Interviu Oana Badea, Primarul Municipiului Aiud. “Într-o lume a bărbaților, doamna primar bun există. Cu adevărat!”

badea oana aiudPrimarul Municipiului Aiud, Oana Badea, a acceptat invitația Revistei ProAlba și a site-ului www.proalba.ro de a vorbi despre proiectele administrației pe care o conduce. Ambițioasă, legată profund de comunitatea aiudeană, parte a unei echipe pe care o coordonează permanent, este determinată să își pună în practică viziunea despre Aiud. Dascăl de profesie, domnia sa ne predă, astăzi, lecția despre succes și ne arată că, într-o lume a bărbaților, “doamna primar bun” există. Cu adevărat!

Doamnă primar, vă propun să începem prin a ne spune câteva lucruri legate de parcursul dumneavoastră profesional de până acum…

Dascăl fiind, cea mai mare parte a parcursului meu profesional se leagă de activitatea didactică. Ani și ani dedicați copiilor mei de la școală, la care nu voi renunța niciodată. Pe de altă parte, trebuie să recunosc faptul că, dintotdeauna, m-a preocupat managementul sistemului de învățământ preunversitar, implicându-mă, în mod direct, în ceea ce poate unii ar numi, prea simplist, nesfârșita reformă a învățământului românesc. Funcția de secretar de stat în Ministerul Educației Naționale a fost dedicată unui demers ambițios, cel al redactării noii Legi a Educației Naționale. Nu e puțin lucru să fi fost parte într-un astfel de proces, după cum este îmbucurător să constat că soluții și proiecte din mandatul meu sunt păstrate și în prezent.

Se împlinește, nu peste mult timp, un an de când ați fost învestită ca primar al Aiudului. Care ar fi, pe scurt, cele mai importante măsuri pe care le-ați luat din această funcție?

Mandatul de primar obținut în urma alegerilor din iunie 2016, în orașul meu natal, este, de departe, cel care va trebui să scoată la lumină tot ceea ce pot oferi mai bun. Nimic nu mă obligă mai mult decât legătura indestructibilă dintre mine și semenii mei, aici la Aiud. Pe de altă parte, preluarea mandatului la jumătatea exercițiului financiar, cu un buget gândit și pus în exercițiu într-o altă “cheie” decât cea pentru care aș fi optat eu, este prima provocare cu care m-am confruntat. Cum să fac în așa fel încât schimbarea de viziune, ritm și acțiune să fie una măsurabilă, în ciuda constrângerilor bugetare? Iar dacă ești lucid, înțelegi foarte repede că singurul răspuns este munca de echipă. Oricât de puternic ai fi, reușitele complete sunt doar cele obținute în echipă și împărtășite de toți cei care cred în tine. Realitatea este că s-au adunat atât de multe restanțe ale administrației locale față de aiudeni, încât fără o comunicare onestă și permanentă cu aceștia nimic nu ar fi posibil. Așteptările sunt mari, răbdarea este pentru mulți concetățeni aproape epuizată iar mie și echipei mele nu ne rămâne decât să dovedim, prin fapte, că suntem oamenii potriviți la locul potrivit.

oana badea aiudÎmi spuneați, la un moment dat, că “la Aiud, totul este de făcut și nimic nu mai pare a permite amânare”…

Exact. Și, tocmai de aceea,  pentru o vreme, Aiudul este și va fi un șantier, la propriu și la figurat. Un oraș viu și frumos prin însăși dimensiunea schimbărilor pe care le-am propus și inițiat, încă din vara lui 2016. Spun tranșant: nu se pot recupera toate restanțele dintr-o dată și nici nu se pot reclădi toate peste noapte. Aiudenii au stabilit o listă corectă de priorități de la care nu am voie să mă abat. Că e vorba despre locuri de muncă, infrastructura rutieră, fluidizarea traficului, servicii de sănătate, parcuri și spații verzi, locuri de joacă, viața cultural-artistică, activități sportive, curățenie și siguranță, problema câinilor maidanezi sau orice altă asteptare, treaba mea este să identific soluții și resurse pentru rezolvarea lor.

Sunt convins că aiudenii ar dori să știe care sunt reperele principale legate de felul în care este construit bugetul pentru următorul an. La ce trebuie să se aștepte cetățenii?

