Mihai Ionele, responsabil rural PLUS Alba: Fermierii se tem de impactul pandemiei în agricultură

Una dintre provocările actuale ale sectorului agricol este disponibilitatea inputurilor agricole. Tot mai mulți distribuitori de inputuri și producători din sectorul agricol se confruntă cu lipsa îngrășămintelor și pesticidelor. In acest moment ne aflăm în plină campanie agricolă de primăvară, oamenii se pregătesc de înființarea culturilor de porumb, floarea soarelui, soia și încep tratamentele pentru culturile de toamnă precum grâu, rapiță, însă aceleași probleme le au și cei din viticultură și pomicultură. O mare parte a acestor inputuri agricole vin din import, din țări ca Serbia, Italia, Spania, Germania, Ungaria, țări care sunt puternic afectate de pandemia de coronavirus.

In contextul acestei pandemii fermierii români se tem că anul acesta vor fi afectați de problemele ce ar putea apărea în aprovizonarea cu inputuri. Deocamdată problemele sunt mici pentru că sunt la început. Cu toate acestea Ungaria a blocat deja complet granița cu România, pentru persoane. Fermierii se tem că este posibil să urmeze și blocarea graniței pentru transportul de mărfuri și nu vor mai putea intra inputurile, atât de necesare pentru campania agricola de primavară.

Au fost semnalate deja sincope în aprovizionarea fermelor, însă cum fermierii sunt la începutul campaniei agricole de primăvară, acestea au fost depășite sau nu au reprezentat situații de urgență. Sincopele amintite se referă la unele blocaje pe rutele de aprovizionare din afara României sau la achizițiile intracomunitare. Eliminarea acestor sincope este imperativă deoarece, “în agricultură, ceea ce poți face azi nu poți face mâine” dupa cum subliniază publicația “Agrointeligența”.

Pentru România, o țară devastată de politicile economice prociclice generate de atitudinea superficială a celor responsabili, lovită acum de pandemie și, pe cale de consecință, de o viitoare criză economică, nimic nu este mai important ca, în ciuda greutăților, agricultura să nu fie devastată și să aibă o bună recoltă în anul acesta. Pământul trebuie lucrat, însămânțat, tratat, fertilizat și recolta livrată în circuitul economic pentru a ajuta economia națională. Numai  așa fermierii nu vor fi confruntați cu perspectiva sărăciei și a falimentului, iar cetățenii acestei țări vor putea avea la dispoziție produsele alimentare de bază.

Aceeași publicație “Agrointeligența” face apel către companiile de agribusiness să ajute fermierii deoarece când există “riscul de a rămâne cu terenul nesemănat, chiar nu mai contează că e hibridul de porumb X sau Y, dacă doar acela este disponibil fermierului…Puteți supraviețui un an făcând un armistițiu, puteți reîncepe lupta din 2021. Dacă criza COVID-19 va buși dur agricultura în perioada următoare, oricum nu prea veți mai avea ce luptă comercială să duceți între dumneavoastră”. De asemenea fermierii sunt îndemnați sa se ajute între ei: “Cei care aveți stocuri și nu vă sunt nepărat necesare pe termen scurt sau mediu, puneți-le la dispoziția celor care au nevoie pentru a nu rămâne cu pământul nelucrat sau pentru a nu pierde recolta din cauza bolilor, dăunătorilor sau a lipsei fertilitații din sol”(articolul integral este disponibil pe https://agrointel.ro/135422/s-o-s-recolta-2020/).

Agrointeligența îl citează pe fermierul Dimitrie Muscă de la Curtici, cu afirmația “Eu mi-am făcut aprovizionarea cu inputuri de care am nevoie în această campanie, singura care nu mi-a venit este sămânța de soia, care trebuie să ajungă de la Pioneer, tot ce avem nevoie pentru campanie este aprovizionat, putem să și ieșim în câmp începând de mâine”, dar arată și problemele concrete provocate de pandemie sectorului zootehnic al acestei ferme. “Acum nu mai vorbim de Pesta Porcină Africană (PPA), vorbim de coronavirus, una mai periculoasă ca cealaltă”, conchide fermierul(articolul integral este disponibil pe https://agrointel.ro/135162/dimitrie-musca-situatia-covid-19/).

Dificultățile semnalate de fermieri sunt confirmate de președintele Klaus Iohannis care a declarat conform g4media.ro că “prin necorelare în UE și prin anumite măsuri uneori exagerate, transportul mărfurilor are de suferit în interiorul Uniunii” și că “va aborda această problemă în videoconferința membrilor Consiliului European din această seară(marți, 17 martie), pentru că economia europeană nu poate funcționa fără transport”. Președintele a abordat problema circulației mărfurilor în Uniunea Europeană și într-o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Este necesară și intervenția rapidă a Ministerului Agriculturii și a Direcțiilor Agricole Județene pentru a facilita accesul fermierlor la aceste inputuri, deoarece aceste tratamente afectează puternic recolta și implicit prețul produselor agricole respectiv prețul final al alimentelor de bază. Un alt aspect care trebuie avut în vedere este că, de aceste momente de panică vor profita cei care intenționează să facă speculaă cu prețul acestor inputuri. Dacă Ministerului Agriculturii și Direcțiile Agricole Județene nu intervin pentru a sprijini fermierii în procurarea acestor inputuri, cât mai repede și la prețul real există riscul ca în a doua parte a anului sa asistăm la o scumpire a produselor alimentare, dar și la săracirea sau chiar falimentul unor fermieri din cauza recoltelor mici. In plus toate aceste probleme din producția vegetală se vor propaga în cascadă și la fermele zootehnice, mai ales la cele de creșterea vacilor de lapte și carne.

Mihai Ionele are 38 de ani, este căsătorit, are doi copii, iar din  septembrie este responsabil de rural PLUS Alba. Mihai Ionele crede în priceperea fermierului român, crede în importanța agriculturii și a ales să contribuie la impulsionarea dezvoltării acestui sector esențial din economia noastră.

 

Despre Redacția ProAlba 30746 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*