GIMPC din Roşia Montană s-a reunit intr-o noua intalnire de lucru

La începutul lunii martie a avut loc cea de a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Roșia Montană, consacrată stadiului cercetărilor arheologice din Galeria Cătălina Monulești și al lucrărilor de restaurare a clădirilor din Centrul Istoric al localității.

În cadrul lucrărilor Grupului a fost prezentată situația detaliată a lucrărilor de cercetare arheologică și de amenajare a Galeriei Cătălina Monulești, coordonate de arheologul francez Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse), echipa mixtă de arheologi, geologi și mineri aflându-se în curs de identificare a vechii intrări romane în mină. Identificarea, degajarea și cercetarea vechii intrări romane este o etapă esențială în demersul de amenajare muzeală a Galeriei Cătălina-Monulești, cea mai importantă galerie, din punct de vedere științific și simbolic, din Roșia Montană. În cursul prezentării stadiului lucrărilor de cercetare, membrii Grupului au fost informați cu privire la rezultatele procesului de datare a artefactelor descoperite în galeriile secundare din Cătălina Monulești, analizele de laborator, efectuate în Franța, aratând că fragmentele, provenind de la scările de acces și de la o instalație hidraulică de evacuare a apei, datează din epoca romană. Datarea certă a artefactelor este cu atât mai importantă cu cât acestea se află într-o excelentă stare de conservare, fapt care va da o și mai mare relevanță viitorului traseu turistic din Galeria Cătălina-Monulești.

Membrii Grupului au fost informați și cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare din Centrul Vechi al localității Roșia Montană, un prim lot de 15 imobile aflându-se în stadiul final al lucrărilor de restaurare și refuncționalizare. Pentru alte 50 de case, care urmează și acestea să fie restaurate, au fost întocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrărilor de restaurare. Acestui lot substanțial i se adăugă alte 60 de imobile, aflate de asemenea în curs de proiectare de către cadrele didactice și studenții Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, în baza unui parteneriat încheiat între prestigioasa instituție de învățământ și Roșia Montană Gold Corporation.

De asemenea, reprezentanții RMGC au anunțat că se află în stadiul final al constituirii dosarului de autorizare prealabilă de restaurare a monumentului funerar de la Tăul Găuri, întreținut în prezent prin eforturile voluntare ale companiei. Grupul a apreciat ca satisfăcător stadiul lucrărilor de restaurare, care se desfășoară în prezent la clădirea vechii Primării și a fostei școli, insistând asupra necesității folosirii celor mai bune practici și standarde în domeniu.

Reprezentanții companiei au anunțat reluarea sprijinului financiar pentru continuarea seriilor de publicații, în urma cercetărilor pluridisciplinare desfășurate la Roșia Montană. Astfel, în cursul acestui an urmează să apară volumele ”Arhitectura Apusenilor” și ”Etnografia și etnologia Buciumului”, în Seria ”Anthropos”, precum și lucrările ”Locuirea romană din zona Păru Carpeni” și ”Necropola romană Hop-Găuri”, în Seria ”Alburnus Maior”.

Propuneri ale GIMPCRM

În urma analizării informațiilor cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare și de cercetare arheologică din Roșia Montană, GIMPCRM înaintează autorităților locale din Roșia Montană, autorităților naționale și companiei RMGC următoarele propuneri și recomandări:

În vederea unei cât mai bune valorificări a experienței științifice și organizatorice acumulate în cadrul cercetărilor desfășurate la Roșia Montană, Grupul propune înființarea, în anul 2012, a unei școli interuniversitare de vară pentru arheologie și restaurare la Roșia Montană, la care să participe arheologi, arhitecți și studenți de la Universitățile naționale din România.

Grupul propune realizarea unor sondaje arheologice în centrul istoric al satului, care poate și trebuie făcut cu ocazia realizării lucrărilor de modernizare a infrastructurii.

Asigurarea unei unități metodologice în abordarea viitoarelor lucrări de cercetare arheologică și de restaurare, prin consultări reciproce între specialiști.

Finalizarea dosarelor de clasare a clădirilor vechii Primării și a fostei școli, aflate în curs de restaurare și refuncționalizare

Grupul susține și salută elaborarea ghidului de bune practici pentru lucrările de restaurare, realizat de o echipă națională de arhitecți, cu audit britanic.

Grupul recomandă finalizarea, în anul 2012, a planificării lucrărilor de amenajare muzeală din Centrul Vechi.

Grupul recomandă realizarea unei expoziții/prezentări a progreselor lucrărilor de cercetare arheologică de la Cătălina Monulești, în luna aprilie a.c., pentru a facilita circulația națională și internațională a descoperirilor rezultate în urma cercetărilor și lucrărilor de amenajare.

заказать seo продвижениевзлом пароля в одноклассниках без программ

Despre Redacția ProAlba 35051 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

5 Comments

  1. Imi place sa vad ca in zona s-a investit in patrimoniu, abiaastept sa se termine de reabilitat si a doua parte din galeriiel romane petnru a merge sa le vizitez, fara finantarea de la rmgc un se facea nimic…

  2. Vreau sa vad ca in Romania chiar se tine de patrimoniu, se pastreaza pentru viitor si se investesc bani.Cei de la RMGC au inceput unele lucrari , ma bucur si chiar mi-as dori sa vad ca se vor face mai multe la Rosia Montana

  3. Zona Rosia Montana este minunata , nu cred ca merita ca aceasta sa nu fie dezvoltata pentru turisti si mai ales ca au ce vizita.Desi este foarte tarziu si nu vine nici un raspuns pentru proiect , totusi este bine ca au reusit sa faca anumite reabilitari importante cei de la RMGC

  4. Sper sa se intalneasca cat mai des dar sa fie si productiv, pentru ca patrimoniuld e acolo nu o sa mai astepte 10-20 de ani pana cand o sa se gandeasca taota lumea ca trebuie reabilitat

  5. Si Rosia Montana va putea avea turism. O data, prin investitia RMGC-ului in patrimoniu, dar si prin investitia in modernizarea infrastructurii, tot a firmei respective. Felicitari! un exemplu demn de urmat si de alte companii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*