ADR Centru a sustinut organizarea unui eveniment destinat promovarii politicilor europene privind tranzitia verde

O NOUA EDITIE A TARGULUI ALBA GREEN ENERGY, DESTINAT EFICIENTEI ENERGETICE SI UTILIZARII ENERGIILOR REGENERABILE. 

La sfarsitul saptamanii trecute ADR Centru a sprijinit organizarea Targului local destinat utilizarii eficiente a energiei, alaturi de Consiliul Judetean Alba, Universitatea ”1 Decembrie 1918” si Primaria Alba Iulia, eveniment coordonat de Agentia Locala a Energiei Alba. Targul de solutii pentru energie verde si eficienta energetica „Alba Green Energy” – 2023 s-a desfasurat in perioada 30 septembrie-1 octombrie, pe aleea pietonala din fata Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. Peste 300 de vizitatori au primit informatii pe teme europene la standul ADR Centru, alaturi de sute de cetateni interesati de prezentarile celor 27 de expozanti la manifestare.

In cadrul deschiderii oficiale a Targului, domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba a precizat: ”cred ca necesitatea unui astfel de targ este evidenta zi de zi, nu numai pentru mediul de afaceri ci, si pentru noi cetatenii care, suntem nevoiti sa gasim si alte solutii in ceea ce priveste energia. As dori ca tot mai multi oameni interesati sa treaca sa vada, sa stea de vorba cu specialistii si sa ajungem acolo unde am ne-am propus inca de 15 ani, sa gasim solutii alternative la actualele forme de energie, pentru ca, pana la urma, aceasta inseamna si protejarea mediului, respectiv ceea ce ne dorim cu totii, o lume mai buna si mai curata.”

ADR Centru – prin expertii Directiei Politici Regionale, Programe si ai Centrului Europe Direct – a prezentat vizitatorilor Targului informatii despre Directivele europene privind eficientizarea consumurilor de energie, precum si detalii despre importanta utilizarii energiilor regenerabile, prin mai mult de 5000 de materiale de informare dedicate mediului public si privat. Sute de cetateni si zeci de copii au primit materiale promotionale si informatii despre prioritatile europene pentru protectia mediului si despre eficienta energetica, despre munca administratiilor locale pentru cresterea calitatii vietii, crearea de parcuri si spatii verzi, asigurarea unui aer cat mai curat in zonele urbane, inlocuirea soselelor cu artere pietonale si piste de biciclete. In paralel, celor interesati le-au fost detaliate posibilitatile de atragere de fonduri nerambursabile pentru investitii in aceste sectoare economice, care se regasesc in Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) si in alte Programe finantate de Uniunea Europeana sau Guvernul Romaniei si structurate in Catalogul Surselor de Finantare Nerambursabile, document electronic editat de echipa ADR Centru. Sub motto-ul „O energie durabila, sigura si la preturi accesibile pentru europeni”, vizitatorilor si celorlalti expozanti le-au fost prezentate informatii privind politicile publice europene in domeniul energiei, dar si modul de identificare a partenerilor straini prin proiectul BisNET-Transylvania. De remarcat faptul ca expertii ADR Centru au avut si prezentari privind reabilitarea zonelor urbane si dezvoltarea unui sistem eco-eficient de mobilitate urbana, in perioada 2021-2027, prin proiecte finantate de PR Centru, in preziua deschiderii oficiale (29 septembrie), intr-o intalnire B2B, dedicata finantarii proiectelor de energie durabila, adresata autoritatilor locale din judet, dar si firmelor din domeniu.

  ”In urma cu 15 ani, atunci cand Consiliul Judetean Alba a infiintat ALEA, noi am implementat la nivel regional proiectul RenERg EuReg – finantat de Comisia Europeana. Proiectul a aparut ca o necesitate la lipsa unei politici regionale vizibile care sa promoveze utilizarea energiilor regenerabile si sa aduca celor interesati informatii la zi, atat pentru publicul larg, cat si pentru administratia publica locala si mai ales pentru mediul de afaceri. La Alba a aparut aceasta Agentie a Energiei, care militeaza activ pentru dezvoltarea pietei locale legate de eficienta energetica si producerea energiei regenerabile la nivel regional si local. Iata ca de peste un deceniu, acest targ, adresat atat publicului larg cat si autoritatilor publice locale, precum si potentialilor investitori, devine un instrument solid si asteptat de public, deoarece asigura constientizarea de catre toata lumea a necesitatii utilizarii atat a tehnologiilor, solutiilor si echipamentelor eficiente energetic, cat si a celor de producere a energiei „verzi”, conditie importanta pentru o dezvoltare durabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in momentul deschiderii Targului de la Alba Iulia.

La acest eveniment, aflat la a XI-a editie, expozantii au oferit panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, sisteme de constructie eco-eficiente energetic, sisteme electromagnetice de incalzire, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasa, instalatii eoliene si multe alte aplicatii si solutii tehnice legate de energia obtinuta din surse regenerabile. O atentie deosebita a fost acordata, si in acest an, transportului sustenabil, prin expunerea a zeci de mijloace de transport electrice: trotinete, biciclete, tricicluri, autoturisme si vehicule utilitare urbane.

In cadrul evenimentului, copiii de la Gradinita Nr. 12 Step by Step, Gradinita Nr. 11 si Dumbrava Minunata, alaturi de educatoare, au realizat o serie de activitati prin care promoveaza reciclarea, lupta impotriva poluarii si energia verde. De asemenea, peste 50 de biciclisti s-au adunat duminica la pranz pentru a prezenta avantajele mobilitatii nepoluante, pe platoul din fata Obeliscului martirilor Horea, Closca si Crisan.

Pentru toti acestia, dar si pentru zeci de copii ai caror parinti au primit informatii pe teme europene, ADR Centru a oferit obiecte promotionale, precum si 10 seturi de produse tip office si pentru activitati sportive, in cadrul Tombolei organizate in ultima zi a Targului Alba Green Energy – 2023.

Despre Redacția ProAlba 35931 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*