FOTO| Fenomen rar și spectaculos: cascadă subterană în Peștera Poarta lui Ionele

În loc de gerul Bobotezei, în acest an, am avut parte, în Țara Motilor, de zile de iarnă cu ninsori și lapoviță amestecate cu zile de primăvară cu soare și ploi. Datorită acestor fenomente meteorologice, în Peștera Poarta lui Ionele a apărut un râu subteran. Acesta intră în peșteră printr-un lac turcoaz, cade într-o frumoasă cascadă subterană apoi iese din peșteră și se varsă în Valea Ordâncușei care ajunge în Râul Arieșul Mare.

Fenomen rar și spectaculos  de Bobotează în Peștera Poarta lui Ionele din Gârda de puseni) Sus-lac și cascadă subterană. Acest fenomen are loc de obicei la începutul primăverii.

Sunt ani în care acest fenomen nu apare. Deasemenea sunt ani în care apare de mai multe ori. În 2023 cascada a apărut la începutul primăverii și în perioada 1 decembrie. De obicei ține doar câteva zile. O porțiune din scările de acces sunt stropite de apa cascadei, transformând vizitarea peșterii într-o mică aventură subterană.

Peștera este mult mai spectaculoasă când apare acest râu subteran și cascada înspumată. Poarta lui Ionele se află în comuna Gârda de Sus, la 3 kilometri de centrul comunei. Accesul se face pe un drum asfaltat. Peștera este bine amenajata, fiind ușor accesibilă și celor mici.

Text/foto-Adrian Lazea

 

Despre Redacția ProAlba 36825 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*