INTERVIU Alin Ignat, Consilier PNL în Consiliul Local Alba Iulia: “Oamenii de bună credință trebuie să fie în politică, să aleagă implicarea în locul pasivității”

alin-ignat-1Domnule Alin Ignat , pentru început, v-aș ruga să aveți amabilitatea să ne spuneți, pe scurt, câteva cuvinte despre dumneavoastră…

Sunt născut în 10 aprilie 1987, în Alba Iulia. Am urmat cursurile Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, iar studiile liceale le-am absolvit la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Sunt absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Am fost, mereu, pasionat de muzică, iar pentru o bună bucată de vreme mi-am dedicat timpul acestei activități, participând și obținând numeroase trofee la festivaluri naționale și internaționale. Din 2013, am ales să mă implic în afaceri și am deschis restaurantul ”Gavroche”, un proiect la care țin foarte mult și pe care îl conduc și astăzi. După o experiență de mai bine de trei ani în domeniul privat, am avut onoarea să primesc propunerea, pe care am acceptat-o, de a candida pe listele PNL pentru Consiliul Local Alba Iulia. M-am bucurat de sprijinul colegilor liberali și, mai apoi, de confirmarea albaiulienilor, prin votul lor. Astăzi, când vorbim, am bucuria de a fi dezvoltat o afacere de succes și dorința de a contribui la succesul comunității în care trăiesc.

alin-ignat-2În clipa de față, ocupați funcția de consilier în Consiliul Local Alba Iulia și, se poate spune, faceți parte dintr-o nouă generație de politicieni. Considerați că, din această postură, puteți schimba ceva, spre binele comunității?

Credeți-mă că e o întrebare la care sunt provocat să răspund frecvent, iar ea vine, de cele mai multe ori, însoțită de scepticismul celui care o adresează. Sunt convins că noua generație poate mișca în bine lucrurile în comunitate și la nivel național, dar pentru asta este  esențială o condiție. Probabil vă așteptați să vă spun partea aceea cu „trebuie să fim lăsați”. Ei bine, nu. Din punctul meu de vedere, tinerii care pot schimba ceva în România sunt aceia care au puterea de a răzbate singuri, alături de ideile și principiile lor. O parte din politicienii pe care ii vrem schimbați, astăzi, sunt tinerii care ieri așteptau să fie lăsați sau împinși de la spate și nicidecum cei puternici, aici e problema. Se vorbește foarte mult, în aceste zile, despre tineri, despre șansa pe care ei trebuie să o primească pentru a-și spune cuvântul în politică. Vă mai destăinui un crez de-al meu: tinerețea nu e suficientă, mai mult, ea nu e nici măcar esențială, dar, fără îndoială, ajută. Personal, am convingerea că pot face lucruri bune pentru comunitate, pentru evoluția ei, pentru oameni, dar asta vine, în primul rând, din educație și dorința de acțiune, tinerețea fiind doar sursa de energie pentru a-mi duce la capăt proiectele, un privilegiu vremelnic și nu o virtute singulară.

alin-ignat-4Care sunt motivele pentru care ați intrat în politică și de ce ați ales Partidul Național Liberal?

Mereu am considerat că oamenii de bună credință trebuie să fie în politică, trebuie să aleagă implicarea în locul pasivității și să-și dea concursul la binele comun. Motivul opțiunii mele pentru politică e simplu și cred că, până la urmă, își are sursa în patriotismul ce mă caracterizează. În momentul în care îți iubești țara și cetățenii ei, dorința de a contribui la binele lor nu întârzie sau, cel puțin, așa ar trebui. În cazul meu, această dorință a crescut cu timpul, cu acumularea de informații și învățarea istoriei noastre, așa încât, la începutul facultății, completarea unei adeziuni a devenit doar o formalitate. De-a lungul claselor I-VIII și în perioada liceului, am făcut din istorie o pasiune, fiind interesat, în special, de istoria românilor. În Partidul Național Liberal am găsit modele de politicieni dar, mai ales, modele de români, căci asta au fost Brătienii. Felul în care aceștia s-au sacrificat pentru România, pentru valori și principii, pentru evoluția noastră ca popor, m-a făcut să vreau să urmez direcția liberală. În zilele noastre am găsit, în ceea ce susține PNL, lucruri în care cred: individul și libertățile sale ca centru al politicilor liberale, stimularea spiritului antreprenorial și încurajarea micilor afaceri, egalitatea de șanse și evitarea reglementării excesive sunt doar cateva exemple. Meritocrația și promovarea valorilor sunt două aspecte la care cred ca întreaga clasă politică mai are de lucrat, dar sunt de părere că PNL trebuie să fie cel care dă un exemplu în acest sens în anii ce urmează și la asta vreau să ajut.

