Vineri: Premierul Cioloș se va afla într-o vizită la Alba Iulia și Petroșani pentru promovarea mecanismului de sprijin în zonele Valea Jiului și Roșia Montană

dacian ciolos 1Prim-ministrul Dacian Cioloș se va afla, vineri, la Petroșani și Alba Iulia, unde se va întâlni cu autoritățile locale din Valea Jiului și din zona Roșia Montană – Munții Apuseni, pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru dezvoltarea integrată a zonelor-pilot de intervenție, care vizează și aceste două foste zone miniere mono-industriale. Premierul va fi însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT)

Pe lângă discuțiile cu autorităţile locale din fostele zone miniere Valea Jiului și Roșia Montană – Munții Apuseni, premierul Dacian Cioloș va avea întâlniri cu rectorul Universității Petroșani și cu membri ai Senatului Universității, va vizita Biroul local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică – Valea Jiului și va avea discuții cu oameni de afaceri din Alba.

Prim – Ministrul doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.

Premierul va discuta cu autorităţile publice locale din zone stabilite în memorandumul cu tema „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”. Discuția va viza mecanismul de asistenţă tehnică care va fi implementat la nivel local. Premierul îşi doreşte ca acest mecanism să asigure o abordare integrată prin facilitarea unui mecanism  de coordonare între autorităţi de management, ministerele implicate, structurile locale şi beneficiari.

Menționăm faptul că în ședința de ieri a Guvernului a fost actualizată lista unităților administrative teritoriale incluse în Memorandumul pe care Executivul la aprobat în data de 29 septembrie cu privire la dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice pentru locuitorii din 3 zone-pilot de intervenție, și anume, Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași).

Lista actualizată prevede includerea în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni și a așa-numitului „patrulater aurifer”, o zonă din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna. Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint. Concret, este vorba despre localitățile Baia de criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni.

Informații de background:

Abordarea din cadrul Acordului de Parteneriat încheiat de România cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020 are în vedere, în privința comunităților defavorizate, utilizarea unor planuri integrate care, pe lângă măsurile cu privire la locuințele sociale, vor include și măsuri complementare în domeniile educației, ocupării forței de muncă, serviciilor sociale și sănătății care să răspundă la nevoile specifice ale comunităților defavorizate din zonele identificate ca atare (sub formă de acțiuni de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității).

PROGRAM  – VIZITĂ PREMIER DACIAN CIOLOȘ

(Petroșani și Alba Iulia, 4 noiembrie 2016)

Petroșani

Ora 09:40 Întâlnire cu rectorul Universității din Petroșani și cu membri ai Senatului

Universității

(Universitatea din Petroșani)

Ora 09:50  Întâlnire cu autoritățile locale din Valea Jiului

(Universitatea din Petroșani)

Ora 11:40 Declarații de presă

(Universitatea din Petroșani)

Alba Iulia

Ora 13:00 Întâlnire cu autoritățile publice locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni

(Instituția Prefectului Alba-Iulia)

Ora 14:30 Declarații de presă

(Instituția Prefectului Alba-Iulia)

Ora 15:00 Întâlnire cu oameni de afaceri

(Aula Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

 

 

 

 

 

Despre Redacția ProAlba 32744 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*