Avanpremieră a Expoziției Internaționale de Pictură de la Sebeș. Pictorul Mihai Olteanu, printre invitații de seamă ai evenimentului

2 picturaO inspirată avanpremieră a Expoziției Internaționale de Pictură de la Sebeș a avut loc, la final de aprilie, în incinta Casei de Cultură ”Lucian Blaga” din municipiu, acolo unde a fost prezent pictorul Mihai Olteanu, într-un cadru cald și prietenesc.

Domnia sa a răspuns invitației domnului Dori Susan, printr-o serie de lucrări care i-au lăsat fără cuvinte atât pe organizatori, cât și pe participanții la această întâlnire. A prezentat lectorul universitar doctor Emilian Popescu (Craiova), iar invitat special a fost pictorul Aurel Mărginean ( Franța). În deschiderea expoziției, auditoriul a fost încântat de câteva recitaluri interpretate, magistral, de către Sorin Robert și Irina Rosana la orgă, Antonia Jelea la vioară, iar Corina Ofelia Corpodean – muzică folk. 3 picturaPrintre invitații care au onorat cu prezența acest eveniment s-au aflat și pasionați de pictură sosiți de peste hotare, din țări ca  Danemarca, Austria și Franța, precum și reprezentanți ai unor instituții locale ori  județene.

Pentru cei care nu cunosc prea multe detalii despre activitatea și operele pictorului Mihai Olteanu, mi-am permis să schițez un mic „portret”, cu ajutorul câtorva informații succinte și a unor fotografii realizate la această expoziție.

4 picturaMihai Olteanu (pictor, grafician, ilustrator, sculptor) s-a născut în 19 aprilie 1962, la Rediu, comuna Bîra, județul Neamț. Este absolvent al Liceului de Artă Bacău, promoţia 1980, clasa profesorilor Gheorghe Velea şi Pinca Petru. Dintre expoziţiile personale, amintim câteva: Muzeul de Artă Roman (1985, 1987), Galeriile de Artă „Alfa” din Piatra Neamţ (1989), Seminarul Franciscan Roman (2005). 5 picturaA participat la Anualele de pictură, grafică şi sculptură de la: Muzeul de Artă Roman (1981–1989, 2005, 2006, 2009); Anualele de la Galeriile de Artă Bacău (1982–1984); Salonul Artelor de la Casa Armatei Bucureşti (1984); Salonul Artelor la Galeriile Venus din Bucureşti (1988); Salonul de Primăvară, Piatra Neamţ (1998); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Asociaţiei „Aurel Băeşu”, Teatrul „Bacovia” din Bacău (1990); Anualele de pictură, grafică şi sculptură ale Cenaclului Pro-Arte, Muzeul de Artă Roman (1991–2004); Expoziţia omagială Roman 600, Muzeul de Artă Roman; Anuala de pictură, grafică şi sculptură. Muzeul de Artă Vaslui (1993); 6 picturaExpoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Cenaclului Pro-Arte, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ  (1996); Salonul de Primăvară, Muzeul de Artă Roman (1999); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură Plasticieni romaşcani, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ (2005). Între anii 1991–1998, a participat la Taberele de creaţie ale Cenaclului Pro-Arte, Roman.

Mihai Olteanu are numeroase lucrări în colecţii particulare din: Roman, Piatra Neamţ, Bacău, București,Timişoara, Galaţi, Cluj, Iaşi, în colecţii particulare din: Canada, S.U.A., Belgia, Suedia, Irak, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Spania. A realizat de asemenea ilustraţii de carte şi grafică computerizată în publicaţii S.F., cărţi pentru copii şi monografii.

7 pictura„Temperament meditativ, înzestrat cu mare sensibilitate şi dragoste pentru om şi natură, Mihai Olteanu realizează originale interpretări picturale în care se manifestă preferinţa pentru vizualul ca restituire obiectivă sau ca imagine simbol în care sunt concentrate cu vigoare expresivă, sensuri şi idei multiple. De la reprezentarea caracteristicilor esenţiale, atmosferei locale a unor privelişti citadine şi rurale, de largă deschidere sau cu o anumită notă de intimitate – redate în măiestrite îmbinări ale desenului cu sensibile armonii cromatice şi rafinament poetic, în echilibrul şi proporţia formelor, la evocări lirice ale ritmurilor generatoare de viaţă ale naturii, arta lui Mihai Olteanu este de o emoţionantă frumuseţe şi autenticitate. 8 picturaAnalize profunde cu ochi care străpung adâncurile sufletului, căutând trăsăturile de caracter, stările psihologice, întâlnim în numeroasele sale portrete sau în autoportrete pentru cunoaşterea adevărată a propriei personalităţi.” (Minodora Ursachi, ”Identități artistice la Roman”, Roman, Editura Mușatina, 2014).

Dincolo de aceste rânduri ale unui publicist avizat, părerea ce și-o formează un om de rând la vederea acestor tablouri, nu poate fi decât de încântare, chiar dacă nu îți poți da seama exact ce anume răzbate din pânzele fermecate. 9 picturaFie că e vorba de un peisaj, un portret sau niște banale flori, totul pare atât de natural și de viu, dar în același timp, parcă te aștepți ca Petre Ispirescu să apară de undeva, să privească toate acele culori combinate atât de fin și să înceapă să scrie câte un basm despre fiecare tablou în parte. Deși, nici măcar nu e nevoie de cuvinte, pentru că fiecare pânză este ea însăși o poveste, și probabil chiar în asta constă magia șevaletului acestui mare artist: de a transmite doar prin culori, o stare anume, un ”ceva” pe care nu știi să îl definești, dar știi sigur că îți mângâie ochiul și îți dă așa un sentiment de liniște, de…”acasă”, locul unde găsești mereu acea atmosfera caldă, cu miros de miros de cozonaci și fân proaspăt cosit.

10 picturaCam asta am simțit eu, admirând operele expuse de Mihai Olteanu, invitat de onoare al d-lui Dori Susan, președintele ARTTRAD, cel care a adus arta la un nivel de invidiat prin acțiunile sale de promovare a picturii, atât cea realizată de către diverși amatori, cât și de artiști consacrați și care se dedică zi de zi acestui scop, lucru care nu mai este un secret pentru nimeni. Felicitări tuturor, organizatori, invitați și participanți și la cât mai multe evenimente de acest gen, lucru care nu încape îndoială că se va îndeplini.

 

Text/foto: Lili Ghirișan

 

Despre Redacția ProAlba 30705 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*