Vinul intra, secretul iese…

Vinul este adesea comparat, paradoxal, cu femeia…placere sau pacat?… Iubirea… raiul sau iadul inconstiintei?… La un pahar de vin se spun multe… cele mai frumoase povesti, cele mai dulci soapte, cele mai filozofice idei, se nasc si se intampla la un pahar de vin…Vinul bun, de calitate, baut cu moderatie e recomandat si de medici uneori. Exista si o meserie dedicata vinului…. Somelierul caruia ii sunt dedicate poezii, melodii, concursuri, carti, etc… Cate povesti si destainuiri le-am avut cu cei dragi la un pahar de vin… Si stii cum se zice…. vinul intra, secretul iese… La un pahar de vin se leaga prietenii si se dezleaga limbile, se impaca persoane certate, sau poti multumi fara cuvinte unei persoane care te-a ajutat intr-un moment de cumpana, etc. O degustare de vinuri chiar si pentru cei care poate nu stiu mare lucru despre vinuri decât poate ca sunt dulci sau seci, albe, rosii sau roze, e o ocazie unica si spectaculoasa în care gusti vin îndrumat de specialisti. Am participat si eu la câteva degustari de vin si pot sa spun ca de fiecare data am ramas cu amintiri placute, am legat prietenii, am cunoscut oameni cu interese comune si am mai învatat câte ceva despre vin. Nu sunt experta, dar macar acum stiu din ce pahar ar trebui sa beau fiecare sortiment de vin. Exista tehnici speciale pe care ni le dezvaluie somelierii la orice degustare astfel incat sa simtim si noi ceea ce simt si ei la vinul degustat.
– Folosind pahare speciale de degustare sau pahare adecvate soiului de vin (pahare pentru vin rosu, cu balonajul mare, si pahare pentru vin alb cu gura putin mai larga).
– Folosind un decantor, inclusiv pentru vinurile albe (ca sa le oxigenezi).
– Ne sfatuiesc sa ne cumparam un termometru pentru vin, ca sa fim siguri ca-l servim la temperatura adecvata. Si, odata deschisa sticla, sa n-o tinem mai mult de 2-3 zile (evident, la frigider).
Astfel veti putea distinge fiecare amanunt: ca vinul are nas de fructe exotice, gustul e plin, etc. O perceptie falsa a multor persoane este ca vinul facut acasa este curat, iar cel facut in crame „baga aia cine stie ce chimicale in el “. O perceptie falsa cum va spuneam. Cand spun asta ma gandesc la combinatele si vinificatorii care respecta vinul nu la cei care vor doar sa castige cat mai mult din vanzarea acestuia. Pai, si taranul ii da o stropeala la vie, nu? Nu arde el un fitil de pucioasa (sulf) in butoi? Si asta inseamna ca baga chimicale in vin? Nu….. Vrea sa il protejeze! Vinul este un organism viu care evolueaza. Si trebuie protejat. Metabisulfitul ramane momentan singurul compus chimic care ajuta la protejarea vinului. In dozajele normale nu are efecte secundare, insa daca simtiti senzatie puternica de sete dupa ce-ati tras un sprit cu prietenii sau daca simtiti
o arsura pe gat, cum se spune, atunci vinul acela avea sulf in exces! Studii recente arata ca nedozarea corespunzatoare a sulfului in vin da si durerea de cap, prin faptul ca acest exces afecteaza terminatii nervoase ale creierului. Ce inseamna sulf in exces : un vin cu posibile defecte, ori vin slab si foarte expus deprecierii… Ar trebui sa va feriti de
vinurile care genereaza astfel de simptome. Vinul de tara nu va reusi, oricat de mult ar vrea producatorul de rand, sa obtina aromele si gustul vinului atent prelucrat de catre un specialist. El va scoate un vin placut, daca are ceva experienta, dar fara un „nas” sau gust spectaculos. Asa ca sfatul meu este sa va cautati un producator de incredere, si sa consumati cu placere un vin de calitate. Vinoteca Shiraz din Str. Teilor, nr. 6 si www.vinotecashiraz.ro va pot oferi vinuri de cea mai buna calitate a mai multor producatori de renume din tara (Crama Oprisor, Nachbil, Lacerta, Recas, Aurelia Visinescu, Patrician care produce vin ecologic, etc) sau de peste hotare (Franta,
Chile, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Republica Moldova, Argentina, etc). Si nu in ultimul rand Vinoteca Shiraz in colaborare cu un partener va vor face o surpriza placuta, speram noi placuta, in foarte scurt timp. Pentru moment am vrut doar sa va starnesc interesul… Prin urmare va vom dezvalui secretul la momentul oportun… Cum va spuneam si in titlu… „vinul intra, secretul iese…”

Despre Redacția ProAlba 30750 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*