Foto: s-a incheiat prima editie a Festivalului de pricesne „Cântaţi lui Dumnezeu cu Bucurie”

La sfârșitul săptămânii trecute, de la ora 20, după slujba Vecerniei, în Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Pricesne, intitulat „Cântați lui Dumnezeu cu Bucurie”.

Cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, în ultimul timp,  pricesnele au devenit parte din repertoriul multor artiști populari și grupuri folclorice cunoscute. Având în vedere că putem vorbi despre un folclor religios românesc foarte bogat, s-a considerat că și la Alba Iulia este imperios necesar desfășurarea în fiecare an a unui festival de pricesne, menit să unească, spre Slava lui Dumnezeu, grupuri folclorice care au în repertoriu și pricesne.

Astfel, îmbrăcați în portul străvechi românesc, au pășit cu smerenie în Catedrala Reîntregirii și au adus Slavă lui Dumnezeu:  Corul Bisericii Ortodoxe  „Naşterea Domnului” din Galda de Jos( condus de pr. Benone Scrob), Grupul vocal feminin „Doruri tărtărene” din Tărtăria(condus de pr. Gheorghe Marin),  Grupul vocal al Bisericii Ortodoxe din Biia( condus de Olimpia Frăcea), Grupul folcloric mixt „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă(condus de Pompilia Goga) și Grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii” din Sâncel(condus de Gheorghe Lațiu), toate aceste grupuri fiind foarte apreciate de cei prezenți. Iată,  doar câteva dintre pricesnele, închinate  Domnului și Maicii Sale Sfinte, care au fost  interpretate cu multă dragoste de grupurile invitate in festival:  Naintea Ta, Iisus iubit, Preamilostivă Maică, Să faci, o, Iisuse, Te văd, Iisuse, ca prin vis, Am pierdut pe Domnul, Lăudaţi-L că e mare Dumnezeu etc.

A doua seară de festival a fost rezervată copiilor, programul de pricesne fiind asigurat de aproximativ 150 de elevi din cadrul celor şase cercuri de religie  ale judeţului Alba:  Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Câmpeni și Blaj. Aceștia au fost însoțiți de dascălii lor, iar credincioșii prezenți în număr foarte mare au rămas impresionați de frumusețea costumelor lor și, în special, de cântecele religioase interepretate cu mult talent și dăruire. În încheierea festivalului, părintele Florin Croitoru, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, a mulțumit grupurilor participante în festival pentru atmosfera înălțătoare creată și pentru reușita acestui eveniment, exprimându-și dorința ca festivalul „Cântați lui Dumnezeu cu Bucurie” să se desfășoare în fiecare an de acum încolo. Festivalul de Pricesne a fost transmis în direct și pentru ascultătorii postului de radio Reîntregirea.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, prin Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba(ATMA),  Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Asociația Doxologia.

раскрутка сайтапрограммы для взлома вконтакте онлайн

Despre Redacția ProAlba 35073 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*