
Judeţul Alba se poate lăuda cu două exemple pozitive de cheltuire a banilor europeni, oferite de reporterii celei mai apreciate emisiuni de reportaje şi anchete, „România, te iubesc!”, difuzată de ProTV. Emisiunea a prezentat cazuri în care unele localități au făcut investiții serioase din fonduri europene, iar altele s-au împotmolit în fondurile uniunii. Realizatorii au apreciat efortul unor persoane care au atras fonduri europene, dar i-au criticat pe cei care au condus până acum România. Alba Iulia și Ciugudul se au fost prezentate ca exemple de bune practici în absorbția fondurilor.
Cetatea Alba Iulia, ridicată din bani UE
Alba Iulia este de departe campioana accesării fondurilor europene. Până în acest moment, în oraş au ajuns peste 150 de milioane de euro din diverse surse. Bani mulţi care au schimbat, la propriu, fata cetăţii. S-a construit, vechea cetatea în care funcţiona o unitate militară a fost reparată şi deschisă publicului iar turiştii au început să vină. Sunt de peste 10 ori mai mulţi decât în 2007 iar asta înseamnă bani pentru comunitate şi locuri de muncă.
Nicolaie Moldovan este city managerul municipiului Alba Iulia. Spune că un oraş ca Alba Iulia nu ar fi avut nicio şansă fără finanţări externe. „Trăim într-o ţară atât de frumoasă, cu multe bijuterii care nu aduc bani, care nu crează locuri de muncă. Este păcat, mare păcat”.
Ciugud. Sat cu pista de bicilete şi centrala eoliană
26 de kilometri de drum asfaltat taie dealurile molcome ale Ciugudului în toate direcţiile. Localnicii îi spun „Transalpina de Ciugud”. Un drum făcut în timp record cu banii europenilor: 2 milioane şi jumate de euro. Pe când alte comune, ba chiar oraşe se plâng că au drumuri pline de noroaie, la Ciugud nu mai găseşti o palmă de drum fără asfalt. Prin sat, şanţurile au fost înlocuite cu piste pentru biciclete, iar pe marginea drumului au fost plantaţi copaci ornamentali şi trandafiri.
Primarul Gheorghe Damian recunoaşte că totul se întâmplă după ce a devenit dependent de fondurile europene. „Cei care au ajuns să ia fonduri europene după aia nu se mai satură. Nu se mai opresc”. În comună nu există casă fără apă şi canalizare. Până şi pe câmp, în zonele în care într-o bună zi se va întinde satul s-au tras utilităţi. Iar comună a crescut de la 2670 la 3200 de locuitori.
Povestea primarului Gheorghe Damian începe în anul 2000, când a mers într-un schimb de experință în străinătate. A văzut cum fac alţii şi i-au venit idei. În vârful dealului, cu fonduri primite de la guvernul Norvegiei, a ridicat o moară de vânt şi panouri electrice. Într-o bună zi vrea să umple dealul cu astfel de minunăţii şi toată comună să nu mai plătească electricitate.
Pe fostul islaz s-au instalat acum 20 de firme, multe dintre ele ridicate tot cu fonduri europene. Prin taxele şi chiriile plătite sporesc bugetul comunei. Oriune întorci privirea în sat dai peste panouri care vorbesc despre fondurile europene. Pe peretele primăriei tronează mare invitaţia la bani. Iar sub primărie stă secretul succesului. O echipă de tineri, plătiţi tot din fonduri europene, sunt vânătorii de finanțări şi au adus milioane de euro. Ce se întâmplă la Ciugud, ar trebui să se întâmple în toată ţara pentru că finanţări europene sunt multe. Din păcate, majoritatea comunelor s-au împotmolit în proiecte iar banii n-au mai ajuns la ele.
Fii primul care comentează