Bugetul anului 2017 este astfel construit încât să permită deschiderea unor ample lucrări de investiții multianuale, de a căror finalizare va beneficia un număr foarte mare de aiudeni. Spre exemplu, demarăm în acest an lucrările pentru construirea unui Centru Cultural demn de un municipiu cu preocupările și evenimentele cultural artistice consacrate ale Aiudului. Continuăm modernizarea prin asfaltare a multor străzi din fiecare cartier al municipiului, respectând, ca regulă de aur, finalizarea lucrărilor de înlocuire  a diferitelor  rețele de distribuție. Așa cum continuăm lucrările de reabilitare a Cetății emblematice din centrul Aiudului. Pe drept cuvânt, unii ar putea spune că, deocamdată, sunt doar vorbe. Tocmai de aceea cred că e datoria mea să spun deschis ceea ce e posibil de înfăptuit dar, mai ales, să fac ceea ce spun. Când am promis că traficul din centrul orașului se va fluidiza, în cel mai scurt timp, prin montarea semafoarelor sincronizate, asta am facut. Repede și eficient!

Pare tot mai limpede pentru cetățeni că, dacă se vrea, se și poate. De acord?

“În trei luni, ați facut minuni” mi-a spus, într-o dimineață, un aiudean. Vă asigur că nu este nici o vrajă la mijloc. Rețeta este cât se poate de simplă: multă muncă de echipă, orientată de obiective foarte clare, în paralel cu păstrarea legăturii directe cu aiudenii. Cel mai frecvent primesc încurajarea de a continua ceea ce am început, pentru că numai cine nu vrea, nu observă schimbarea. Cum să nu-ți reîncarci bateriile și să pornești la treabă, în fiecare zi, cu zâmbetul pe buze? Vă asigur că pentru mine contează, în egală măsură, și vocile critice obiective, de care țin cont în luarea deciziilor.

Se spune că femeilor le este mult mai greu să pătrundă în politică și, astfel, să aibă sorți de izbândă și într-o funcție administrativă. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, rețeta succesului?

Știu foarte bine că victoria în alegeri este un punct de plecare. Ceea ce fac, în mod concret și într-un termen rezonabil de timp în administrarea problemelor locale, este partea esențială. Din fericire, nu fac parte din categoria celor care consideră alegerile punctul culminant al muncii lor. Eu nu am câștigat fotoliul de primar și nici o funcție. Mi-a fost oferită șansa de a dovedi că diferența dintre un primar bun și unul incompetent este dată de organizare, perseverență și buna credință, nu de gen. Competența nu are dimensiune de gen. Aiudenii, prin votul lor, au dovedit, cu prisosință, că aleg femei în funcții de responsabilitate publică, în măsura în care acestea reușesc să convingă. Si, har Domnului, la Aiud, două doamne administrează destinele orașului. Spun, fără ezitare, că partidele sunt cele care trebuie să încurajeze și să permită femeilor accesul în bătălia electorală, pentru că societatea știe deja ce are de facut. Vă asigur că misoginismul este mult mai accentuat în interiorul partidelor decât în restul societății. Cel mai greu pentru o femeie om politic este câștigarea  statutului de candidat, nu câștigarea alegerilor.

Cum ați caracteriza colaborarea pe care o aveți cu viceprimarul, colegii din Primărie dar și cu Consiliul Local Aiud?

Din fericire, alegerile locale din Aiud au condus la situația unică în țară, din câte știu, ca un municipiu să fie administrat de două doamne, în calitate de primar și viceprimar. Nu vom rata, sub nici o formă, șansa de a spulbera mitul femeilor care nu se înțeleg, se concurează absurd sau se invidiază. În ciuda multor prejudecăți, ne consolidăm, cu fiecare proiect comun, imaginea de echipă matură și eficentă. Aceasta este încă una din multele provocări ale femeii om politic. Reușita noastră va fi un suport real pentru toate doamnele care își propun să se implice în viața comunităților din care fac parte. Iar asta nu e puțin lucru!

De curând, v-ați aniversat ziua de naștere. Ce își dorește Oana Badea?

Într-adevăr, începutul de martie reprezintă pentru mine nu numai debutul primăverii ci și aniversarea zilei de nastere. Omul Oana Badea își dorește sănătate, în timp ce primarul Oana Badea își dorește inspirație și eficiență deplină în munca sa în serviciul public.

Pentru final, așa cum cred că este normal, vă rog să adresați un mesaj aiudenilor dumneavoastră. Ce le-ați spune ?

Îi asigur pe aiudenii mei că mi-am inceput mandatul de primar știind că funcția publică nu îmi oferă cecuri în alb. Există limite de care fiecare om politic trebuie să țină cont. Nu spun, așadar, o noutate enunțând faptul că libertatea fiecăruia dintre noi se oprește în dreptul libertății semenilor noștri. Spun că acest lucru este cu atât mai mult valabil pentru mine ca primar. Fiindcă nu-mi doresc nimic mai mult decât să dovedesc că, într-o lume a bărbaților, doamna primar bun există. Cu adevarat!

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 35877 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*