Cornel Comșa: „Colectarea fondului școlii, o practică vetustă care trebuie oprită. Învățământul de stat este gratuit și trebuie să rămână astfel”

baniDeputatul Cornel George Comșa apreciază poziționarea Consiliului Național al Elevilor și al Asociației Elevilor din Constanța față de problema solicitării și oferiririi unor sume de bani pentru fondul școlii, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din România.

Principiul gratuităţii învăţământului de stat este consacrat de prima teză a articolului 32, alineatul (4) din Constituţia României, republicată, acesta fiind reiterat şi în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, la articolul 9, alineatul (3). Totuși, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora.

„Am luat act, cu mult interes, de solicitarea elevilor în ceea ce privește interzicerea expresă a fondului școlii. Este o solicitare pertinentă și matură și trebuie să fie luată în seamă de către membrii Parlamentului României. In acelasi sens, sindicatele și-au manifestat acordul cu privire la sancționarea drastică a practicii colectării fondului școlii, fapt care întărește motivația de a satisface solicitarea elevilor. În primul rând, subliniez importanța ideii că învățământul de stat este gratuit și trebuie să rămână astfel. Aceasta nu înseamnă că școlile nu pot primi donații și sponsorizări, conform art. 108 din legea nr. 1/2011, lucru valabil în toate sistemele de învățământ. Problema apare atunci când se constituie anumite asociații care încep să îi constrângă financiar pe părinți, să le trimită somații, iar profesorii șantajeaza elevii și părinții, condiționand uneori chiar admiterea în examenele naționale. Aceste practici sunt imorale și ilegale si trebuie să înceteze. Singura soluție imediată pare a fi ca aceste fapte să devină infracțiuni. Lezarea unui drept fundamental, precum dreptul la învățătură, nu ar trebui să aibă o altă sancțiune decât cea penală. În al doilea rând, îi asigur pe elevi că voi depune toate diligențele ca aceste fapte să fie sancționate, pentru ca dreptul la învățătură să fie cu adevărat respectat. Subfinanțarea educației se rezolvă prin finanțare, nu prin șantaj la adresa beneficiarilor direcți.” a declarat Cornel George Comșa.

Deputatul Cornel George Comșa va iniția o consultare în cadrul Parlamentului României, în vederea identificării celei mai bune forme de propunere legislativă, care să satisfacă cerințele reprezentanților elevilor și își va asuma o astfel de propunere în momentul în care ea va fi negociată și susținută de către toate partidele politice parlamentare.

 

Biroul Parlamentar al deputatului

Cornel George Comșa

Despre Redacția ProAlba 32750 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*