alin-ignat-3La momentul alegerilor locale au existat voci, unele chiar din interiorul PNL, care spuneau că nu ați fi avut dreptul la un loc eligibil pe liste, dat fiind faptul că activitatea dumneavoastră în PNL nu era una de lunga durată. Cum ați răspunde unor astfel de opinii?

Întâi de toate, mă gândesc că e bine să lămurim un aspect cât o problemă a clasei politice actuale. Vă întreb, retoric: un loc eligibil pe o listă e un drept?  Nu pot fi de acord cu asta. Eu cred ca o astfel de poziție e o misiune și nu o răsplată pe care o meriți pe diferite considerente, e un job pentru care te califici, dacă ai calitățile necesare și nu vreun premiu sau bonus. În altă ordine de idei, știu că au fost unele nemulțumiri pe acest subiect, la vremea respectivă, dar întocmirea listelor pentru diferite rânduri de alegeri e un inevitabil prilej ca acestea să se manifeste, e normal. Vreau să vă spun, totuși, că sunt membru PNL din 2006, când m-am înscris la organizația Cluj Napoca și am, deci, o vechime de zece ani în partid. Sigur că nu am putut să fiu prezent la toate activitățile politice, dar m-am implicat puternic în campania lui Crin Antonescu, în 2009 și în cea pentru Klaus Iohannis, în 2014, mai ales că sunt doi oameni în care am crezut sincer și în care cred în continuare. În tot cazul, candidatura mea la aceste alegeri e o dovadă faptului că organizația noastră și președintele Mircea Hava au înțeles că societatea dorește împrospătarea clasei politice, domnia sa sprijinind, astfel, trei tineri pe listele de consilieri locali, lucru lăudabil, din punctul meu de vedere.

alin-ignat-5Cum apreciați, până la momentul de față, activitatea Consiliului Local Alba Iulia?

Poate pentru mulți dintre noi activitatea de consilier local nu pare, la prima vedere, vreo mare provocare, dar ajuns în interior, pot spune că lucrurile nu stau deloc așa. În cadrul ședințelor de consiliu, proiectele de hotărâre sunt numeroase, iar documentarea în legătură cu fiecare dintre ele e fundamentală. În acest sens pot spune că avem în Primărie o echipă extraordinară, profesioniști care ne pun la dispoziție toate informațiile de care avem nevoie pentru a putea vota mereu în cunoștință de cauză. PNL are majoritate și în această legislatură, iar proiectele noastre pentru Alba Iulia se bucură, astfel, de susținerea necesară. Sigur că avem parte și de opoziție politică, așa cum este normal, dar, până acum, încă mai bate aerul campaniei electorale în această zonă și nu am văzut, din păcate, inițiative constructive și serioase pentru albaiulieni. Vreau să se înțeleagă foarte bine că nu sunt adeptul respingerii propunerilor opoziției a priori, dimpotrivă, cred că trebuie luat tot ce e bun din ideile lor și, dacă se poate, să venim chiar cu îmbunătățiri pentru a oferi soluții potrivite albaiulienilor. Până la urmă, pentru asta suntem acolo și nu pentru dispute sterile de dragul jocului putere-opoziție. Astfel de abordări s-au dovedit falimentare și ele au adus România unde este astăzi.

Nu de puține ori, am observat că, pe rețelele de socializare, de exemplu, nu v-ați ferit să criticați anumite decizii ale PNL, în anumite situații fiind vorba chiar de conducerea de la nivel național. Cum comentați?

