Programul Regio gestionat de ADR Centru asigura dotari suplimentare pentru interventii in situatii de urgenta

Semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila in data de 22 martie 2012,  a dus la alocarea integrala a bugetului alocat Regiunii Centru pentru imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta. Contractul de finantare a fost semnat de catre domnul Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului si de catre domnul Arpad Szabo, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ”Centrul Transilvaniei”, in cadrul unui eveniment ce a avut loc la sediul MDRT. Proiectul „Echipamente pentru imbunatatirea interventiilor in situatii de urgenta” este finantat prin domeniul 3.3 al Programului Operational Regional si are o valoare totala de 20,35 milioane lei.

Pe parcursul urmatoarelor 27 luni, activitatile proiectului se vor concentra pe dotarea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta (ISU), a bazei regionale si a structurilor SMURD din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu 44 de autospeciale. Fondurile solicitate vor fi cheltuite pentrru cumpararea a 16 ambulante de prim ajutor, 2 ambulante de terapie intensiva si 26 autospeciale pentru lucru cu apa si spuma. Echipamentele sunt necesare  pentru imbunatatirea capacitatii de raspuns in situatii de urgenta la nivelul Regiunii Centru, prin reducerea timpului mediu de interventie pentru acordarea primului ajutor calificat, indiferent de locul unde este necesar, dar si pentru intarirea colaborarii dintre judetele Regiunii Centru si a intregii regiuni cu judetele limitrofe, in perspectiva imbunatatirii sigurantei populatiei din aceste judete. Acest proiect vine in completarea unui proiect anterior, deja finalizat cu succes tot de catre ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget in valoare de 42,65 milioane lei, prin care s-a creat, la Tirgu Mures, un centru regional pentru situatii de urgenta si au fost dotate 40 unitati mobile pentru interventii in astfel de situatii.

„Vitalitatea acestor 2 proiecte regionale a devenit si mai evidenta in momente de rascruce, cum a fost de exemplu aceasta iarna, in situatiile in care avem accidente rutiere, montane, sau de alt gen, in zone greu accesibile sau conditii meteorologice adverse. Echipamentele profesionale performante si munca depusa de echipaje de profesionisti instruiti, au dus la reducerea timpului de interventie, fapt ce a insemnat, in cazuri extreme, salvarea de vieti omenesti. Pot spune ca fiecare dintre noi, in calitate de cetateni ai Regiunii Centru, intelegem relevanta acestor proiecte si utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unitatilor de interventii rapide”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, vorbind despre acest proiect.

Initiativa de realizare a unei baze regionale pentru situatii de urgenta a apartinut dr. Raed Arafat care a promovat necesitatea elaborarii unui proiect regional amplu si a identificat sursele de finantare nerambursabila. Proiectul elaborat a fost intens sustinut de catre Presedintele Consiliului Judetean Mures, doamna Edita Emoke Lokodi, in calitate de Presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, care a insistat asupra constituirii rapide a Asociatiei, formata prin parteneriatul celor sase judete ale regiunii, si in depunerea rapida a proiectului. Regiunea Centru este prima din tara unde fondurile Regio au asigurat dotarea moderna a serviciilor de interventie si descarcerare. Prin aceste 2 proiecte Regio va fi extins serviciul de urgenta la nivelul intregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza parteneriatului dintre judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Cele doua proiecte contractate au o valoare totala de 14,48 milioane euro si au solicitat ca finantare nerambursabila 11,70 milioane euro, diferenta dintre cele doua sume fiind contributia  financiara a celor 6 judete la realizarea proiectului.

сайткак удалить спрашивай ру навсегда

Despre Redacția ProAlba 37794 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*