Decesul în Străinătate ? Cât costă serviciul de repatriere al unui cetățean român decedat în străinătate ? Informații utile privind procedura de repatriere decedați și transport funerar din Comunitatea Europeană in România

Decesul este ceva ce face parte din viață noastră. Fie că ne convine sau nu , mai devreme sau mai târziu orice om va trece prin această experiență, de a pierde pe cineva drag. Cel ma-i înțelept lucru este să tratezi aceast subiect cu maturitatea necesară.

În fiecare an din comunitatea europeană în jur de  3000 de cetățeni români își pierd viață din diverse cauze și  sunt repatria-ți acasă în România. Aceste cifre sunt documentate de actele de deces eliberate în străinătate și înregistrate apoi în România.

În jur de  1900 – 2200  de persoane  rămân să fie îngropați pe cheltuiala statului unde a avut loc decesul. Familiile acestora nu au absolut nici o posibilitate de a susține aceste cheltuieli.

Restul datelor sunt aproximativa si nu reușesc să reflecte  cifra reală a deceselor cetățenilor români care au loc în străînătate, deoarece , în foarte multe cazuri, defuncții sunt înhumați ori incinerați în străinătate, iar familiile acestora nu solicită înscrierea certificatului de deces internațional în actele de stare civilă din România sau de la consulatele româneșți din străînătate.

Că și concluzie ale  acestei statistici, aproape 7% din cetățenii românii care  emigrează nu se mai întorc niciodată acasă.

 În comunitatea românescă media varstrei de deces este de …… 44 de ani .

Numele meu este Emil Bran și împreună cu colegii mei, mă ocup de consiliere pentru familiile care se confruntă cu un deces în străînătate. Misiunea mea în cadrul firmei Airsalm  este aceea de a coordona serviciul de repatriere din momentul în care familia apelează la noi  și  până când ajungem acasă în România.

În acest articol vom discuta despre întocmirea documentelor de repatriere, ajutorul de înmormântare (  în străînătate și în România ) . Discutăm despre cum să alegi o firma de repatriere decedați sau transport funerar internațional. Am să explic ce este pașaportul mortuar, și certificatul internațional de deces internațional. Despre cum se obține în România Certificatul de deces românesc pentru catatenii români, care își pierd viață în străînătate.

Conform legislației europene de poliție mortuară, acte de stare civilă, sanepid și medicină legală, cât și a legislației româneșți în vigoare care se aplică pentru astfel de cazuri. Dacă un membru al familiei, o rudă a dumneavoastră, cetăţean român, a decedat în străînătate, este bine să ştiţi următoarele:

* Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă.

Decesul persoanei decedate va trebui înregistrat la autoritățile competențe ( primărie ) în tertoriul unde a avut loc decesul în străînătate.

Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României din ţara în care a avut loc decesul dar acest lucru nu este obligatoriu pentru a putea face serviciul de repatriere a persoanei decedate din străînătate în România.

În cazul în care persoană decedată ( în acest caz mă refer la un cetățean român ) este găsit fără viață , în spațiul public ( parc, stradă, etc ) autoritățile locale ( poliție ) vor anunță Ambasada sau Consulatul României, care prin Ministerul de Interne va anunţa familia din România,  privind decesul cetăţeanului român  care a decedat.

Actul de  deces românesc poate fi emis și de Consulatul României în teritoriul țării unde a avut loc decesul. Pentru aceast lucru este necesar că decesul să fie înregistrat la Ambsada sau Consulat. Apoi se va putea obține Certificatul de Deces românesc.

Înregistrarea la Consulatul României nu este obligatorie.

Serviciul de repatriere a personei decedate se poate face fără a înregistra decesul la autoritățile româneșți din străînătate. Din experiență pot spune că este mai convenabil ( se câștigă timp și se economisesc bani ) dacă Certificatul de deces se obține în țară de la primăria pe rază căruia se va face înmormântarea

Eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces internațional eliberat iniţial de autorităţile locale din ţara unde a avut loc decesul. În unele cazuri este nevoie de traducerea și legalizarea acestuia în România.

