Interviu Gheorghe Damian: „Pot să spun că mănânc administrația pe pâine / Am gândit zona industrială ca un motor financiar al comunității din Ciugud”

gheorghe damian 01Sunt unul dintre oamenii care iubește satul românesc / Am gândit zona industrială ca un motor financiar al comunității / Pot să spun că mănânc administrația pe pâine / Sunt o persoană hotărâtă, dinamică și perseverentă / De cele mai multe ori, ceea ce facem noi sunt ideile oamenilor din această comună.

Domnule Damian, aș vrea să începem prin a ne spune, pe scurt, câteva cuvinte despre dumneavoastră…

M-am născut în 7 octombrie 1967, la Daia Română, acolo unde am și terminat școala generală. Am urmat apoi cursurile Liceului Sanitar din Sibiu. Visul meu era să devin medic chirurg, dar urmând o școală vocațională nu am avut mari șanse pentru că nu se făcea prea multă fizică și chimie la liceul respectiv. Ulterior mi-am completat studiile superioare, respectiv am terminat Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Cum ați ajuns la Ciugud?

După cum se spune în Daia Română, m-am “măritat” aici. „Am trecut dealul la mândre” și așa am cunoscut o fată frumoasă care a devenit soția mea, alături de care am întemeiat o familie cu care mă mândresc.

În ce an ați devenit pentru prima oară primar?

Prima oară am ajuns primar în anul 2000. Nu mă gândisem niciodată că voi ajunge pe o funcție publică mai ales că, la vremea respectivă, lucram pe ambulanță la Sebeș și îmi plăcea ceea ce fac. Să salvezi viețile oamenilor era și este o meserie extraordinară care, deși te consumă psihic și profesional, îți aduce o satisfacție enormă. La vremea respectivă, satul Ciugud avea o rețea proprie de apă, iar conducerea primăriei de atunci ne-a spus că, de fapt, rețeaua este a oamenilor și nu a primăriei. De atunci, am început să mă implic, ca și locuitor al comunei, să reabilităm rețeaua respectivă. A fost momentul în care mi-am dat seama că se pot face foarte multe lucruri pentru oameni din poziția de edil. Aflat la o onomastică, într-un grup de prieteni, cineva a zis „ce ar fi să candidezi pentru primar?”, și așa m-am hotărât. Nimeni nu îmi dădea nici o șansă dar am reușit. Probabil, am fost mai convingător decât ceilalți candidați, probabil că lumea își dorea un altfel de candidat sau își dorea un om tânăr și dinamic. Cred că acestea sunt motivele pentru care am fost ales.

Momentan, sunteți la candidatura cu numărul 4 și sunteți unul dintre cei mai longevivi primari din județul Alba. Cum ați rezuma, în linii mari, realizările dumneavoastră de până acum?

Fără falsă modestie, cred că ar trebui să scriem o carte, dar aș vrea să le punctez pe cele mai importante. Am introdus apa potabilă în toată comuna iar în al doilea mandat am asfaltat strada principală din Șeușa și am făcut puntea pietonală peste râul Mureș, la Drâmbar. Aceasta, în ciuda faptului că nimeni nu credea că se va mai întâmpla așa ceva. A fost o perioadă dificilă ca și primar. Nu erau bani, nu erau fonduri europene și trebuia să te lupți foarte mult să rezolvi o problemă. Tot în al doilea mandat, o realizare, zic eu, foarte importantă pentru comunitatea noastră este aceea că am început să punem bazele zonei industriale de la Drâmbar. Este, practic, motorul nostru financiar, este zona care aduce locuri de muncă, bunăstare și bani la buget. Pe lângă acestea, am reușit să implementăm un soft la nivel de primărie care aduce un management integrat și ține la curent baza noastră de date și face ca orice contribuabilul să stea cât mai puțin în primărie. Am devenit prima comună din România în care plata impozitelor se face electronic. Apoi, în mandatul al treilea, am început să reabilităm toate școlile de pe raza comunei Ciugud. Am investit foarte mulți bani. Am făcut sala de sport și am început cel mai de anvergură proiect al nostru, și anume am început proiectul rețelei de canalizare, a stației de epurare și asfaltarea tuturor străzilor. De asemenea, tot atunci, am asfaltat primele drumuri de câmp din țară. Tot în al treilea mandat am făcut microcentrala eoliană de la Șeușa care ne produce curentul pentru iluminatul public.