Am ales Partidul Național Liberal pentru că este un partid viu, unde libertatea de exprimare e un lucru normal și nu un lux, unde opiniile constructive sunt, de fiecare dată, binevenite. Sunt și voi fi întotdeauna o persoană directă, dar cu principii foarte bine conturate de la care încerc să nu mă abat. Într-un partid, opiniile contradictorii, dar însoțite de argumente, nu fac altceva decăt să ajute la creșterea lui. În același timp, trebuie să admitem că oricine este supus greșelii, chiar și cei de la vârful partidului, iar în aceste situații e de datoria noastră, a fiecărui membru, să atragem atenția asupra unor lucruri, pentru a putea fi corectate. Vă spun cu sinceritate că nu voi avea vreodată rețineri să spun ceea ce cred, atunci când valorile liberale sunt în joc, iar cei din conducere sunt, în definitiv, oameni din rândul membrilor care au primit încrederea noastră pentru a apăra aceste valori și a ne reprezenta pentru o anumită perioadă de timp.

Care credeți că sunt calitățile care vă recomandă ca și om politic?

Cred ca răspunsul meu la întrebarea anterioară e o introducere nimerită pe acest subiect. Am intrat în politică fiind convins că e nevoie de oameni cu principii în această lume, o lume care, tocmai din lipsa principiilor, e tot mai puțin atractivă pentru cetățeni și le inspiră, pe zi ce trece, doar neîncredere. Cred că principala mea calitate ca om politic este aceea că am ales acest drum pentru ceilalți și nu pentru a-mi folosi mie sau celor apropiați. Pentru mine, politica nu e un mijloc de a ajunge undeva, ci o slujbă în folosul oamenilor și pentru oameni. Am făcut acest pas din crezul că pot să fiu de folos comunității și țării, până la urmă, prin viziunea și ideile pe care le am, fără a pune vreodată interesul personal în această discuție. Educația pe care am primit-o m-a ajutat să cresc într-o persoană onestă și sinceră, o persoană atașată de valorile morale, pentru care voi lupta mereu cu seriozitate și perseverență. În politică e nevoie și de multă ambiție pentru a duce toate acestea la bun sfârșit, iar asta vă spun că nu îmi lipsește, e o calitate ce o pun și pe seama zodiei, respectiv aceea de berbec!

Auzim, mereu, că partidele duc lipsă de lideri adevărați, onești și capabili să își mențină cota de încredere în rândul cetățenilor. Care ar fi, în ceea ce vă privește, un top 5, să spunem, al politicienilor de la nivel național și local pe care îi apreciați?

Aici ați ridicat o problemă dureroasă a zilelor noastre. Într-adevăr, lipsa de lideri politici veritabili e din ce în ce mai vizibilă azi, dar vreau să cred că perspectivele ne vor contrazice în viitor.  Dacă e să vorbim despre un top al politicienilor, pot spune că pentru mine Crin Antonescu rămâne un model în politica românească de după ’89. Am apreciat întotdeauna talentul oratoric al domniei sale și calitățile unui lider puternic, un exemplu pentru toată scena politică. Tocmai de aceea, astăzi, tot mai multe voci vorbesc despre necesitatea revenirii lui Crin Antonescu în prima linie a vieții politice. Un alt lider în care cred și pentru care am luptat în toamna lui 2014, este Președintele Klaus Iohannis. Domnia sa a adus România într-o nouă etapă, atât prin felul în care a înțeles să ducă o competiție politică, dar și prin înălțimea pe care a dat-o primei funcții în stat, după 10 ani de neliniște și dezbinare. În viziunea mea, Klaus Iohannis este un deschizător de drumuri și un Președinte de care România avea de mult nevoie, iar asta e concluzia ce va reieși, fără îndoială, la finele primului său mandat. Slavă Domnului, PNL are oameni politici cu care se poate mândri, la toate nivelurile. Am toată admirația pentru Lucia Varga, un ministru și deputat performant și un lider al femeilor liberale care s-a dedicat cauzei reprezentării de gen în politică și reformei PNL. Sunt onorat să fac parte din echipa primarului Mircea Hava, un om care a demonstrat, la Alba Iulia, cum un oraș din provincie poate fi transformat în bijuteria unei țări, iar pentru asta îl respect și îmi doresc să învăț cât mai multe de la domnia sa. Să nu uităm că, până nu demult, primarul cetății a fost un adversar pentru liberali, dar mereu unul incomod, pentru că e imposibil să combați eficient un om ale cărui realizări sunt atât de evidente. Din acest motiv, eu însumi mă vedeam pus, de multe ori, în situația de a nu găsi argumente sau reproșuri împotriva domniei sale. Cred că Mircea Hava e un model pentru toți ceilalți primari și un etalon de performanță în administrația publică locală. Un alt exemplu în acest sens este și Gheorghe Rotar, primarul Blajului, iar despre evoluția acestui oraș vorbesc în cunoștință de cauză. Bunicii mei sunt din zonă, iar drumurile frecvente în satul în care am copilărit mi-au dat ocazia să văd cum Blajul renaște sub administrația primarului liberal pe care cetățenii îl susțin motivat, în proporție covârșitoare, de fiecare dată.

