Deputatul independent Cornel-George Comşa doreşte modificarea Legii zilierilor

comsaÎNTREBARE

Adresată: Doamnei Ministru Rovana Plumb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

De către: Deputat independent de Alba, Cornel-George Comşa.

Obiectul întrebării: Folosirea muncii zilierilor de către persoanele fizice.

Stimată doamnă ministru,

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, prevede modalitatea prin care persoanele fizice pot desfăşura activităţi fizice necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar-persoană juridică. Prin modificările ulterioare, sfera beneficiarilor legii zilierilor a fost extinsă, mai exact pot lucra cu zilieri şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale. Cu toate acestea, în forma actuală a legii rămân în afara potenţialilor beneficiari ai acestei legi persoanele fizice care nu sunt organizate într-una din formele mai sus menţionate. Consecinţele sunt acelea că în agricultură, spre exemplu, oamenii folosesc un număr important de zilieri fără a avea o acoperire legală, deci persoanele respective folosesc munca la negru. În aceste condiţii, agricultorii care nu reuşesc să îşi   recolteze producţia agricolă doar cu membrii familiei, au de ales între a-şi lăsa recolta în câmp sau a se expune riscului de a folosi zilierii, şi implicit la a primi amenzi sau chiar a le fi întocmite dosare penale.

În aceste condiţii, consider că Legea zilierilor ar trebui modificată şi completată în regim de urgenţă, pentru a permite şi micilor producători agricoli, spre exemplu, să beneficieze în mod legal de munca zilierilor. De asemenea, acest fapt ar recunoaşte o activitate care se întâmplă efectiv şi nu poate fi evitată, respectiv munca prestată de diverse persoane cu caracter sezonier în lucrările agricole.

Având în vedere cele expuse, vă întreb cu respect stimată doamnă ministru dacă intenţionaţi să corectaţi disfuncţionalităţile existente în Legea zilierilor, sau, în caz contrar, cum să procedeze persoanele fizice care folosesc zilieri pentru a nu se afla în afara legii?

Solicit răspuns scris.

Deputat independent de Alba,

Cornel-George Comșa

Despre Redacția ProAlba 33598 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*