Care sunt proiectele pe care primăria le derulează în prezent și în viitorul apropiat?

La momentul de față se lucrează la căminele culturale de la Hăpria și Ciugud. Anul acesta vom recepționa al doilea și al treilea drum de câmp asfaltat în comuna Ciugud, încă 3 kilometri. Un drum care leagă Drâmbarul de Hăpria și unul care leagă Șeușa de drumul care merge spre Daia Română. Tot în această primăvară vom recepționa lucrările de piste de biciclete și amenajarea acceselor în curți și trotuare, pe strada principală din comună. Astfel, Ciugudul devine prima comună care are pistă de biciclete. De anul trecut se lucrează la noul sediu administrativ al Primăriei, pentru că este normal să avem un sediu nou, asta după ce am realizat toată infrastructura necesară. Practic, pe fonduri europene, transformăm fostul magazin sătesc în sediu administrativ. Tot în acest an vor începe lucrările la amenajarea acceselor în curți și trotuare în localitatea Limba și se va amenaja sensul giratoriu de pe strada principală din centrul localității Ciugud. Având în vedere că am discutat despre zona industrială, aș vrea să vă spun că anul acesta vom introduce canalizarea, gazul metan și vom pregăti proiectele pentru asfaltarea străzilor din acea zonă.

Se poate spune că tot ceea ce faceți are legătură cu o strategie bine pusă la punct….

Ca și strategie a comunei Ciugud, având în vedere că avem o zonă industrială bine conturată și care se va extinde, pentru că deja ne-am epuizat cele 30 de hectare dispuse, și că suntem lângă municipiul Alba Iulia și că Cetatea este o perlă a turismului românesc, ne dorim ca prin ceea ce dezvoltăm de acum încolo să fim o parte din turismul municipiului Alba Iulia, începând de la cazare și până la petrecerea timpului liber. Ne gândim la activități de recreere. Avem râul Mureș, care este o comoară pentru comuna Ciugud, iar malul râului, cu tot ce înseamnă el, vrem să-l amenajăm pentru petrecerea timpului liber. De la plimbări cu bicicleta, până la ieșiri la grătar și caiac canoe. Nu este exclusă nici amenajarea unui teren de golf. Vrem să dezvoltăm o bază sportivă la Ciugud, cu multe terenuri, prin care să încercăm să aducem turiști în zonă.

gheorghe damian 02V-ați remarcat prin genul de primar care „tace și face”. Mă refer aici la faptul că nu au existat scandaluri în care să fiți implicat sau războaie politice în care numele dumneavoastră să apară. Cum comentați acest aspect?

Este felul meu de a fi, e vorba de o fire mai pacifistă. Am încercat, oarecum, să mă detașez puțin și de ceea ce înseamnă clasa politică. Nici mie nu mi-a plăcut întotdeauna cum se manifestă, cum se exprimă și ce fac unii oameni politici. De aceea am încercat să stau mai departe de astfel de derapaje. Pe de altă parte, am avut marea șansă să particip la cursurile școlii „Tinerilor lideri politici” organizate de către fundația Pro Democrația, în 2002. După aceste cursuri mi s-a schimbat complet gândirea dar și parcursul meu de om politic, de om de admnistrație, de tânăr. Nu aș spune că tac. De cele mai multe ori mi-am spus păsurile chiar dacă am deranjat pe cineva. Am încercat să spun concret, corect ceea ce am de spus, fără să încerc să fiu populist prin ceea ce spun.

Știu că ocupați o funcție importantă și la nivelul primarilor de comune din România. Vă rog să detaliați puțin…

