Radu Cristian: Sprijin din partea PSD pentru fermieri și agricultori. Termenul pentru proiectele AFIR, finanțate din PNDR 2014-2020, a fost prelungit!

Agricultura reprezintă un sector vital pentru economia României, iar fondurile europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au un rol esențial în sprijinirea dezvoltării și modernizării acestui domeniu. Cu toate acestea, există riscul ca aceste fonduri să fie pierdute dacă proiectele nu sunt implementate în timp util.

Pentru a evita acest lucru, ministrul Agriculturii, social-democratul Florin Barbu, a luat o decizie importantă: a emis un ordin prin care se prelungește cu doi ani perioada de implementare și a finanțării aferente proiectelor din PNDR 2014-2020. Această măsură vine în sprijinul beneficiarilor și asigură continuitatea proiectelor agricole în derulare.

Ministerul Agriculturii acționează prompt și responsabil în vederea protejării fondurilor europene și susținerii fermierilor și a altor actori din sectorul agricol. Prin prelungirea perioadei de implementare, se oferă o oportunitate suplimentară pentru finalizarea proiectelor și utilizarea în mod eficient a resurselor financiare disponibile.

Această decizie reprezintă un semnal clar că România este angajată să utilizeze în mod eficient fondurile europene și să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului agricol. Într-o perioadă în care resursele financiare sunt extrem de importante, această măsură vine ca un suflu de aer proaspăt pentru fermieri și pentru toți cei implicați în proiectele PNDR.

Această măsură beneficiază în special de mii de contracte în derulare, care vor avea acum mai mult timp la dispoziție pentru a-și atinge obiectivele propuse și a valorifica pe deplin fondurile europene alocate. Astfel, se asigură că niciun euro nu va fi pierdut și că impactul pozitiv al acestor proiecte asupra dezvoltării rurale va continua să se resimtă.

Decizia a fost luată în baza legislației europene care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR, care expiră la 31 decembrie 2023. AFIR asigură finanțarea din PNDR 2014 – 2020 și sunt încă în derulare 3269 contracte, în diverse stadii de execuție.

Prin prelungirea duratei de execuție a proiectelor, numărul investițiilor realizate prin  PNDR și gradul de absorbție a fondurilor alocate României vor crește. Prelungirea duratei de execuție a contractelor de finanțare după data de 31.12.2023 se va realiza cu condiția ca stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30%, demonstrat prin  plățile efectuate de către AFIR și/sau plățile beneficiarilor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări. Până în prezent Romania a efectuat plăți prin PNDR în valoare de 10,12 miliarde de euro din totalul de 12,7 miliarde de euro disponibili, ceea ce înseamnă o absorbție de aproximativ 80%.

Ministerul Agriculturii, condus de reprezentantul PSD, face tot ce este posibil pentru a asigura că niciun euro din fondurile europene alocate nu este pierdut. Prin prelungirea cu doi ani a perioadei de implementare și a finanțării aferente proiectelor din PNDR 2014-2020, se oferă oportunitatea fermierilor și altor beneficiari să finalizeze proiectele și să utilizeze în mod eficient aceste resurse financiare. Este un pas important către dezvoltarea durabilă a sectorului agricol și protejarea intereselor României în cadrul Uniunii Europene.

Purtător de cuvânt PSD Alba,

Radu Cristian

Despre Redacția ProAlba 35877 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*