Conferința ”Municipalități durabile” al parteneriatului CEESEN-Rețeaua Europeană Centrală și de Est pentru Energie Durabilă

În perioada 6 – 7 septembrie 2023, la Budapesta, Ungaria, s-a desfășurat Conferința europeană ”Municipalități durabile” organizată de către biroul național al WWF Ungaria cu sprijinul organizațiilor din cadrul rețelei CEESEN, organizație în care Agenția Locală a Energiei Alba este membru fondator. Conferința, dedicată în special orașelor din Europa Centrală și de Est, a propus celor prezenți activități variate de schimb de experiență menite să sprijine autoritățile locale în dezvoltarea strategiilor lor pentru energie durabilă și climă.

Evenimentul a adunat autorități locale, decidenți locali, specialiști, reprezentanți ai sectoarelor guvernamentale, organizații neguvernamentale și mediul de afaceri pentru a găsi soluții pentru problematica energetică și climatică dar și pentru a explora noi concepte legate de aceste domenii, pentru a accesa informații despre oportunități și pentru a crea legături valoroase între aceste entități.

În timpul conferinței au fost organizate sesiuni de prezentare, discuții în grup și ateliere practice, având scopul de a oferi sprijin participanților în dezvoltarea unor planuri și strategii energetice și climatice. Invitații din cadrul Comisiei Europene, al Convenției Primarilor și al altor instituții expert în domeniile abordate, au contribuit la înțelegerea avantajelor asociate adoptării unei viziuni strategice asupra climei și energiei. Cele mai dezbătute teme au fost cele legate de securitatea și sărăcia energetică, tranziția energetică, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, finanțarea implementării măsurilor pentru eficiență energetică, direcții legislative privind dezvoltarea durabilă a comunităților

Practic, în cele 2 zile ale conferinței au fost abordate 30 de subiecte în aproape 20 de prezentări, 4 workshop-uri de anvergură și s-au realizat 3 vizite de studiu.

Delegația română formată din dna Maria Seemann, manager public al Municipiului Alba Iulia, Andrei Zlaczki, expert tehnic, reprezentant al orașului Zlatna, împreună cu reprezentanți ai Agenției Locale a Energiei Alba ALEA, au avut ocazia să își împărtășească experiențele legate de planificarea energetică și să își întărească abilitățile în ceea ce privește elaborarea și implementarea planurilor de acțiune pentru energie durabilă și climă (PAEDC), prevăzute ca obligație pentru semnatarii inițiativei Europene ”Convenția Primarilor”, inițiativă în care aceste orașe românești sunt implicate.

În cadrul conferinței, reprezentanții orașelor din delegația română au pus bazele unor viitoare colaborări  legate de domeniile abordate, cu reprezentați ai unor orașe europene participante la eveniment.

Despre Redacția ProAlba 35170 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*