Inventivitate maximă la furturile de motorină din camioane: Combustibil furat în mers din furtunul de retur

„La autoturismele fără sisteme de supraveghere prin GPS, furturile de carburanţi rămân, în general, la metoda clasică, prin care –plătind cu cardul de combustibil primit de angajat de la firma- benzina sau motorina umplu de fapt rezervorul maşinii soţiei sau a soţului. Sunt însă şi multe cazuri în care şoferii <<mai sociabili>> <<se împrietenesc>> cu unii angajaţi ai benzinăriilor, devin complici cu aceştia şi le lasă cardul de combustibil spre folosire ilicită: la persoanele care plătesc cash şi nu solicită bon fiscal, angajatul benzinăriei păstrează banii şi achită cu cardul; apoi împarte banii cu posesorul cardului de combustibil”, a arătat Adrian Dinu, director general SAS Grup, liderul pieţei sistemelor de supraveghere a flotelor auto prin GPS.

În ceea ce priveşte camioanele şi utilajele- inventivitatea furturilor a trecut la <<nivelul superior>>, întrucât <<căile bătătorite>> ies din calcul dacă există implementat un sistem de monitorizare prin GPS care are funcţionalităţi de citire a nivelului din rezervor. Unii şoferi conectează un furtun la returul de combustibil din injectoare, care apoi distribuie motorina pe de o parte înapoi în rezervor –unde trebuie de fapt să ajungă-, iar pe de altă parte în vasul pentru lichid de parbriz, pe care l-au golit în prealabil. “În regim de funcţionare a motorului unui camion, în vas se strâng cca 5l de motorină la fiecare 30-60 de minute. Şoferii respectivi scot carburantul din vasul de lichid pentru parbriz şi îşi umplu canistrele, iar când termină tura, înainte de a preda maşina, refac circuitul normal…”, a precizat Adrian Dinu. Astfel de furturi pot fi depistate ori în flagrant, ori prin compararea citirii consumului de la calculatorul de bord cu consumul real la injectoare, cu ajutorul unui senzor.

Sondele şi dispozitivele de citire a parametrilor din calculatorul de bord (care fac parte din sistemele de monitorizare prin GPS) sunt arareori vandalizate de către soferi- doar 15% dintre acestea sunt distruse şi trebuie înlocuite; oricum, sistemul semnalează distrugerea unui echipament de pe un autoturism sau camion. „Referitor la kilometri efectuaţi în interes personal, şoferii înţeleg că sistemul de monitorizare e un fel de <<Big Brother>>, iar managementul îi poate poate verifica cu uşurinţă; în ceea ce priveşte furtul de combustibil însă, aceştia încă mai considera- în mod gresit- că sistemul poate fi păcălit…”, a arătat Adrian Dinu.

Din ultimele statistici realizate de către S.A.S Grup reiese că, după ce angajaţii află de implementarea unei soluţii de monitorizare a flotelor, la camioane furturile scad cu minim 10%; scăderile şi mai mari apar după ce managementul firmei îi prezintă şoferului rapoartele furnizate de sistem din care reiese clar furtul.  La autoturisme, după implementarea soluţiilor de monitorizare, câştigurile firmelor sunt şi mai mari întrucât se adaugă economiile realizate prin reducerea condusului agresiv (cca 10%) şi eliminarea kilometrilor efectuaţi de angajaţi în interes personal (cel puţin încă 10%). “Companiile multinaţionale sunt cele mai drastice atunci când constată furturi şi de obicei îi concediază pe şoferii care încalcă legea; firmele mici sunt <<mai blânde>>: întâi îi penalizează şi, dacă recidivează, abia atunci îi dau afară”, a precizat Adrian Dinu. De altfel, rapoartele de consum de combustibili şi cele privind kilometrii în interes personal sunt cele mai solicitate de către companii, alături de fişa de activitate zilnică (FAZ) şi foaia de parcurs.

Despre S.A.S Grup

Compania  S.A.S GRUP, constituită în 2002, are ca obiect  de activitate productia, dezvoltarea şi implementarea sistemelor integrate de supraveghere şi urmărire autovehicule prin satelit, atat hardware cat si software, fiind unicul producator integrat de solutii GPS din Romania. În urmă cu 10 ani, S.A.S GRUP  a introdus pe piaţa românescă sistemul profesional de urmărire şi supraveghere din satelit a flotelor auto prin intermediul unei soluţii AVL- Automatic Vehicle Location (în România soluţia AVL este mai cunoscutǎ sub numele de “sistem GPS”).

Compania S.A.S GRUP este lider pe piaţa sistemelor profesionale de localizare vehicule prin AVL. Peste 850 de companii utilizează tehnologia AVL (sistem GPS) – S.A.S Grup, fiind active peste 15.000 de unităţi GPS.

Datele furnizate de echipamentele GPS sunt transferate cu ajutorul soluţiilor de transfer de date Orange, cu tehnologie de ultimă oră, performanţe remarcabile şi largă acoperire.

S.A.S Grup a dezvoltat in 2011 un sistem integrat de routare şi raportare a abaterilor faţă de traseele planificate/ precalculate ale unei flote auto. Sistemul de routare permite automatizarea distribuţiei sau livrărilor, precum şi stabilirea rutelor de parcurs optime de către vehiculele din flota auto; ulterior, soluţia S.A.S GRUP evidenţiază în timp real abaterile faţă de rutele programate.

deeoскачать программу для взлома wifi на телефон

Despre Redacția ProAlba 38461 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*