PSD Alba: răspunderea întreruperii finanţării POSDRU cade în seama Guvernului

PSD Alba consideră că întreruperea finanţării Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) cade în răspunderea Guvernului. În iunie 2009, Comisia Europeană a acreditat sistemul de management al gestionării Fondului Social European pentru România prin POSDRU în valoare de 4,3 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de la Uniunea Europeană şi 0,8 miliarde de la Bugetul de Stat al României. Conformitatea este condiţia pentru efectuarea plăţilor către România din Bugetul Uniunii Europene. Faptul că astăzi se anunţă întreruperea plăţilor înseamnă că de atunci şi până acum sistemul a devenit neconform.

Până la 30 septembrie 2009 au fost lansate în competiţia pentru finanţare, pe diferite axe ale programului, 2,6 miliarde de euro din cele 4,3 miliarde de euro în total, având de asemenea contracte în derulare de aproximativ 600 milioane euro şi în curs de contractare în valoare de 800 milioane de euro. Trebuie subliniat faptul că cele 4,3 miliarde de euro din cadrul POSDRU sunt bani care ar intra în totalitate direct pe piaţa din România. Este vorba de bani care se adresează, spre exemplu, educaţiei, formării profesionale, creării locurilor de muncă – incluziune socială, susţinerea întreprinderilor etc, exact pentru ce avem nevoie mai mult acum. Faptul că în doi ani şi jumătate acest program operaţional a devenit neconform, ridică mari semne de întrebare. USL Alba consideră  că doar un minister dedicat special fondurilor europene nu poate suplini activitatea unui întreg guvern, a cărui incompetenţă am constatat-o şi în alte domenii.

În opinia USL Alba Guvernul trebuie să ia măsuri de completare, modificare şi armonizare legislativă, precum şi măsuri antifraudă, de debirocratizare, măsuri administrative cu privire la autorităţile naţionale şi locale de management, ”dimensionându-le şi plătindu-le corespunzător cu importanţa obiectivului de atragere de bani europeni pentru România, cât mai repede şi complet. USL Alba este de părere că problemele de neconformitate ce vizează POSDRU la nivel naţional îşi fac simţită prezenţa şi în judeţul nostru; şi aici vor avea de suferit cei ce derulează proiecte prin POSDRU. Valoarea proiectelor întocmite şi depuse în România este de 5 sau 6 ori mai mare decât suma alocată acestora, deci e clar că nu poate fi vorba de lipsa proiectelor, sunt cu totul alte probleme.

aracer.mobiзайти вконтакт через анонимайзер 17

Despre Redacția ProAlba 30750 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

2 Comments

  1. perfect de acord, a fost bataie de joc, intr-o perioada in care se putea absorbi pe buna dreptate, rigurozitate si seriozitate,
    dar toate astea au lipsit la nivel admninistrativ si legislativ, din pacate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*