În județul Alba a avut loc prezentarea Rutei culturale “Drumul icoanei”

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a organizat luni, 23 septembrie 2024, un eveniment cultural pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului. Manifestarea a fost desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în parteneriat cu Muzeul icoanei și al cărții vechi (Museikon) din Alba Iulia și Consiliul Județean Alba. Această zi ne-a oferit ocazia de a descoperi, pe lângă monumentele istorice, și patrimoniul cultural mai puțin cunoscut de către publicul larg.

Tema acestei sărbători pentru anul 2024 este: „Routes, Networks and Connections”. Aceste rute culturale conservă și promovează patrimoniul natural și cultural al Europei, ca factor de îmbunătățire a mediului de viață și promovează turismul cultural ca formă de dezvoltare durabilă. Împreună cu reprezentanții celor două instituții co-organizatoare, am străbătut ruta culturală „Drumul Icoanei”, care a primit recunoaștere din partea Ministerului Turismului, comuniunea fiind descoperirea și realizarea Bisericii în toată sfințenia și plinătatea ei.

Având ca punct de pornire Museikon, Ruta culturală „Drumul icoanei” a continuat la Catedrala Încoronării și la primele biserici românești din afara zidurilor cetății, în orașul de jos: Maieri și Lipoveni. Am vizitat, de asemenea, și biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș. În periplul nostru, am poposit și la Expoziția Etnografică din Stremț, reconstituirea unei case țărănești tradiționale neputând fi imaginată fără icoane. De asemenea, am continuat vizita la biserica „Intrarea în Biserică” de la Geoagiu de Sus, după care ne-am oprit pentru o vreme într-un loc de o frumusețe și simțire aparte, Mănăstirea Râmeț.

Precizăm că patrimoniul bisericesc din România este cea mai importantă componentă a patrimoniului cultural național. Noi cunoaștem valoarea simbolică și intrinsecă a patrimoniului cultural religios, care în mare parte e deținut de către Biserica Ortodoxă Română, iar statul român, prin diverse programe, îl valorizează în spațiul european din care facem parte. În anul 1918, savantul și președintele Academiei Române, Emil Racoviță, rostea cuvintele: „să obsevăm ce mai avem de cules, căci mâine poate numai urme neînțelese vor rămâne din acele minunate relicve, pe care avem marea răspundere de a nu le lăsa necercetate”.

Cu toții trebuie să înțelegem că o investiție în patrimoniu nu e un câștig pe termen scurt, ci una care se poate dovedi imună la crizele mondiale de orice natură. Patrimoniul cultural național reprezintă o valoare inestimabilă de care dispune fiecare comunitate în parte, iar păstrarea lui nu înseamnă doar prezervarea identității acelui sat, comună, oraș, ci mai ales prezervarea identității naționale.

Așa cum anticipam, ecourile manifestării Zilelor Europene ale Patrimoniului ne arată, încă o dată, că e nevoie de o educație solidă în vederea păstrării valorilor tradiționale ale spiritualității ortodoxe românești. La final, au fost rostite alocuțiuni și cuvinte de apreciere și felicitare pentru buna desfășurare a evenimentului.

Pr. Virgil Bolea

Inspector restaurare și conservare patrimoniu bisericesc

Despre Redacția ProAlba 39356 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*