Proiectul urmăreşte prevenirea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive şi se va derula în perioada 19 martie 30 iunie 2012. S-a avut în vedere faptul că violenţa este una dintre marile probleme ale lumii contemporane. Chiar dacă reprezintă o problemă delicată, luarea în stăpânire a fenomenului violenţei nu se poate face decât dacă îi sunt cunoscute cauzele, originile, formele de manifestare şi posibilităţile de prevenire.
In prezent, de o atenţie aparte se bucură violenţa la manifestările sportive. Ea trebuie determinata luând în calcul contextul şi cultura socială. În mediul manifestărilor sportive pot fi reperate două tipuri de violentă: violenţele „obiective”, care sunt de ordin penal (crime şi delicte) şi asupra cărora trebuie sa intervină instituţiile abilitate şi violenţele subiective, care sunt forme mai subtile de violenţă, de atitudine (dispreţul, umilirea, jignirea), ceea ce unii autori numesc „atitudini antisociale”.
Aşadar, fenomenul violenţei la manifestările sportive se întinde pe o scară largă la ale cărei capete se află violenţa fizică (extrem de mediatizată, de altfel, dar fără analize temeinice ale cauzelor care o provoacă). De asemenea, s-a constatat că, deşi jandarmeria şi presa au atenţionat în numeroase rânduri asupra creşterii violenţelor la manifestările sportive, la nivelul populaţiei încă nu există o sensibilizare deosebită cu privire la prezenţa şi nocivitatea fenomenului. Manifestări precum: violenţele verbale dintre suporteri şi jucători, suporteri şi conducătorii de cluburi, suporteri şi forţele de ordine (înjurături, jigniri, umiliri), deteriorarea bunurilor din interiorul şi exteriorul locului unde se desfăşoară competiţia sportivă, refuzul de a se supune regulilor impuse de organizatorii competiţiilor şi forţele de ordine, am putea spune că au început să facă parte din cotidianul manifestărilor sportive. Din acest motiv, deşi recunosc frecvenţa unor astfel de manifestări, atât preşedinţii de cluburi cât şi sportivii, nu apreciază ca fiind vorba de o creştere sensibila, în ultimii ani, a fenomenului violenţei la manifestările sportive (în special la meciurile de fotbal). Măsurile de prevenire pot fi de mare diversitate: măsuri educative şi sociale, ameliorarea relaţiilor dintre club şi suporteri, promovarea dialogului cu cluburile rivale sau controlul spectatorilor.
Începutul anului 2017 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba o perioadă încărcată din punct de vedere operativ, determinată de dinamica accentuată a fenomenelor sociale ce au avut loc în zona de responsabilitate care …
Cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 ofiţer şi 12 subofiţeri jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba, au fost înaintaţi în gradul următor înainte de termen, pentru rezultatele foarte bune obținute …
Inspectoratul de Jandarmi Județean”Avram Iancu”Alba organizează concurs pentru ocuparea, din sursă externă, a postului vacant de execuție de ofițer specialist I, în cadrul compartimentului Administrare Patrimoniu Imobiliar și Protecția Mediului din cadrul Serviciului Logistic. În …
Fii primul care comentează