Alba Iulia conduce digitalizarea României. Primul oraș ales în cadrul proiectului derulat de Digital Nation și Google în România

Alba Iulia

Alba Iulia este primul oraș ales pentru desfășurarea programului de mentorat online, Generația Tech, dezvoltat de către comunitatea Digital Nation cu susținerea Google și cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

Programul Generația Tech este cel mai ambițios program de digitalizare a tinerilor organizat la noi în țară, având obiectivul de a forma gratuit în primul an aproximativ 300 tineri din 3 orașe românești în specializări digitale relevante pentru câmpul muncii. Proiectul este unul de anvergură și va avea în spate o investiție de €500,000 în primul an de desfășurare.

“Programul reprezintă în esență unul din primii pași către construcția unui campus digital, accesibil de oriunde din țară. Am avut ocazia în ultimii 5 ani să experimentăm cu metodologia de predare pentru generațiile digitale și credem că am ajuns la un format în care procesul de învățare se realizează facil, de ambele părți. Fiind primul an de desfășurare a proiectului la acest nivel este unul pilot și pentru noi, de optimizare, și ne vom concentra pe 3 orașe, cu obiectivul de 300 de tineri specializați la final. Alba Iulia a fost ales ca oraș participant în programul Generația Tech, având toate premisele  desfășurării cu succes a proiectului în primul său an: contextul de dezvoltare la nivel local (obiective concrete de digitalizare), disponibilitatea actorilor pe plan local și o echipă motivată, responsabilă cu dezvoltarea municipalității, în frunte. Participanții la programe vor urma un parcurs de dezvoltare susținut de mentori din Cluj, București, Iași, din toată țara. Totodată, aceștia vor beneficia și de un hub tech amenajat de Digital Nation local, de unde se vor putea antrena în domeniile digitale preferate. Obiectivul final este ca aceștia să poată, la finalizare unei specializări de 12 luni Generația Tech, să rămână în orașele locale, în joburi locale sau remote, care susțin mediul antreprenorial românesc” a declarat Paul Apostol, fondator Digital Nation.

În 2019-2020 cele două specializări de 12 luni oferite prin programul Generația Tech sunt: IT Literacy și Learn to Code. Participanții la program beneficiază de mentorat online (accesibil de pe calculator și de pe mobil), de acces la hub-ul tech amenajat în oraș și sunt sprijiniți după absolvire în găsirea de joburi digitale pe plan local.

“Nu este pentru prima oară când nouă, celor din Alba Iulia, ni se spune că suntem «primii». Iată că, acum, se confirmă reușita programului pilot Alba Iulia Smart City, astfel încât Cealaltă Capitală este unul dintre cele trei orașe din țara noastră unde va fi dezvoltat un hub IT pentru tineri. Ultimii ani ne-au demonstrat că tehnologia transformă comunitățile într-un ritm tot mai alert, că le ajută să se dezvolte, iar pasivitatea la acest capitol nu poate fi, sub nicio formă, o opțiune administrativă. Ca albaiulieni, avem onoarea de a fi parte a unui proiect inovator pentru tinerii noștri și comunitatea din care facem parte, motiv pentru care mulțumim Digital Nation și Google pentru că ne-au ales și pentru ceea ce vor face în Alba Iulia” a precizat  Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

“La Alba Iulia, în ultimii doi ani și jumătate, am crescut cel mai amplu proiect pilot de oraș inteligent din România – Alba Iulia Smart City. Încă din ziua lansării acestuia am evidențiat, în comunicarea noastră și în dialogul cu partenerii implicați, că tot ce facem noi e să deschidem niște drumuri și să construim o preocupare orientată spre digitalizare și spre utilitatea acesteia, atât în administrația locală, cât și în comunitate. Viitorul unui oraș nu poate fi asigurat decât investind în educația digitală a tinerilor. Faptul că am fost aleși de către Digital Nation și Google pentru primul hub IT al programului pe care îl derulează în România ne încântă și dă valoare argumentelor noastre, viziunii pe care o avem și întregului oraș. Demersul pe care îl facem acum este continuarea firească și naturală a lucrurilor din proiectul pilot. Suntem mai mult decât onorați, avem deja o echipă pregătită și abia așteptăm să începem lucrul împreună.”, a spus Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Tinerii din Alba Iulia care doresc să urmeze una din specializările Generația Tech o pot face prin aplicație pe site-ul https://digitalnation.ro/generatia-tech/. În urma procesului de selecție, aceștia vor urma specializarea dorită pe parcursul a 12 luni, cu începere din iulie 2019.

Încă două orașe românești vor fi anunțate în cadrul programului Generația Tech în săptămânile viitoare.

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 32124 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*