Exponatul lunii februarie la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia propune pentru luna februarie, în cadrul manifestării expoziţionale Exponatul lunii, o nouă piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului. Dacă pentru luna ianuarie a fost ales spectaculosul grup statuar roman Liber Pater, în luna februarie vizitatorii vor avea ocazia să admire cunoscutul tablou Horea, Cloşca şi Crişan, opera a artistului Stoica Dumitrescu (1886-1956).

Lucrarea realizată în perioada interbelică (deceniile 3-4) face parte din vechea colecţie de artă a muzeului albaiulian. Mai trebuie semnalat faptul că în iconografia consacrată răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan, tabloul de la Alba Iulia este inedit, ceea ce îi conferă un plus de atracţie.

Muzeul Naţional al Unirii a ales pentru luna februarie acest tablou şi pentru a marca împlinirea în această lună, mai exact în ziua de 28 februarie, a 227 de ani de la martiriul liderilor mişcării ţărăneşti din anul 1784. Tocmai din acest motiv vernisarea oficială a Exponatului lunii februarie, care va avea loc marţi, 7 februarie 2012, ora 11, se va desfăşura într-un mod inedit. Astfel, cu această ocazie prezentarea va fi făcută chiar de Horea, personaj interpretat de istoricul Tudor Roşu.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

deeoвзлом вконтакте

Despre Redacția ProAlba 38049 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

  1. in ultimul timp, muzeul ne-a impresionat placut cu exponate de exceptie si idei inovatoare care indica o calitate si preocupare pentru a povesti si desena amanunte din istoria noastra seculara.
    sincere aprecieri tuturor angajatilor din cadrul muzeului, care au contribuit si participa la renasterea istoriei in cel mai expresiv si cel mai potrivit loc pentru a degusta repere de cultura: Muzeul National al Unirii Alba Iulia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*