Dacă decesul a fost cauzat de o moarte violență ( crimă , accident , etc ), în primul rând vor interveni atutoritatile competențe ( poliția) . Cazul va fi preluat în mod automat de procurorul de serviciu , care va dispune ( aproape în toate cazurile ) efectuarea investigațiilor necesare de către medicină legală.

Numai după efectuarea acestor investigații corpul persoanei decedate va fi pus la dispoziția familiei pentru a organza transportul funerar în România.

*   Transportul funerar a persoanei decedate din străînătate în România

Serviciul e repatriere decedați sau transport funerar ,  se poate face numai în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională a ţării respective şi în conformitate cu regulile internaţionale aplicabile, pentru serviciul de repatriere a persoanelor decedate.

Pentru transportul internaţional al corpurilor neînsufleţite este necesar  să fie întocmite toate documentele la admisitratiile locale pe rază căruia a avut loc decesul, poliție mortuară, sanepid. În funcție de legislație și modul în care a avut loc decesul, pot fi necesare obținerea apostilei sau procuratura de competență.

Pașaportul Mortuar ( în funcție de legislație fiecărei țări ) poate fi eliberat de autoritățile locale sau de ambasadele și  consulatele României din țară unde a avut loc decesul. Pentru transportul urnelor cu cenușă umană NU  este necesar paşaport mortuar.

Ajutorul de deces în străînătate | Ajutorul de deces în România ?

Statele membre UE plătesc un „ajutor de deces” rudei celei mai apropiate a persoanei decedate ( văduv, văduvă, partener civil, copil ). Dreptul de a primi ajutorul de deces depinde de anumiți factori.

Țara la al cărei sistem de asigurări sociale fost înregistrată persoană decedată, sau de ultima rezidență / domiciliu. Condiţiile de acordare a ajutorului de deces în ţara respectivă este condiționat și de veniturile nucleului familiar al persoanei care cere acest ajutor.

Cu cât venitul anual declarat al familiei este mai mic, cu atât ajutorul de înmormântare va crește, și invers.

Unde se depune cererea de ajutor de înmormântare ?

În ţările care acordă un astfel de ajutor, cererea se depune întotdeauna la casă de asigurări sociale la care a fost afiliată persoană decedată, din ţara în care a locuit, sau se depune împreună cu declarația pe venit a anului fiscal în care a avut loc decesul.

Care ţară va plăți ajutorul de deces?

Dacă persoană decedată a primit pensia de la o singură ţară din UE, ţara respectivă va plăți şi ajutorul de deces.

Dacă persoană decedată a primit pensia de la mai multe ţări din UE, ajutorul de deces va fi plătit de ţara în care a avut ultimul domiciliu sau rezidență fiscală sau de ţara în care a beneficiat de cea mai lungă perioadă de asigurare.

În ambele cazuri, cererea se depune la casă de asigurări sociale la care a fost afiliată persoană decedată, din ţara în care a locuit precedent decesului.

Servicii de  Repatriere decedați și transport  funerar .

În cazul unui serviciu de repatriere decedați  din teritoriul altei țări , familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare şi să achite costurile stabilite de comun acord și stipulate prin contract scris.

Orice firmă care este solicitată să execute serviciul de repatriere are în sarcina să și întocmirea documentelor necesare repatrierii (inclusiv pașaportul mortuar). Acestea pot fi diverse, în funcție de fiecare țară și pot avea costuri diferite în funcție de legislația teritoriului unde a avut loc decesul . În cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autorităţile vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, într-un cimitir, pe cheltuiala autorităţilor locale.

Cum aleg o firma de servicii de transport funerar | repatriere decedați ?

* Încercați să intrați în contact cu cunoștințe care sau confruntat cu o astfel de experiență tristă în trecut sau în lipsa acestora încercați să intrați în contact cu firme româneșți din domeniu.

* Insistați să aveți un un mesaj scris de la firma cu care sunteți în contact. Va fi o confirmare a discuției telefonice avută cu dânșii.

Contactați doar firme de servicii de cu experiență în domeniul serviciilor de transport funerar și care sunt acreditate de autoritățile din țara unde a avut loc decesul.

