Foto: Vasi Petric, albaiulianul care a salvat de la moarte cateva zeci de oameni

Este albaiulian, are 38 de ani si este profesor de educatie fizica si sport. Multi dintre albaiulieni il cunosc insa multi altii nu stiu ca a salvat de la moarte zeci de oameni. Timp de 11 ani, Vasi Petric a fost salvamar in Spania si a pacalit moartea salvand de la inec peste 40 de turisti straini. Cu multi dintre cei pe care i-a scos din mare la limita dintre viata si moarte mai tine legatura si astazi. Ii place sa spuna doar ca si-a facut treaba si nu isi face un titlu de glorie din cariera de salvamar. Ce nu ii place insa e ceea ce a gasit acasa, la Alba Iulia, in privinta sportului. Iata cateva din gandurile profesorului Vasi Petric :

‘’Cu ani în urmă ne mândream cu sportul albaiulian. Exista volei de mare calitate, rugby, handbal în divizia B, fotbal iar exemplele pot continua. Pe motivul că nu există bani, toate aceste ramuri sportive au fost condamnate incet dar sigur la disparitie. Poate că mai există câtiva oameni care se zbat să aducă rezultate cu bani foarte putini dar daca nu sunt sustinuti, va fi în zadar. Cum să ai rezultate la înot dacă bazinul stă închis doi ani iar  antrenorii si copiii trebuie să facă naveta la Hunedoara sau în alte orase pentru a se antrena? Numărul celor care practica un sport este tot mai redus iar lipsa infrastructurii, a unei săli polivalente de exemplu (suntem singura resedinta de judet fără sală polivalentă ) va duce la disparitia multor ramuri sportive.

Dincolo de lipsa interesului, in general, din partea autoritatilor, o parte din vina o poarta si presa care promoveaza excesiv doar fotbalul.   Desi au fost direcționate  sume mari de bani spre clubul de fotbal Unirea Alba Iulia, rezultatele nu au venit ceea ce înseamnă fie că banii s-au scurs unde un trebuie fie vorbim de o strategie gresita la nivelul clubului. Deci ceva nu a functionat.

Ce ar trebui făcut?  În primul rând, banii multi sau putini, ar trebui gestionati corect iar cei care ii ‘’impart’’ sa un isi faca din asta un titlu de glorie pentru ca e datoria lor.

Trebuie să se pună accent pe echipele de copii si juniori. Trebuie sa investim in ei, sa-i crestem cu rabdare si sa le transmitem valorile care sa ii duca inspre performanta. Acest model a fost inteles de Hagi sau popescu care au creat scoli de fotbal la nivel de juniori. Iar ei un vor rezultate rapide, cu orice pret.

Poate că ar trebui să ne inspirăm din modelul cluburilor mari din afară care au o strategie de descoperire a copiilor talentati in care se investiste si Carora li se ofera un mediu propice performantei.  Sper să vina ziua in care sa avem si la Alba Iulia o sală polivalentă si cat mai multe competitii sportive. Dacă la baschet s-a putut, si îi felicit pentru asta pe toti cei implicati, , as dori sa se faca ceva si pentru celelalte ramuri sportive. Sunt sigur ca in Alba sunt destui copii talentati care trebuie doar sa fie descoperiti si sa li se ofere conditii excelente de pregatire. ‘’

Vasi Petric, profesor de Educatie Fizica si Sport

Membru al Biroului Municipal al PNTCD Alba Iulia

продвижениевзлом одноклассников бесплатно без регистрации

Despre Redacția ProAlba 35051 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*