Sunt convins că, în ceea ce privește politica, vă doriți să continuați acest demers. La ce ar trebui să se aștepte albaiulienii sau oamenii din întreg județul, în următorii ani, de la politicianul Alin Ignat?

Cu siguranță politica este un drum pe care l-am ales pentru a-l parcurge până la capăt și asta intenționez să fac. Nu voi vorbi aici despre funcții sau demnități la care aspir pentru că acestea nu reprezintă un scop în sine pentru mine. E important ca oamenii să știe că ținta mea este să muncesc pentru interesul comunității, să încerc să promovez proiecte care să le ușureze traiul de zi cu zi. Îmi doresc mult să avem în România o legislație simplificată în toate domeniile, cu prevederi clare și sancțiuni corespunzătoare. Ne lovim în fiecare zi de legi ambigue, absurde și greu de aplicat sau chiar desuete, de birocrație și abuzuri ale instituțiilor statului. Vreau, ca în viitor, să am posibilitatea să contribui și la reformarea unor astfel de instituții, la punerea lor în slujba cetățenilor și nu deasupra lor cum, din păcate, sunt astăzi. Îmi doresc să ne putem guverna după norme moderne care să vină în sprijinul societății, în loc să constituie piedici sau să îngreuneze exercitarea drepturilor și libertăților românilor. Sunt multe de spus aici și sper să am încrederea albaiulienilor pentru a transforma proiectele pentru ei în realități, iar satisfacția mulțumirii lor va fi asigurarea că am făcut ceea ce trebuie, aceasta fiind cea mai importantă răsplată pentru mine, ca om politic.

V-aș lăsa, pentru final, posibilitatea de a răspunde la o întrebare pe care v-ar fi plăcut să v-o adresez și nu am facut-o...

Trebuie să vă spun ca e un interviu care mi-a făcut mare plăcere și în care ați surprins aspecte esențiale din felul în care înțeleg eu ceea ce înseamna politica și cui trebuie să servească. În încheiere, țin să le adresez un îndemn tuturor tinerilor care citesc aceste rânduri și să le spun că avem mare nevoie de ei astăzi. E fundamental să înțeleagă că singura șansă ca România să crească sunt ei, energia lor, determinarea lor, forța lor de a schimba lucrurile. Trebuie să știe că, o dată parcurs drumul formării prin educație și apoi pașii într-o carieră de succes, implicarea politică pentru a pune toate acestea în folosul comunității e o cale pe care o pot urma fără rețineri, o cale pe care îi invit și îi aștept cu incredere și speranță. Cred că Platon ne-a învățat, cum nu se poate mai bine, că implicarea în cetate e o încoronare a activității noastre. Să știți că lansez aceeași invitație tuturor oamenilor onești, profesioniști și de bună credință, indiferent de vârstă, indiferent de gen. Ei sunt cei care trebuie să vorbească astăzi, cei care trebuie să vină în față, ei sunt cei care ne vor duce acolo unde e cazul și momentul să fim, ca țară, ca popor, ca națiune.

foto/ Daniel Niță

 

Despre Redacția ProAlba 37267 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*