Organizarea serviciulului de repatriere cu mașînă funerară este cel mai des întâlnită din Comunitatea Europeană, deoarece sunt costuri mai mici și timpul mai scurt pentru efectuarea serviciului de transport funerar.

Ce este Pașaportul Mortuar ?

Pașaportul mortuar este documentul prin care o persoană decedată poate fi repatriată din țară unde a vut loc decesul în localiatatea din România unde va avea loc înmormântarea.

Pașaportul mortuar va trebui să însoțească sicriul  pe durata transportului. Acesta se eliberează de ofiicile consulare ale țării al cărui cetățean era persoană decedată din teritoriul de unde are loc repatrierea corpului neînsuflețit.

Pașaportul mortuar (în baza convențiilor între state), este eliberat  de primăriile pe rază căruia a avut loc decesul. În momentul sosirii la destinaţie, prin prezentarea paşaportului mortuar și al celorlalte documente privind serviciul de repatriere, autoritățile din țara de sosire vor elibera actul de deces românesc.

Cât costă un serviciu de repatriere sau  transport funerar al unei persoane decedate în străînătate ?

* Că să fiu mai concret îți spun că întodeauna prețul plătit la Airsalm va reprezenta  costul serviciilor cerute. Acestea vor fi  stabilite împreună cu ține și vor fi valoarea reală a ceea ce a fost stabilit în comun acord cu dumenvoastra. Profesioniștii Airsalm va vor confirmă toate datele de repatriere în maxim 30 minute de când să luat legătură cu noi.

* În mod concret un serviciu de repatriere decedați din Comunitatea Europeană ( Austria, Italia, Germania, Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Elveția )  că  să folosesc câteva exemple , se va situa în medie  între 2000 și 3000 de euro. În acest preț sunt întodeauna incluse toate serviciile și produsele folosite împreună cu taxele aferente.

Care sunt costurile unei serviciu de repatriere și în ce anume constau acestea ?

În cazul unei repatrieri sau transport funerar costurile se împart în două categorii:

* Prima ar fi câteva de costuri fixe care nu se schimbă indiferent de firma care face acel serviciu. Că să dau un exemplu în acest sens:

Distanță dintre Paris și București nu se va schimbă că să coste mai puțîn pentru o firma sau mai mult pentru altă, taxele de medicină legală sau pașaport mortuar de asemenea vor rămâne INVARIABILE, costul de combustibilului la fel, vignete, sau alte taxe de drum pe care fiecare stat le impune pe teritoriul, etc…etc.

* A două categorie de costuri este calitatea produselor folosite.

Incinerare și repatriere urna cu cenușă.

În cazul în care a-ți optat pentru serviciul de incinerare a persoanei decedate, pe teritoriul statului unde a avut loc decesul , pentru transportul urnei cu cenușa din țara respectivă, nu mai este necesară întocmirea pașaportului mortuar.

Dacă  va confruntați astfel de situații, noi ce-i de la firma Airsalm acordăm asistență gratuită familiei. Este dreptul dumnevoastră să fiți bine informat înainte de a lua o decizie în acest sens.

Mă apropiu de încheierea acestui articol de informații. Acest gen de probleme mai devreme sau mai târziu se întâmplă la fiecare dintre noi. Face parte din viață noastră, a  fiecărui om. Trebuie privite cu maturitatea necesară, cu demnitate. Nu putem suferi în locul tău dar vom avea grijă că  totul să se termine cu bine.

Suntem profesioniști cu  experiență în domeniu. Te vom consilia  CEEA CE TREBUIE SĂ FACI  și CEEA CE NU TREBUIE FĂCUT  în asemenea situații.

Atât eu cât și colegii mei de la Airsalm te asigurăm de faptul că  găsim întodeauna SOLUȚII CONCRETE  la ….  probleme.

Cu deosebită stimă,

Emil Bran

Consilier Repatrieri Airsalm
Tel RO (0040) 0760 715 509
Tel. IT  0039.389.162.5052
Email: airsalm@airsalm.ro 
Website: www.airsalm.ro
Facebook : Airsalm România

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 23689 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*