Sunt președintele filialei județene Alba a Asociației Comunelor din România, iar la nivel național sunt vicepreședinte și răspund de tot ce înseamnă Regiunea 7 Centru. Practic, am intrat în această Asociație pentru că nu trebuie să inventăm roata, ci trebuie doar să știm să o luăm și să o punem unde trebuie pentru ca angrenajul să funcționeze. Prin toate întâlnirile pe care le avem la nivel de Asociație învățăm foarte multe din experiența celorlalți colegi… bune sau rele. Pe de altă parte, am învățat că acolo unde strigă zece voci, acestea sunt sunt mai bine auzite decât acolo unde strigă o voce. Am demonstrat că Asociația Comunelor din România este cea mai mare și cea mai importantă organizație de acest gen din țară. Am văzut că putem schimba foarte multe lucruri. De la legi până la tot felul de alte lucruri care se repercutează asupra administrației din mediul rural. Sunt unul dintre oamenii care iubește satul românesc. Am crescut la țară, trăiesc la țară. Chiar dacă Ciugudul este o comună urbanizată, noi nu ne dezicem de sat și de denumirea de sat, ci dimpotrivă. Ne mândrim cu acest titlu și prin ceea ce fac, mă lupt pentru a dezvolta și conserva cât mai mult valorile culturale și patrimoniul cultural de la nivelul satului românesc. Prin această Asociație am reușit să fiu reprezentantul comnelor în Comitetul de monitorizare a programului național de dezvoltare rurală. În acel comitet reușesc să impun punctul de vedere al primarilor și să aducem cât mai mulți bani pentru comunități.

În ultimii ani, mai multe companii private au ales să deschidă afaceri în comuna Ciugud. Cât de important este acest lucru pentru comunitatea locală?

Zona industrială a fost un vis de al meu din primul mandat. Din păcate, atunci nu am avut înțelegerea consilierilor însă în cel de-al doilea mandat am reușit mai repede decât și-au dorit oamenii. Acum, locuitorii comunei sunt mândri de această zonă industrială. Este foarte important ca și în administrație, ca în orice altă activitate, să ai viziune. Noi spunem că această echipă și consilierii comunei Ciugud au viziune. Știam că vor veni fondurile de aderare și post aderare. În acest moment am ajuns la 23 de miliarde lei venituri proprii. Majoritatea acestor venituri vin din zona industrială. Dacă nu am fi avut zona industrială și veniturile respective, nu puteam scrie proiecte, nu aveam bani de cofinanțare șamd. Cu alte cuvinte, nu puteam absorbi atâtea fonduri. Eram blocați. Am gândit această zonă industrială ca un motor financiar și ca un lucru care să ne aducă independența financiară.

Aveți să vă reproșați ceva, ca primar, în toți acești ani de când conduceți comuna?

Întotdeauna ar mai fi multe de făcut. Sigur, de fiecare dată îți găsești ceva de reproșat. Marele meu reproș este că fiica mea urmează să plece la facultate și am stat prea puțin timp cu ea și că familia mea mi-a simțit lipsa. Până la urma urmei, fac administrație din pasiune. Îmi place ceea ce fac! Pot să spun că mănânc administrația pe pâine, dar în același timp, pe măsură ce înaintezi în vârstă, constați că pierzi anumite lucruri. Iar familia este un lucru important pentru fiecare dintre noi.

Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?

Hotărât, dinamic și perseverent.

Cât de important este suportul familiei într-o funcție solicitantă, ca cea a dumneavoastră?

La început a fost foarte greu pentru că, până să ajung primar, soția și fiica mea erau învățate să fiu mai mult în preajma lor. Sigur, după ce am ajuns primar am început să stau tot mai puțin timp pe acasă. Până la urmă ele au înțeles că orice performanță înseamnă sacrificiu, dar de multe ori trebuie să vedem până unde ne sacrificăm familia ca să avem o performanță. Fără sprijinul și suportul familiei nu aș fi avut rezultatele pe care le-am avut. Drept pentru care țin să le mulțumesc pentru înțelegere.

Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei dumneavoastră?

Le muțumesc din suflet că m-au înțeles în acești 15 ani de când sunt primar, că au fost niște parteneri reali în tot ceea ce am făcut pentru comuna Ciugud și că, practic, încrederea pe care le-am câștigat-o se datorează și relației strânse pe care administrația publică locală o are cu locuitorii comunei. Suntem o mare familie. Ca și în familie, dacă nu există încredere unul în celălalt și dacă nu există comunicare, nu poți avea rezultate. De cele mai multe ori, ceea ce facem noi sunt ideile oamenilor din această comună. Noi nu facem decât să le culegem și să le transpunem în proiecte.

Despre Redacția ProAlba 30700 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. … sunteti un om sincer , devotat si responsabil, dovada stau faptele, multi o cauta putini o gasesc, …calea este ingusta si anevoioasa, de aceea este data doar unora… ma bucura mult faptul ca puteti implini…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*