Bullying

Definiție: „comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire”.

tristeteDin categoria „foarte grav”, un fel de inamic tăcut, care seceră mai rău ca o boală cruntă iar victimele fenomenului nu întârzie să apară. Nu așteaptă în întuneric, la colțul străzii, nu lovește fizic. Ar fi mult mai ușor așa, ai putea să te aperi și să scapi. Lovește în timpul zilei, în aglomerație, în comunitate, iar partea cea mai gravă e că pornește de la cine nu te aștepți. Chiar de la „prieteni” și cunoscuți. Oameni care îți zâmbesc prietenește pentru ca tu să îți cobori toate scuturile. Iar apoi primești ceea ce meriți din punctul lor de vedere: umilință. Iar ei primesc ceea ce cred că merită: respect și popularitate. Oameni care nu se simt bine decât dacă îi fac pe cei din jur să se simta inferiori lor, oameni care pot să lovească și să rănească, fără nici o remușcare, pe cel căzut. Nici nu știu de ce mă refer la ei ca la niște oameni… poate și pentru că ei sunt tot niște victime, numai că nu mai văd asta din întunericul din care lovesc.

Sunt sigur că și ție ți se întâmplă, în fiecare zi, asta, numai că tu nu ai știut cum să îi spui pe nume. Ei, iată că tot americanii i-au dat un nume. Dacă tu, adultule, care de-a lungul timpului ți-ai creat fel și fel de scuturi și protecții și ai devenit mai puțin sensibil la toate astea, deși poate că și acum, cu toți anii tăi adunați, suferi când vezi răutatea unora din jur, ai șanse să treci peste astea doar cu un gust amar, ce poți să zici de cei care acum ies în lume? Da, la copiii tăi mă refer…

Te rog să te întorci puțin la copilărie, la adolescența, la tinerețea ta și să încerci să îți amintești de cei care te-au agresat. Fizic, psihic, cum vrei. Cum te simțeai? Cum te-a influențat asta de-a lungul vieții? Cum ai ajuns să treci peste astea? Cum te influențează și în ziua de astăzi tot ceea ce ți s-a întâmplat? De la colegii de grădiniță care te-au bătut pentru că tu erai cei mai slab sau cel mai gras, de la colegii de clasă care râdeau de tine că vii cu pachețelul de mâncare de acasă sau  râdeau pentru că purtai aceeași pereche de blugi în fiecare zi, tot timpul anului, sau  făceau liste ascunse cu „cel mai” sau „cea mai” sau îți făceau glume proaste sau grohăiau în public despre tine sau râdeau pentru ca erai slab la sport sau..sau…sau. Cum te simțeai? Ce simțeai în sufletul tău care tot ce dorea era să capete puțină atenție și prietenie de la ceilalți? Ce răni au lăsat astea în sufletul tău?

Dragi părinți, pentru că despre voi este vorba, foste „victime” ale „bullying-ului”, care ați avut norocul și puterea să treceți peste toate astea, să știți că puterea de a trece peste greutăți de genul ăsta nu se moștenește. Aveți mare grijă și atenție la copiii voștri. Cele mai sensibile ființe din lume pot să devină, ușor, victime ale acestui fenomen. Unii vor trece peste asta, alții vor face asta, alții se vor alia cu cei care fac prostia asta, dar alții nu vor trece, niciodată, peste. Mai ales dacă sunt niște oameni visători, sensibili, „diferiți” de ceilalți. Vulnerabili.

Vorbiți cu copiii voștri și observați-i foarte bine. Acasă pot să nu dea nici un semn. Totul poate părea luminos, din afară. Dar cine știe ce negură poate fi în interior. Numai voi ar trebui să știți ce-i pe-acolo, pe la ei prin suflet…

Aceste ganduri v-au fost oferite de Andrei Dineț și Aristocrat Boutique www.aristocratboutique.ro,

facebook: Aristocrat Boutique Alba Iulia

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 37627 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*