prezent, 383 de situri de importanță comunitară (SCI) și 148 de arii de protecție specială avifaunistică (SPA). Ariile protejate sunt reglementate de Legea 49/2011 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. SPA au fost instituite  prin H.G. Nr. 1284 din 2007

Potrivit studiului realizat de ICAS în 2005, cu date din 2003 http://www.veenecology.nl/data/VirginforestRomaniaSummary.PDF

Sursa: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/schimbari-climatice-energie/paduri/activitati/Romania-taie-3-hectare-de-padure-pe-ora/

продвижение сайтаскачать программу для взлома wifi на телефон

Despre Redacția ProAlba 35051 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. Iată, una din primele trei probleme grave ale României. Guvernul trebuie să acționeze urgent. Având în vedere, că grupul minorităților a schimbat macazul înainte de 12.12.2012, parlamentul, maya re timp, împreună cu echipa Ponta, să facă un viraj real și eficient.
    Succes!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*