ALTFEM au alt fel de initiative. Cu siguranta ne place!

Niste doamne foarte dragute de la un ONG, de care am aflat de curand sustin si promoveaza o idee care mie mi se pare cel putin interesanta: aceea de introducere a unei figuri feminine importante din istoria noastra si nu numai, pe o bancnota a carei valoare nu e cunoscuta. Sau cel putin nu o stiu eu. Inca!

Dupa ce am studiat lista cu propunerile, am ajuns la doua concluzii: prima ar fi legata de faptul ca Romania ar trebui sa fie mandra de valorile care le „produce”, sau cel putin le „producea”, iar a doua e ca nu stiu nici macar jumatate din personalitatile tarii. Poate e vina mea si sunt eu ignoranta, poate „e de la ei”. ALTFEM a propus o listă de 12 personalități: Regina Maria, Ana Aslan, Ștefania Mărăcineanu, Sofia Ionescu, Ana Ipătescu, Haricleea Hartulari-Darclee, Alexandrina Cantacuzino, Aurora Gruescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Cecilia Cutescu-Storck, Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu, Ecaterina Teodoroiu. Eu astept caravana unde am sa votez cu toata mana dreapta Alexandrina Cantacuzino. Daca nu era ea, probabil nici nu aveam ocazia sa votez ceva, vreodata. Dar mai am si alte favorite: Sofia Ionescu (considerata a fi prima femeie neurochirurg din lume), Haricleea Hartulari-Darclee (trebuie sa recunosc, am avut nevoie de wikipedia pentru dansa si tocmai de aceea am sa redau citatul asa cum este acolo: „La finele vieții, artista care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Puccini, care cântase cu Enrico Caruso, Titta Ruffo, Francesco Tamagno și care apăruse de nenumărate ori sub bagheta lui Toscanini, a trăit în țară într-un trist anonimat […] a murit în sărăcie la București”), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din lume), Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu (prima femeie avocat din Romania si prima femeie Doctor in Drept din lume) si Ecaterina Teodoroiu (sublocotenent in Primul Razboi Mondial).

Am sa inchei cu un gust amar si unul dulce. Cel dulce multumita initiativei luate de ALTFEM, care nu numai promoveaza personalitatile feminine, ci te si indeamna la o auto-constientizare a ceea ce se intampla si s-a intamplat in Romania, lucruri de care 80% dintre noi nu stim din motive mai mult sau mai putin subiective. Cel amar a aparut in urma une mustrari de constiinta. Mustrare de constiinta pe care ar trebui sa o aiba multi altii, dar care stiu, la fel de bine ca voi, ca nu se va intampla.

Ignorance is bliss, sau cum zice americanu’?

Ioana Iosep

Despre Redacția ProAlba 31296 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*