Programe de sprijin de tip grant si non-grant pentru IMM-urile din Regiunea Centru prin proiectul DIFASS

adrReprezentantii ADR Centru au participat recent la cel de al patrulea workshop international organizat in cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant si non-grant pentru IMM-uri. Workshop-ul s-a desfasurat in Italia, la Cagliari si Oristano fiind gazduit de Regiunea Autonoma Sardinia (RAS) si de Pactul Teritorial Oristano (PTO). Pe parcursul celor doua zile s-au prezentat opt bune practici, punandu-se accent pe scheme de sprijin de tip grant si non-grant de IMM-uri.

Peste 60 de invitati din Europa s-au reunit in Sardinia pentru a dezbate diferite modalitati prin care IMM-urile pot fi sprijinite in demersul de accesare a unor finantari de tip grant si non-grant. In cadrul workshop-ului au fost prezentate opt bune practici implementate in diferite regiuni din Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania si Portugalia, constand in masuri de sprijinire a afacerilor inovative implementate sau finantate de organisme publice, accentul punandu-se in special pe schemele de sprijin de tip grant si non-grant pentru IMM-uri. Dintre acestea, participantii au selectat initiativa “Prototron” (www.prototron.ee) prezentata de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai buna practica a evenimentului. “Prototron” este un proiect initiat in august 2012, de catre Tehnopol, Swedbank si Universitatea Tehnologica din Tallin prin care se finanteaza, din surse private si intr-o proportie de 100%, tinerii antreprenori sau investitori in vederea realizarii primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge pe piata. „In cadrul sectiunii de analiza a bunelor practici prezentate in cadrul workshop-ului anterior, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prezentat de catre reprezentantii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de buna practica in vederea transferului si in alte regiuni partenere. Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera in regiune cele mai bune metode si practici inovative care sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, de tip grant si non-grant, inovare, internationalizare si crestere durabila” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la inceputul anului 2012 intr-un consortiu format din 26 de parteneri internationali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la imbunatatirea eficientei politicilor regionale pentru internationalizarea activitatii IMM-urilor si facilitarea accesului acestora la finantare. Pentru implementarea activitatilor prevazute in cadrul proiectului, Comisia Europeana a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru ii revin 74.409 Euro, pentru toata perioada de implementare a proiectului de 36 de luni. Proiectul este finantat prin Programul INTERREG IVC, al carui obiectiv general este de a imbunatati eficienta politicilor si a instrumentelor regionale. INTERREG IVC ofera finantare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat in cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunitatii Europene” si este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Despre Redacția ProAlba 37528 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*